Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2017 m. sausio 16 d., pirmadienis

Gina Viliūnė Magdalė, smuklės merga



Vienas sakinys. ,,Žinoti, su kuo kovoji, reiškia galimybę jį nugalėti." 233 p.
Žanras. Istorinis romanas.
Viršelis. Gina Viliūnė  Magdalė, smuklės merga, leidykla Alma littera, Vilnius, 2016 m., 272 p.

Apie autorę.Gina Viliūnė gimė 1974 metais Vilniuje, vaikystė prabėgo Žvėryne. 2000-aisiais baigė Vilniaus pedagoginį universitetą, o 2004 metais gidų kursus. Viena didžiausių savo aistrų laiko Vilniaus miestą ir jo istoriją. Autorė, savarankiškai studijavo senojo Vilniaus plėtros, architektūros, bažnyčių istoriją. 2012 metais su bendraautoriu Raimondu Urbakavičiumi išleido knygą „Vilniaus šventovės“, vėliau ėmėsi grožinės literatūros. Gyvena Vilniuje.  Vyras Irmantas – fizikas, dirba reklamos srityje. Turi dvi dukras –  Girstautę ir  Vėją. 
Apie knygą. 1530 m. pavasarį Vilniuje siaučia „juodoji mirtis“ – maras. Vieni gyventojai bėga, kiti bando pasipelnyti iš nelaimės. Užupio smuklės kekšę Magdalę likimas nuveda į teisėjo Vaitiekaus Skirtauto rūmus, tačiau ji nė neįtaria, kokios intrigos rezgamos šių puošnių namų užkaboriuose...
Maskvoje gyvenantis bėglys kunigaikštis Mykolas Glinskis rezga sąmokslą, nukreiptą prieš LDK sostinę Vilnių. Mieste ima dėtis negeri dalykai, o valkatos ir keliaujantys pamokslininkai nenutyla šaukti apie pasaulio pabaigą. Ar pavyks Vilniaus vaivadai ir LDK kancleriui Albertui Goštautui išnarplioti sąmokslo gijas ir kaip jam pasitarnaus buvusi smuklės kekšė Magdalė?
Apie knygą daugiau čia.
Mano nuomonė. Lengvas laisvalaikio skaitinys apie XVI a. Vilnių. Daug buities detalių, burtų, papročių,  rūmų intrigų to meto istorinių įvykių fone. Labai įdomi pažintine prasme knyga, skirta visiems mylintiems Vilnių ir norintiems susipažinti su jo praeitimi nestudijuojant sunkiai įkandamų mokslinių traktatų. Autorė lengva forma ir grakščiais sakiniais perteikia to meto Vilniaus dvasią. Žinoma, Magdalės istorijos pabaiga mažai įtikėtina (vargu ar XVI a. smuklės merga galėjo už bajoro ištekėti), tačiau romantiška meilės istorija (istorijos) yra knygos varomoji jėga. Tad visiems, pasiilgusiems romantikos, drąsiai galiu rekomenduoti. Lietuviška ir nenuobodu, o tai jau įvertinimas ;)  
Įvertinimas. 4/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą