Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2022 m. sausio 11 d., antradienis

R.K. Salters Drugelių kalnas

  Viršelis. R. K. Salters Drugelių kalnas (Buterfly Ranch), leidykla Tyto alba, 2021 m., iš anglų kalbos vertė Ligija Kaminskienė, 264 psl.
  Apie knygą. Rašytojo R. K. Salters romanas  nukelia skaitytoją į nuošalias Pietų Amerikos džiungles ir pasakoja apie paslaptis, destruktyvius santykius bei beprotišką meilę.
   Garsus detektyvų rašytojas Tristanas Grifinas nusipirko buvusį drugelių ūkį nuošaliose džiunglėse, Pietų Amerikos valstybėje Belize. Apie rašytoją ir jo partnerę Hedą vietiniai žino nedaug. Jie gyvena atsiskyrę ir mažai bendrauja. Po penkių metų bendruomenę sukrečia žinia apie kaimynus „britanus“: Tristanas mirė, o Heda dingo.
 Pagyvenęs vietinis policijos konsteblis Altamontas skuba į įvykio vietą. Paprastai nuobodžiaujantis ir laiką iki pensijos stumiantis skaitydamas detektyvus bei svajodamas tapti tokiu tyrėju, kokie aprašomi knygose, dabar jis turi progą pasireikšti svarbioje byloje.
  Konsteblis kartu pasiima slaugytojų mokyklos studentę, savo dukrą Filomeną. Atvykę į vietą, jie supranta, kad Tristanas dar gyvas. Mergina spėja išgelbėti nusižudyti bandžiusį rašytoją, tačiau šis lieka be sąmonės. Tuo tarpu Altamonas pradeda Hedos paieškas, tačiau dėl rašytojo būklės pasitraukti iš namelio jie negali. Greitai konsteblis tampa labiau apsėstas Tristano knygų, nei noro surasti dingusią moterį.
   Netrukus pasirodo ir iš Norvegijos atvykusi Hedos sesuo dvynė, pasiryžusi išsiaiškinti, kas nutiko. Įtampa kelia ir prasidėjęs uraganas, šluojantis viską pakeliui. Keturi žmonės įstringa name, kur pamažu skleidžiasi neįprasta Tristano ir Hedos istorija.
   Knygos siužetas neskubus, o skaitytojai kviečiami mėgautis tvankia atogrąžų aplinka ir žingsnis po žingsnio atsiskleidžiančiomis emocijomis bei paslaptimis.
    Remi K. Salters – Paryžiuje gimęs rašytojas. Jis studijavo klasikines kalbas Kembridžo universitete, bei filosofiją Sorbonoje. Šiuo metu jis kartu su šeima gyvena Vilniuje. Romanas „Drugelių kalnas“ buvo apdovanotas „Rubery“ premija. Rašytojas yra aistringas keliautojas. Šią knygą įkvėpė ekspedicija į Belizo džiungles.
     Mano nuomonė. Užverčiau knygos paskutinį lapą ir galvoju – patiko ar ne? Patiko graži, sklandi kalba, vaizdingai ir įtaigiai aprašytos džiunglės, detaliai parodyta vietinių žmonių gyvenamoji aplinka. Tačiau pats knygos siužetas ir veikėjai nepaliko gilaus įspūdžio. Atrodo, knyga turėjo pasakoti rašytojo Tristano Grifino ir jo žmonos istoriją, tačiau daugiausia dėmesio susilaukė konsteblis Altamontas ir knygos siužetas pasisuko detektyvine linija, kuri taip pat nėra išvystyta iki pabaigos. Nesupratu, kodėl rašytojas atvyko gyventi į džiungles, nesupratau Hedos depresijos priežasties. Kodėl įvyko drama, kame priežastys? Jaučiausi tarsi įmesta  į istorijos vidurį ir nelabai susigaudanti, kas vyksta.  Trumpai, skaityti galima, bet ar verta?

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą