Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2013 m. kovo 24 d., sekmadienis

Skaitiniai iš Švedijos - Karin Alvtegen

   Šį kartą ne apie maistą...O gal ir apie maistą, tik kitokį. Apie skaitinius, apie iš naujo atrastą skaitymo malonumą...
   Džiaugiuosi, kad vis dar yra bibliotekos, nes visų knygų susipirkti tikrai neįmanoma. Štai buvau Knygų mugėje ir vartinėjau daug knygų - ir tos noriu, ir anos noriu, o ir tą būtų įdomu paskaityti. Gryna bėda, negaliu išsirinkti. Tuomet nusprendžiau - neperku nei vienos, o susidarau norimų perskaityti knygų sąrašą ir einu į biblioteką arba keičiuosi perskaitytom knygom su draugais. Kol kas viskas puikiai sekasi. Prisirinkau krūvą knygų kurias turiu įveikti per mėnesį. 


  Patinka detektyvai, ypač kriminaliniai-psichologiniai romanai. O pastaruoju metu maloniai stebina skandinavų detektyvų autoriai. Pavėluotai atradau (manau, daugelis jau seniai atrado) rašytoją Karin Alvtegen, pelnytai tituluojamą Švedijos detektyvų karaliene. Jos knygą ,,Šešėlis" Kalėdoms dovanų gavo dukra. Visai be jokios išankstinės nuostatos ir susidomėjimo pradėjau ją skaityti. Ir...nepajėgiau atsitraukti.

Viršelis. Karin Alvtegen. ,,Šešėlis", žanras - psichologinis detektyvas, Baltų lankų leidykla,  2010.
Autorius. Švedų rašytoja Karin Alvtegen gimė 1965 m. Ji yra garsiosios Astridos Lindgren giminaitė. Rašyti pradėjo būdama 28-ių, po savo  vyresniojo brolio Magnuso žūties. Kam įdomu, intervių su rašytoja:  http://www.moteris.lt/veidai/k-alvtegen-labai-graziai-idomiai-gyvenu-su-keturiais-vyrais-ir-neturiu-del-to-jokiu-rupesciu.d?id=59673028#ixzz2OSpZ0sCQ

Trumpai. Istorija prasideda, kai savo namuose randama mirusi vieniša senutė, kurios šaldytuvo giliausiame kampe paslėptos Nobelio premijos laureto Akselio Ragnefeldo knygos. Tai pasakojimas apie žmonių tamsiausius gyvenimo užkaborius, apie šlovės ir turtų troškimą bei siekimą bet kokias būdais, apie nuolatinę baimę, kaltę, apie fasadinį ir tikrąjį gyvenimą.
Įvertinimas. 5/5. Būtent ši knyga paskatino susirasti ir perskaityti kitas K. Alvtegen knygas.
Viršelis. Karin Alvtegen ,,Dingusi", žanras - psichologinis detektyvas, Baltų lankų leidykla,  2009.
Trumpai. Pagrindinė veikėja Sibila Forsenstriom yra vienturtė turtuolių fabrikantų dukra, tačiau tiek šeimai, tiek visuomenei ji  „neegzistuoja“, penkiolika metų ji gyvena už visuomenės sistemos ribų, ji - viena iš Stokholmo benamių bendruiomenės narių.  Bet staiga Sibilą tarsi verpetas įsuka klaikus nusikaltimas – dėl nelemto atsitiktinumo ji tampa ieškomiausiu asmeniu Švedijoje,  atsiduria visuomenės dėmesio ir abejingumo įtampos centre. Knyga įtraukia į įvykių, kartais visai neįtikėtinų, verpetą, romanas paremtas  žmogaus psichologijos išmanymu, jo poelgių analize, priežasčių, kodėl taip įvyko, paieškomis. Manau, Sibilos gelbėtojo pekiolikmečio vaikinuko personažas nėra labai įtikinantis, tačiau puiki rašymo maniera atperka kai kuriuos abejotinus siužeto vingius.  
 Įvertinimas. 4/5. Palyginus su ,,Šešėliu", ši knyga man pasirodė silpnesnė, tačiau noro toliau domėtis K.  Alvtegen kūryba neatšaldė.
Viršelis. Karin Alvtegen ,,Kaltė", žanras - psichologinis detektyvas, Baltų lankų leidykla,  2008.
Trumpai. ,,Kaltės" siužetas prasideda neįtikėtinu nuotykiu, kai Peteriui Brulinui, sėdinčiam Nyleno konditerijoje, nepažįstama moteris įteikia paketą su prašymu perduoti jį vyrui. Ir, nespėjus Peteriui atsitokėti, dingsta. Įteikus paketą adresatui - turtingam verslininkui Ulofui Lundbergui - paaiškėja, kad pakete buvo...pirštas. Neįtikėtina, šiek tiek nereali situacija įtraukia Peterį Bruliną ne tik į paketą siuntusios moters paieškas, bet ir į savęs pažinimo paieškas. 
Įvertinimas. 4/5.  Pastebėjimas - visose K. Alvtegen  knygose, tiesiogiai ar ne, teigiama, kad įvykiai, atvedę vieną ar kitą herojų į tam tikrą situaciją, prasideda šeimoje, kad visų herojų nuopoliai, kančios, nerimas, jų elgesio stereotipai yra nulemti ir atsinešti iš vaikystės.
                    
Šiam kartui apie K. Alvtegen knygas tiek. Dabar įpusėjau skaityti ,,Gėda".  
Be to, kitos knygos taip pat laukia savo eilės. Kelios jų jau perskaitytos, kelios dar ne. Tad visas malonumas - skaitymo ir rašymo - dar priešaky.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą