Velykos!
Šviesus pavasario rytas, virtuvėje žaidžia saulės zuikučiai, garuoja kava ir šypsosi tau mieli žmonės...
Tačiau žinau, kad pavasaris vis tiek ateis - anksčiau ar vėliau, bet ateis. Todėl skubu į virtuvę ir puolu kepti, virti, marginti kiaušinius ir visais kitais man žinomais būdais kviesti pavasario Velykas.
Kepu visų namiškių pamėgtą pyragą. Apvalų ir geltoną. Saulėtą svogūnų pyragą.
Tešlai reikia apie 50 g. ,,Džiugo" sūrio, 100 g. sviesto arba margarino, 1 kiaušinio, apie 150-200 g. miltų ir žiupsnelio druskos (druskos galima ir nedėti). Ant stalo suberiame miltus, rupia trintuve įtarkuojame sviestą ir įmušame kiaušinį. Suberiame druską. Visa tai dideliu virtuviniu peiliu kapojame iki miltais aplips visas sviestas. Tuomet įberiame tarkuotą sūrį ir suminkome vientisą tešlą, kurią valandai dedame į šaldytuvą. (paslaptis tinginukams, kuria kartais ir pati naudojuosi - pagrindui galima imti šaldytą bemielę tešlą).
Kol tešla stingsta, ruošiame įdarą. Nulupame 6-8 svogūnų galvas, supjaustome ir pakepiname aliejuje. Apie 200 g. rūkytų lašinių su raumenuku supjaustome kubeliais ir pakepiname. Kepintus svogūnus ir lašinukus sumaišome, padruskiname, paskaniname pipiriukais, įberiame saują kmynų (kas mėgsta, kmynus gali keisti kuminu). Ištraukiame tešlą iš šaldytuvo, iškočiojame ir išklojame kepimo indo dugną ir kraštus. Supilame atvėsusį įdarą ir jį apipilame plakiniu (1 didelis kiaušinis, 200 g. natūralaus jogurto, 1 šaukštas krakmolo, šiek tiek druskos). Viršų apibarstome tarkuotu sūriu (nebūtina, tik jei norite) ir kepame iki 200 laipsnių įkaitintoje orkaitėje apie 40 min. Valgome karštą arba šaltą.
Skanu visaip! Mano namuose šis pyragas dingsta akimirksniu :)
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą