Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2014 m. rugpjūčio 18 d., pirmadienis

Kaaberbøl & Friis Berniukas lagamine

   Vienas sakinys. ,,Apie Lietuvą ji nežinojo ničnieko, įsivaizdavo, kad ten gausybė sovietinių betoninių daugiabučių, tuberkuliozės ligoninių ir šaltakraujiškų mafiozų. Darželiai į tą paveikslą kažkaip nelabai įsipaišė <...>".
   Žanras. Detektyvas (?)
  Viršelis. Kaaberbøl & Friis  ,,Berniukas lagamine" (Lene Kaaberbøl &Agnete Friis ,,Drengen i kufferten"), 2010 m., iš danų kalbos vertė Dalius Norkūnas, 280 puslapių.
  Apie autorių.  Lene Kaaberbøl gimė 1960 m. Kopenhagoje, bet užaugo mažame miestelyje Malling kaime į pietus nuo Aarhus Jutlandijoje. Baigė Aarhus Katedralskole, vėliau studijavo Aarhus universitete ir gavo gavo anglų ir dramaturgijos laipsnį. Lene darbinė veikla labai įvairi - dirbo vidurinės mokyklos mokytoja, vertėja, valytoja, kuriam laikui buvo išvykusi į Zelandija. Dabar rašytoja gyvena Beder netoli Malling. Būdama paauglė, kaip ir daugelis tokio amžiaus vaikų, būsimoji rašytoja domėjosi arkliais; neatsitiktinai ir pirmosios jos knygos skirtos vaiko ir arklio temai. Vos penkiolikmetė, 1975 m. ji išspausdino pirmąją knygą Tina ir arkliai (Tina og hestene), vėliau pasirodė dar trys šios serijos knygos. Netrukus po serijos apie Tiną išėjo kelios knygos apie trylikametę mergaitę Katrioną, vėliau apie apie paauglį Kristianą. Labiausiai rašytoją išgarsino gerai ir Lietuvoje žinoma keturių knygų apie Diną, gėdytojos dukterį, serija. Rašytoja stebina ne tik produktyvumu, bet ir universalumu: imasi rašyti ne tik vaikams ir paaugliams, bet ir suaugusiesiems, rašo labai įvairius kūrinius – nuo realistinių pasakojimų, fantasy srities iki trilerio žanro kūrinių. Negana to, ji pati verčia savo kūrinius į anglų kalbą! Beje, pirmąjį suaugusiesiems skirtą romaną Ryto šalis (Morgenlandet) ji sukūrė dar 1988 m., o po dvidešimties metų, 2008-aisiais, drauge su Agnete Friis parašė trilerį suaugusiesiems Berniukas lagamine (Drengen i kuferten), kuris Danijoje pripažintas tų metų geriausiu tokio pobūdžio kūriniu ir pelnė prestižinę Haraldo Mogenseno premiją. 
   Agnete Friis gimė 1974 m. Danijoje ji žinoma kaip žurnalistė ir rašytoja. Ypač išpopuliarėjo  bendradarbiaudama su  Lene Kaaberbøl. Šiuo metu gyvena Frederiksberg.
  Siužetas.  Nina Borg – Raudonojo Kryžiaus slaugė. Ji dirba su pabėgėliais Danijoje – oficialiai, o kartais ir neoficialiai. Ji pratusi prie ekstremalių situacijų ir staigių iškvietimų. Didžiąją savo gyvenimo dalį leidžia pasaulyje, kurį kiti danai retai tepastebi, nors jis visai čia pat. Šantažas, prekyba žmonėmis, išnaudojimas ir ankstyva mirtis – to pasaulio kasdienybė; tame pasaulyje nuolat dingsta vaikai, bet niekas dėl to nesisieloja. Tačiau Nina į visa tai pro pirštus žiūrėti negali. Kai Ninos Borg bičiulė paprašo jos paslaugos - iš stoties bagažo skyriaus paimti ten padėtą kažin kokį daiktą - spintelėje Nina randa lagaminą, o jame - mažą nuogą berniuką. Kol moteris svarsto, ką daryti su vaiku, jos bičiulė žiauriai nužudoma. Akivaizdu, kad su šia mirtim kažkaip susijęs mažylis, kuris, kai pagaliau atsigauna, prabyla Ninai nesuprantama kalba. Netrukus paaiškėja, kad vaikas kalba lietuviškai, o į Daniją nelegaliai atgabentas iš Vilniaus. Nina nusprendžia gelbėti berniuką - ir įsipainioja į itin painią ir pavojingą istoriją...
  Mano nuomonė. Tema - vaikų grobimas, organų transplantacija - itin aktuali šiai dienai. Tai ir sukėlė man dvejopas mintis vertinant šią knygą. Tačiau literatūra ne ta sritis, kur tik dėl temos aktualumo galima būtų liaupsinti autorius. Deja, galiu pasakyti, kad knyga įspūdžio nepaliko. Perskaityti galima per kelias valandas, tačiau ar verta skaityti ??? Neįdomu, šabloniška, vėl lietuviai naujagimius pardavinėja, vėl su kuokomis pasaulį gąsdina. O danai, žinoma, geručiai - nežinojau, kad darau nusikaltima, o jei ir žinojau, tai nenorėjau nieko blogo...  
 Įvertinimas. 1/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą