Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. sausio 27 d., antradienis

Žirnių ir riešutų maltiniai (falafeliai)

    Eilinį kartą galvodama ką pagaminti pietums ir skaitinėdama blogus užtikau falafelių receptą ir susidomėjau.  Kaip teigia vikipedija, falafeliai (arab. فلافل‎ = falāfel) – aliejuje kepamas patiekalas, sudarytas iš avinžirnių ir/arba pupų miltų.  Falafeliai kildinami iš Egipto, manoma, kad koptai pasninko metu jais pakeisdavę mėsą. Vėliau šis patiekalas paplito po daugelį Artimųjų Rytų kraštų ir dabar ten yra populiarus užkandis. Arabų šalyse ramadano metu falafeliai dažnai patiekiami iftar – saulėlydžio vakarienės – metu. Dabar falafeliai populiarūs ir daugelyje Vakarų šalių.
   Puiki, dar neatsibodusi idėja pietums!  Įkvėpimo šaltinis čia, tačiau mano gaminamų falafelių receptas kiek skiriasi nuo nuorodoje pateikiamo. O nuo tradicinių, aliejuje kepamų, falafelių skiriasi dar ir kepimo būdu - šiuolaikiniai falafeliai kepami orkaitėje, todėl yra sveikesni :) 
   12 maltinukų reikės:
400 g. skardinė koservuotų avinžirnių;
200 g. šaldytų/šviežių žaliųjų žirnelių;
100 g. lazdyno riešutų;
100 g. saulėgrąžų;
vienas mažas svogūnas;
20 g. šaldytų/šviežių krapų;
3 šaukštai aliejaus;
3 šaukštai sojos padažo;
po šaukštą maltos ciberžolės ir imbiero;
šaukštas citrinos sulčių;
druskos, maltų pipirų.
   Gaminimas:
  Avinžirnius išberiame iš skardinės į kiaurasamtį, nuplauname ir paliekame nusivarvėti. Tuomet avinžirnius, žirnelius, riešutus, saulėgrąžas, krapus ir svogūną sumalame mėsmale. Pagardiname aliejumi, sojos padažu, ciberžole, imbieru, druska bei pipirais, įlašiname citrinos sultis ir visą masę gerai išmaišome. Formuojame plokščius 6-8 cm skersmens paplotėlius (grožiui galima užberti saulėgrąžų ar avižinių dribsnių), dedame juos ant kepimo popieriumi išklotos skardos ir pašauname į iki 180 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie 30 min.
   Falafelius valgome su žaliomis salotomis arba/ir mėgiamu padažu, pvz., majonezo ir pomidorų pastos padažu. Paragaukite - sotu, gardu ir sveika :)
 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą