Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2014 m. sausio 18 d., šeštadienis

Mano kalėdinis keksas

     Pats skaniausias keksas, kokį teko kepti ir ragauti :) Nesigiriu, tikrai labai labai skanus. Jį kepu kiekvieną žiemą prieš Kalėdas jau virš 15 metų ir dar niekam nenusibodo. Jis tapo mano Kalėdinio stalo tradicija ir
puošmena, o pastaraisiais metais ir draugų geidžiama dovana. Iki šiol niekam nesakiau jo recepto, tačiau  dabar nutariau, kad atėjo laikas keisti tradicijas, todėl dalinuosi receptu ir tikiuosi kada nors paragauti jūsų kepto  Mano kalėdinio kekso :)
  
Keksui reikės:
250 g miltų,
250 g sviesto arba margarino,
250 g cukraus pudros,
5 kiaušinių,
a/š kepimo miltelių,
20 g alkoholio (degtinės, brendžio ar kokio kito stipraus gėrimo),
500 g džiovintų vaisių ir riešutų (migdolai, lazdyno riešutai, graikiniai riešutai, razinos, džiovintos spanguolės, džiovintos slyvos, džiovinti abrikosai, papajos, mangai, ananasai, apelsino cukatos).
   Gamyba:
   Pasiruošiame vaisius ir riešutus -  viską nuplauname, išdžioviname. Riešutus sukapojame į 3-4 dalis, susmulkiname slyvas, abrikosus ir kitus didesnius vaisius. Tuomet imame kambario temperatūros  sviestą (arba margariną) ir ištriname iki purumo, įmušame kiaušinių trynius, supilame alkoholį bei cukraus pudrą. Viską ištriname iki vientisos masės. Suberiame miltus ir kepimo miltelius bei maišant supilame standžiai išplaktus kiaušinio baltymus. Vaisius ir riešutus apvoliojame nedideliame kiekyje miltų (kad kepant visi vaisai nenusėstų ant skardos dugno, o tolygiai pasidalintų kepinyje) ir atsargiai įmaišome į tešlą. Visą masę supilame į kekso formą. Kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 1 val. Jei pradeda degti kekso viršus - temperatūrą sumažiname. Iškepęs keksas būna gražiai pageltęs ir išsišiepęs iš malonumo (t. y., viršus būna gražiai sutrūkęs).  Atvėsusį keksą išimame iš formos ir ragaujame...arba vyniojame į popierių, perrišame gražia juostele ir dovanojame patiems mylimiausiems žmonėms. Jie nusipelnė šios dovanos :)

2 komentarai: