Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2019 m. birželio 6 d., ketvirtadienis

Christina Baker Kline Našlaičių traukinys

Vienas sakinys. ,,Žinok, laikas traukiasi ir plečiasi. Jo svoris nėra paskirstytas tolygiai. Vienos akimirkos įstringa atmintyje, kitos išnyksta."185 p.
Viršelis. Christina Baker Kline Našlaičių traukinys (The Orphan Train), leidykla Alma Littera, Vilnius, 2014 m., iš anglų kalbos vertė Zita Marienė, 296 p.
 Apie rašytoją. Amerikiečių rašytoja Christina Baker Kline (1964 m.) gimė ir augo Anglijoje, Kembridže, tačiau vėlesni jos metai prabėgo Amerikos pietuose ir Meino valstijoje. Autorė yra baigusi du prestižinius Jeilio ir Kembridžo universitetus. Juose įgijo anglų kalbos bakalauro ir literatūros magistro laipsnius. Vėliau mokslus tęsė Virdžinijos universitete, kurį baigusi gavo vizualiųjų menų magistro laipsnį. Besimokydama šiame universitete aktyviai lankė kūrybinio rašymo kursus. Jos trumpi apsakymai, esė ir straipsniai buvo spausdinami laikraščiuose bei žurnaluose. Nuo 2007-ųjų iki 2011-ųjų metų rašytoja dėstė literatūrą bei kūrybinį raštingumą įvairių universitetų  bei koledžų studentams. Christina Baker Kline yra parašiusi penkis romanus. 2013 metais pasirodęs romanas „Našlaičių traukinys“ pabuvojo visuose JAV nacionalinių bestselerių sąrašuose ir daugiau nei metus karaliavo dienraščio „New York Times“ populiariausių kūrinių sąrašo viršūnėje.
Apie knygą. Dviejų skirtingų moterų kelias iš vienatvės į šeimą. Sudėtingų išbandymų ir dramatiškų likimo posūkių kupina istorija, sujungianti mūsų dienų Ameriką ir devyniasdešimties metų senumo įvykius – laikus, kai per Ameriką kursuojantys našlaičių traukiniai pakeliui išdalijo šimtus tūkstančių našlaičių juos paimti panorusioms šeimoms. Kas gali būti bendra tarp turtingos devyniasdešimtmetės našlės, gyvenančios ištaiginguose rūmuose, ir dygios, uždaros septyniolikmetės našlaitės, keliaujančios iš vienos globėjų šeimos į kitą? Pasirodo, labai daug, nors tai paaiškėja ne iš karto…
Mano nuomonė. Ši knyga atskleidė dar vieną man nežinomą JAV istorijos puslapį. Niekada neteko girdėti apie našlaičių traukinius, 1854-1929 m. kursavusius  iš Niujorko į pietines JAV valstijas. Į traukinius buvo renkami  benamiai vaikai iš Niujorko  ir Bostono gatvių bei prieglaudų ir gabenami į šalies vidurio vakarus, kur juos išsirinkdavo šeimos ,,globoti ar įsivaikinti". Ta aplinkybė, kad kai kuriems našlaičių traukinių ,,keleiviams" kartais pasisekdavo ir vaikai pakliūdavo į bevaikes šeimas, kurios nuoširdžiai troško vaikų, ir ateityje šie vaikai užėmė aukštus valstybinius postus, davė pagrindą sklisti kalboms, kad našlaičių traukiniai yra pavykusi labdaros akcija. Bet tokios šeimos, dažniau buvo išimtis, o ne taisyklė.  Dažniausiai ,,globa" baigdavosi vergišku vaikų darbu ūkyje. Apie tokio ,,našlaičių traukinio" keleivę ir pasakojama Christina Baker Kline knygoje. Tai graudi ir labai graži istorija, pilna meilės ir užuojautos benamiams vaikams. Džiaugiuosi, kad ši knyga pakliuvo man į rankas. Turėjau tikrai puikius pora vakarų.  
Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki).   

2 komentarai:

  1. radau Jūsų įrašą apie ,,Našlaičių traukinį". Gal parduodat šią knygą?

    AtsakytiPanaikinti