Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2017 m. sausio 30 d., pirmadienis

Jo Nesbø Vidurnakčio saulė


Vienas sakinys. Gyvenimas dažniausiai susideda iš to, kad tau reikia išmėginti dalykus, kurių nesugebi. 139 p.
Žanras. Trileris.
Viršelis. Jo Nesbø Vidurnakčio saulė (Mere blod), ledykla Baltos lankos, 2016 m., iš norvegų kalbos vertė Justė Nepaitė, 231 p.
Apie autorių. Jo Nesbø tarptautiniu mastu pripažintas kriminalinių romanų norvegų rašytojas. Jo pirmasis romanas buvo išspausdintas Norvegijoje 1997 metais ir iškart tapo sensacija. Jo Nesbø  išleido visą seriją knygų, kurių pagrindinis herojus detektyvas Haris Hūlė.
   Jo Nesbø gimė (1960.03.29) Osle, vaikystę leido Molde.  Baigė “Norwegian School of Economics”, po jų dirbo finansų srityje. Po darbo jis atsipalaiduodavo rašydamas ...dainas, todėl pasitaikius galimybei jis su jaunu džiazo bosininku įkūrė grupę Di Derre ir kurį laiką derino darbą finansų srityje ir grupės pasirodymus. Bet pervargęs nuo tokio ritmo, pasiėmė 6 mėnesius atostogų ir iškeliavo į Australiją, kur, būdamas 37 metų,  parašė savo pirmąją knygą “The Bat”. Kūrinys buvo puikiai sutiktas kritikų ir skaitytojų. Už jį autorius gavo Stiklinį raktą - premiją, skiriamą geriausiam skandinavų detektyvų rašytojui, taip pat prestižinį Riverton apdovanojimą - jis teikiamas geriausiam Norvegijos metų kriminalinio kūrinio autoriui. Šiuo metu rašytojas su žmona ir dukra Selma gyvena Osle. Plačiau čia.  
Apie knygą.  Samdomas žudikas Ulfas bėga. Jo bosas, negailestingas ir nuožmus narkotikų magnatas Žvejys, už išdavystę baudžia mirtimi. Išsigelbėjimą Ulfas bando surasti Norvegijos šiaurės smaigaly – ten, kur saulė vasarą niekada nenusileidžia žemiau horizonto. Nors bet kokį tikėjimą vyras prarado seniai, jį priglaudžia vietinė religinė bendruomenė. Slėpdamasis medžiotojų trobelėje negyvenamoje plynaukštėje, Ulfas supranta, kad tik pamokslininko dukros Lėjos ir jos sūnaus Knuto dėka dar nesubyrėjo trapi riba tarp gyvenimo ir mirties. Tačiau jų rūpestis Ulfo neapsaugo nuo beprotybės, besismelkiančios su vidurnakčio saulės sutemomis. Rodos, iš toli jau ataidi Žvejo smogikų žingsniai.  
Mano nuomonė. Baigiu prisijaukinti Jo Nesbø be Hario Hūlės! Ši knyga man labiau patiko nei ,,Kraujas ant sniego". Daugiau veiksmo, daugiau emocijų, nauja aplinka. Veiksmas vyksta ne Osle, o kaimelyje Norvegijos šiaurėje. Miestas paliekamas kažkur anapus ir tik blogi prisiminimai bei nelaimės nuojauta primena jį. O kaime, kaip kaime - visi visus pažįsta ir viską vieni apie kitus žino, tik štai bendruomenė susiskaldžiusi į dvi dalis: vieni yra aršūs tikintieji, kiti - bedieviai. Ir meilė, kaip gi be jos? Šiame romane meilė, mano galva, ir yra knygos varikliukas. Gera knygutė. Tamsumos su prošvaistėm, kaip ir priklauso Jo Nesbø kūrybai.
Įvertinimas. 4/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą