Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. sausio 27 d., antradienis

Jean-Christophe Grangé Akmenų sinodas

Vienas sakinys. ,,Žinai tokią taisyklę: kai išsemiama visa įmanoma, kas lieka?  Tai, kas neįmanoma." (161 psl.)
    ,,Tai mūsų įšventinimo paslaptis. Dvasia pirmesnė už materiją. Dvasia gali būti kiekviename atome, kiekvienoje dalelėje. Dvasia - visatos dalis. Nemateriali jėga, kurianti konkrečią tikrovę."  (457 psl.)
Žanras. Detektyvas su fantastikos elementais.
Viršelis. Jean-Christophe Grangé   Akmenų sinodas (La Concile de pierre), leidykla ,,Baltos lankos", 2008 m., iš prancūzų kalbos vertė Jūratė Karazijaitė, 478 puslapiai.
Apie autorių.  „Prancūziškuoju Stivenu Kingu“ kartais tituluojamas mistinių detektyvų autorius Jean’as-Christophe’as Grangé (Žanas Kristofas Granžė, gim. 1961, Paryžiuje), prieš atsidėdamas vien grožinei kūrybai, ilgą laiką dirbo laisvuoju žurnalistu, bendradarbiavo su daugeliu garsių periodinių leidinių, o vėliau šią tiriamosios žurnalistikos patirtį sėkmingai pritaikė plėtodamas atskiras tematines linijas savo romanuose. Visame pasaulyje išgarsėjo jau antruoju savo trileriu Purpurinės upės, kuris pelnė jam kultinio rašytojo šlovę ir buvo išverstas į daugiau nei trisdešimt kalbų. ,,Akmenų sinodas" - trečioji Jean-Christophe Grangé   knyga (2001 m.). Rašytojas yra vedęs - žmona žurnalistė Virginia Luc. Pora turi tris vaikus: Louis, Mathilde ir Yse.
Apie knygą. Kai žavi trisdešimtmetė paryžietė mokslininkė Diana Tiberž Tailande įsisūnija berniuką, ji nė nenumano, kokie košmarai jos laukia. Kraupi autoavarija, kiti paslaptingi įvykiai, keistos ir žiaurios žmogžudystės. Tiesos paieškos ją nuveda į Mongolijos taigą, pas šamanus. Į akmenų sinodą. Atsiveria siaubinga Atominio centro praeitis… Žmogaus ir gamtos dvasios vienis. Kokį vaidmenį tame siaubingame chaose vaidina jos įsūnis?  
Akmenų sinodas nukelia skaitytoją prie fantastikos krantų, tačiau išsaugo kvapą gniaužiančią detektyvo su žmogžudystėmis ir keistais reiškiniais estetiką, skaitytojams gerai pažįstamą iš leidyklos „Baltos lankos“ serijoje „Savaitgalio detektyvas“ išleistų romanų „Purpurinės upės“ ir „Juodoji linija“.                                                        
Mano nuomonė. Tai ne tik trečia Jean-Christophe Grangé parašyta knyga, bet ir trečia mano skaityta šio autoriau knyga (,,Miserere", ,,Purpurinės upės"). Knygelė nedidelio formato, išleista ,,Savaitgalio detektyvas" serijoje, rodos, viens-du ir sugraušiu pasimėgaudama per porą vakarų. Deja, skaitėsi labai lėtai, sunkiai ir įspūdį paliko ne patį geriausią. Kaip ir kitose Grangé detektyvuose - daug sveiku protu nesuvokiamų, mistinių žmogžudysčių, tačiau šioje knygoje dar ir sovietmetis, išnaikinta cevenų tauta, šamanai, amazonės ant elnių, žmonės persikūnijantys į gyvūnus... Visko per daug, per tiršta, nuslystama nuo detektyvo žanro ir pereinama į fantastikos žanrą. Gal kam ir patiks tokia žanrų kaita, man - ne.
Įvertinimas. 2/5
Ekranizacija. ,,Akmens brolija" (Le Concile de Pierre), 2006, rež.: Guillaume Nicloux, vaid.: Monica Bellucci, Moritz Bleibtreu, Catherine Deneuve,  šalis: Prancūzija, Italija, Vokietija.
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą