Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2023 m. spalio 31 d., antradienis

Žalio biskvito tortas su juodųjų serbentų kremu

 Gimtadienio tortas dukros draugei - lengvas, gaivus ir, svarbiausia, nesunkiai pagaminamas.

 Idėją pasigavau iš ,,Skanumynų akademija". Tiesa, aš kepiau labai didelį tortą, beveik 2,5 kg. Tačiau čia pateikiu produktų kiekį, iš kurio išsikepsite tradicinio dydžio (26 cm skersmens) tortą.

Biskvitui reikės:

5 kiaušinių,
200 ml miltų
120 g cukraus
150 g špinatų
60 ml aliejaus
1,5 a. š. kepimo miltelių


Kremui reikės:
200 g šaldytų juodųjų serbentų (arba kitų uogų, kurios suteiktų spalvą kremui)
2/3 v. š. cukraus
500 g maskarponės
400 ml grietinėlės (ne mažiau kaip 35 proc. riebumo)
80-100 g cukraus pudros
1,5 pakelio grietinėlės standiklio (naudojau Dr.Oetker)

Biskvitų sulaistymui reikės:
1 stiklinės šalto virinto vandens,
 pusės citrinos sulčių
1 v. š. cukraus

Pirmiausia kepame biskvitą. 
  Špinatus sudedame į blenderį, supilame aliejų ir išsukame iki vientisos tyrelės. Kiaušinius išplakame iki putų, tada pamažu įpilame cukrų ir plakame iki vientisos baltos masės (ne mažiau kaip 10 min.). Išsijotus miltus sumaišome su kepimo milteliais ir mentele palengva, per kelis kartus, įmaišome į kiaušinių plakinį. Į gautą masę atsargiai įkrečiame špinatų košelę ir vėl atsargiai išmaišome.
 Kepimo formą išklojame kepimo popieriumi ir supilame paruoštą tešlą. Orkaitę įkaitiname iki 180-200 laipsnių (priklauso nuo orkaitės) ir dedame kepti apie 40 min. Ar biskvitas iškepęs tikriname mediniu pagaliuku - jei pagaliukas sausas, viskas, biskvitą traukiame iš orkaitės ir leidžiame jam šiek tiek atvėsti. Tada išimame iš formos ir paliekame visiškai atšalti. Biskvitą geriausia būtų kepti prieš dieną, tuomet neteks nekantrauti, kada gi jis atvės.
   Visiškai atvėsusį biskvitą supjaustome į 3-4 dalis, priklausomai, kokio storio lakštus norite gauti. Biskvitą taip pat galima kepti 2 formose - vieną žalią, kitą gelsvą, be špinatų (tik reikia paskaičiuoti proporcijas). Tuomet abu biskvitus perpjaunate į 2 dalis ir surinkdamos tortą juos dedate pakaitomis - bus labai gražus torto pjūvis.
Ruošiame kremą
   Pirmiausia atšilusias uogas (jei imate šaldytas) paliekame nusivarvėti ir tik tada blenderiu sutriname iki vientisos masės (cukraus dedame 2/3 valgomuosius šaukštus, priklausomai, kokio rūgštumo uogos). Sutrintas uogas perkošiame per marlę arba labai tankų kiaurasamtį - neturi likti sėklyčių.
Grietinėlę ir cukraus pudrą plakame iki putų, nenustodamos plakti suberiame suberiame grietinėlės standiklį ir grietinėlei sutirštėjus iki grietinės konsistencijos po šaukštą (vis dar plakant) sudedame maskarponę. Galiausiai sudedame uogų tyrę ir baigiame plakti, kai uogų masė visiškai susimaišo su grietinėlės/maskarponės mase. Kremas turi būti stabilus, ne per skystas ir ne per daug tirštas, žodžiu, kremiškas :)
Torto surinkimas
Atsegamą torto žiedą ar torto formą iš vidaus apjuosiame acetato juosta ar kepimo popieriumi. Ant dugno dedame biskvitą, kurį sulaistome vandens/cukraus/citrinos vandenėliu. Tepame kremą, vėl dedame biskvitą. Lengvai paspaudžiame, sulaistome vandenėliu, tepame kremą... Ir taip, kol baigiame visus biskvitus. Žinoma, torto surinkimą baigiame biskvitu. Jei kepėte dviejų spalvų biskvitus, dėdami juos kaitaliokite. Nesunaudokite viso kremo, pasilikite bent 1/3 tortui aptepti, nors dabar populiaru palikti atvirus torto šonus, kad matytųsi visi sluoksniai.
Surinktą tortą dedame į šaldytuvą bent kelioms valandoms subręsti.
Puošimas.
Po kelių valandų (dar geriau, kitą dieną) traukiame tortą iš šaldytuvo, išimame iš žiedo, nuimame acetato juostą ar kepimo popierių ir tepame kremu. Jei puošite tik viršų, tuomet nenuimkite juostos.
   Išlyginus kremą, dedame pasirinkus papuošimus. Aš puošiau žalio biskvito samanomis, figos vaisiumi, keliais valgomaisiais dumplainiais ir grietinėlės/maskarponės kremo gėlytėmis. Šokoladines raideles pirkau parduotuvėje, bet, jei turite noro ir laiko, galima patiems užrašyti šokoladu.
 Viskas, dar kokia valandėlė šaldytuve ir galima ragauti. Pjūvio neturiu, nes buvo išneštas iš namų, o ragautojai nespėjo nufotografuoti :)


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą