Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2022 m. liepos 26 d., antradienis

Šaltanosiai su mėlynėmis

  Atrodo, tik pavasario saulutė sniegą nutirpdė, tik per Jonus žemuoges rinkom, o štai jau mėlynių pilni miškai. Rankos mėlynos, dantys mėlyni, o krepšelis pilnas uogų - šiandien bus virtinukų su mėlynėmis, meiliai vadinamų šaltanosiais, diena. Tiesa, niekad nesupratau, kodėl jie šaltanosiai, juk šilti, o jų pavalgius nosis ne atšąla, atvirkščiai, parausta iš malonumo ;)


Tešlai reikia:
500 g kvietinių miltų
1 kiaušinio
kambario temperatūros vandens (pagal poreikį)
žiupsnelio druskos
Įdarui reikia:
apie 500-600 g mėlynių
2-3 v. š. cukraus
    Miltus supilkite į didelį dubenį. Įmuškite kiaušinį, įberkite druską. Po truputį pildami vandenį, užminkykite tešlą. Tešla turi būti nelimpanti prie rankų, nelabai kieta, bet ir nelabai minkšta. Tešlos drėgnumą reguliuokite pagal vandens ir miltų kiekį. Jeigu ji drėgnesnė, nei norėtųsi, įberkite dar miltų, jei per kieta - įpilkite dar vandens. Užminkytą tešlą susukite į maistinę plėvelę ir pusvalandį palikite vėsiai - tešla taps elastingesnė.
    Mėlynes nuplaukite ir palikite kiaurasamtyje nusivarvėti. Tada uogas suberkite į dubenį, užberkite cukraus ir atsargiai išmaišykite, kad cukrumi pasidengtų visos uogos (virtinius darykite tuoj pat, kol neištirpo cukrus).
    Tešlą padalinkite į 2-3 dalis (lengviau kočioti). Stalą pabarstykite miltais ir kiekvieną tešlos dalį plonai iškočiokite. Stikline ar puodeliu išspauskite maždaug 9-10 cm skersmens apskritimus. Ant kiekvieno apskritimo dėkite po šaukštelį mėlynių įdaro, suformuokite virtinį, užlankstykite virvele. Pagamintus virtinius būtinai laikykite ant gausiai miltais pabarstyto stalo ar lentelės.
    Virtinius dėkite į verdantį, lengvai pasūdytą vandenį (jeigu reikia, porcijomis). Nuo užvirimo momento virkite apie 4-5 min., tuomet kiaurasamčiu išgriebkite į dubenį ir skanaukite, tuoj pat, dar šiltus. 
   Virtinius galite gardinti grietine arba grietinės-sviesto padažu (ant mažos ugnies ištirpinkite sviestą, sudėkite grietinę ir gerai išmaišykite) 
    Skanaus! 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą