Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2017 m. gruodžio 27 d., trečiadienis

Jeffery Archer Kainas ir Abelis

Žanras. Šeimos kronika.
Viršelis. Jeffery Archer Kainas ir Abelis (Kane and Abel), leidykla Scriptus, 2017 m., iš anglų kalbos vertė  Giedrė Tartėnienė, 528 p.
Apie autorių. Jeffrey Archer (angl. Jeffrey Howard Archer, Baron Archer of Weston-super-Mare, g. 1940 m. balandžio 15).
Mokyklą baigė Somersete, vėliau mokėsi Oksforde Brasenose kolegijoje, daug sportavo ir gavo trenerio diplomą.
  1966 m. vedė universiteto bendramokslę Merę, 1967 metais pradėjo politinę karjerą - tapo Londono miesto tarybos nariu. O 1969 metais - jis vienas jauniausių britų Parlamento narys, tačiau 1974 m. priverstas palikti Parlamentą, nes bankrutavo Kanados bendrovė "Akvablast", į kurią Archer buvo investavęs visas savo santaupas. Norėdamas pagerinti savo finansinę padėtį Archer nutaria imtis rašytojo karjeros. Pirmasis jo romanas labiau autobiografinis. Jį vidutiniškai įvertino kritikai, bet JAV jis tapo bestseleriu. Sekanti knyga padėjo Archer išbristi iš skolų. Romanas "Ar sakyti prezidentui?" sukėlė skandalą JAV ir Didžiojoje Britanijoje, tačiau išgarsino Archer, kaip politinių romanų autorių.
Archer parašė daugiau negu 20 romanų.
  Tapęs rašytoju Jeffrey Archer nemetė politikos. 1985 m. jis išrinktas konservatorių partijos, kuriai vadovauja Margaret Thatcher, pirmininko pavaduotoju. Bet kitais metais rašytojas patenka į skandalą, todėl yra priverstas palikti politiką antrą kartą.
  Archer užsiima labdara, 1992 m. jam suteiktas lordo titulas. 1997 m. Jeffrey Archer dalyvauja rinkimuose į Londono mero postą. Tačiau žiniasklaida vėl atskleidžia juodinančius jį faktus, jis paduodamas į teismą ir pašalinamas iš partijos. Tuo metu Archer pastato spektaklį "Kaltinamasis" ir suvaidina jame pagrindinį vaidmenį. 2001 m. Archer pripažįstamas kaltu melavus teisme ir nuteisiamas 4 metams kalėjimo.
   Kalėjime Archer parašė ir pradėjo publikuoti "Kalinio dienoraštį", taip pat kitus kūrinius.2003 metų pradžioje anksčiau laiko išleistas į laisvę Jeffrey Archer vis dar yra lordas ir buvęs Parlamento narys, aktyviai dalyvauja labdaringoje veikloje ir tęsia savo literatūrinę karjerą. 2007 m išvakarėse jis išleido savo romaną "Judo evangelija", parašytą bendradarbiaujant su Australijos Biblijos tyrinėtoju Francis Moloney.
 
Šiuo metu kartu su žmona Mere gyvena Old Vikaridže, Grenčesteryje, ir Londone. Turi du sūnus.
Apie knygą. Nuošalioje Slanimo pamiškėje ir prašmatnioje Masačusetso ligoninėje tą pačią 1906-ųjų dieną gimę berniukai neturi nieko bendra. Vienas bedalis pavainikis, atliekama burna medžioklio trobelėje, antras – garbingos ir turtingos Bostono bankininkų dinastijos paveldėtojas.
  Įnoringas likimas kelis sykius perkryžiuoja Viljamo Kaino ir Abelio Rosnovskio gyvenimo kelius ir įžiebia šešis dešimtmečius trukusią neapykantą. Abu vyrai nieko nepamiršta ir niekada neatleidžia. Per karą, krizes, pakilimus ir triumfo akimirkas Kainas su Abeliu siekia
pergalės, kuri skirta tik vienam iš jų.
  Lieka tik klausimas, kada pasikartos Pradžios knygos istorija...
Mano nuomonė. J. Archer pasakojama istorija bei pasakojimo maniera skaitytoją įtraukia nuo pirmų puslapių ir nepaleidžia iki paskutinių. Įkliuvau ir aš į J. Archer spąstus: skaičiau nepaleisdama iš rankų kol užverčiau paskutinį puslapį. Įdomi istorija apie du vyrus, gimusius ir augusius ne tik skirtinguose žemynuose bet ir skirtingose socialinėse sąlygose, tačiau likimo užgaida susitikusius ir tapusius aršiais konkurentais.  Žmogus planuoja, o Dievas juokiasi, - taip galima būtų apibūdinti šios knygos herojų tarpusavio nesutarimus ir kuriamos keršto planus, kurie, lakui bėgant, atsisuka prieš juos pačius. 
  Kas skaitėte  Kliftonų kronikas, galiu pasakyti, jog ,,Kainas ir Abelis" tai Kliftonų kronikų mini versija. Veikėjai kiti, ir istorija kita - mano galva, stipresnė - tačiau išlikę pagrindinės J. Archer pasakojimo gairės: pasakojimas ištęstas per laiką, dviejų šeimų priešprieša, karas, emigracija, valdžios siekimas bei pagrindinių herojų didelės ambicijos.  Man, sakyčiau, ši knyga paliko geresnį įspūdį lyginant su Kliftonų kronikomis. Viena, ir pagrindinė, priežastis - ji trumpesnė ir labiau koncentruota: paėmei, prisėdai, perskaitei ir ramu ;)
Įvertinimas. 4/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą