Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2013 m. spalio 4 d., penktadienis

Cukinijų apkepas (kugelis)

   Atėjo ruduo, o tuo pačiu ir metas rinkti daržo gėrybes. Sakytum, džiugu, visą vasarą triūsėm, laistėm, ravėjom lysves, dabar belieka derliumi džiaugtis. Bet ne, vis girdžiu moteriškių dejones: kad priaugo cukinijų, didžių didžiausios po daržą voliojasi, ką su jomis reiks daryti? Ir aš kartą darbe taip padejavau. Tada kolegė pasiūlė išsikepti cukinijų apkepą (na, kitaip tariant, cukinijų kugelį). Dar pakomentavo, kad jie jau ragavo kai aš atostogavau - laaabai skanu. Susakė kokius ingridientus maišyti ir kaip gaminti. Pabandžiau ir... dabar kepu beveik kiekvieną savaitgalį, ir dar kepsiu, kol cukinijų turėsiu. Ir visai nebaisu, kad jų daug užaugo :)
   Taigi, maloniai leidus kolegei Elvyrai, kurios receptu naudojausi, dalinuosi cukinijų apkepo (kugelio) gamybos paslaptimis su jumis.  
Reikia:     
1 kg. cukinijos (sveriama jau nulupta ir išėmus sėklas);
1 stiklinės manų kruopų;
1 stiklinės miltų;
 200 gr. fermentinio sūrio;
1 svogūno;
1/2 stiklinės aliejaus;
3 kiaušinių;
arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos ir maltų pipirų.
Kepimo indo ir trintuvės (tarkos). Ją gali pakeisti bulvių tarkavimo mašina.

O dabar prie darbo.
Pirmiausia bulvių tarka sutriname cukiniją (jei norite lengviau, tarkuokite burokine tarka - rezultatas mažai kuo skiriasi). Smulkiai smulkiai supjaustome svogūną ir įberiame į tarkius. Tuomet įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Maišydamos suberiame miltus su kepimo milteliais ir manų kruopas. Maišome, maišome, neaptingstame... pilame aliejų ir galų gale suberiame tarkuotą sūrį (aš tarkuoju smulkesne negu burokine tarka), pasiliekant gerą saują sūrio apibarstymui. Šiek tiek druskytės su pipiriukų įberiame ir visą tą gėrį supilame į aliejumi pateptą kepimo formą, išlyginame  paviršių ir apiberiame sūriu. Pašauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 50 min. Kai kugelis gražiai pakyla, apsitraukia šviesiai rusva sūrio plutele ir beprotiškai skanus kvapas pasklinda po visus kambarius – laikas traukti šį kulinarijos šedevrą iš orkaitės ir kviesti šeimyną prie stalo. Siūlau ragauti su grietine - man skaniausia.

   P.S. Kol kepa kugelis, nebūtina skalbti, lyginti ar namus tvarkyti. Skaniausias jis bus, jei laukdamos paskaitysite gerą knygą, pabendrausite su artimaisiais ar, pasileidę mėgiamą muziką, pašoksite. Patikėkite, tai veikia ;)  

4 komentarai:

  1. Atsakymai
    1. Negaliu pasakyti - nebandžiau. Man ne itin patinka moliūgų skonis, kolegė gamino per pusę dėdama moliūgo ir cukinijos, sakė, skonis buvo šiap sau. Tačiau, jei jūs mėgstate moliūgus, manau, reikia pabandyti. Cukinija ir moliūgas juk giminingos daržovės. Parašykite, ar buvo skanu

      Panaikinti
  2. sveiki,ar suris yra butinas? kiek ieskojau jusu atrodo skaniausias

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Manau, kad būtinas, nes cukinija neturi išskirtinio skonio, būtent jį ir suteikia sūris. Žinoma, galite mažinti sūrio kiekį arba bandyti ieškoti kitų variantų, bet tai jau bus nebe Elvyros kugelis :)

      Panaikinti