Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2017 m. vasario 18 d., šeštadienis

Jo Nesbø Galvų medžiotojai

galvos
Vienas sakinys. ,,Gražiems žmonėms nereikia kiauto, jiems nebūtina mokytis visų tų gudrybių mechanizmų, kuriais mes, visi kiti, saugomės, kai mus atstumia ar apvilia." 284 p.
Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Jo Nesbø „Galvų medžiotojai“ (Hodejegerne), leidykla Baltos lankos, 2016 m., iš norvegų kalbos vertė Ugnius Mikučionis, 302 p.
Apie autorių. Jo Nesbø tarptautiniu mastu pripažintas kriminalinių romanų norvegų rašytojas. Jo pirmasis romanas buvo išspausdintas Norvegijoje 1997 metais ir iškart tapo sensacija. Jo Nesbø  išleido visą seriją knygų, kurių pagrindinis herojus detektyvas Haris Hūlė.
   Jo Nesbø gimė (1960.03.29) Osle, vaikystę leido Molde.  Baigė “Norwegian School of Economics”, po jų dirbo finansų srityje. Po darbo jis atsipalaiduodavo rašydamas ...dainas, todėl pasitaikius galimybei jis su jaunu džiazo bosininku įkūrė grupę Di Derre ir kurį laiką derino darbą finansų srityje ir grupės pasirodymus. Bet pervargęs nuo tokio ritmo, pasiėmė 6 mėnesius atostogų ir iškeliavo į Australiją, kur, būdamas 37 metų,  parašė savo pirmąją knygą “The Bat”. Kūrinys buvo puikiai sutiktas kritikų ir skaitytojų. Už jį autorius gavo Stiklinį raktą - premiją, skiriamą geriausiam skandinavų detektyvų rašytojui, taip pat prestižinį Riverton apdovanojimą - jis teikiamas geriausiam Norvegijos metų kriminalinio kūrinio autoriui. Šiuo metu rašytojas su žmona ir dukra Selma gyvena Osle. Plačiau čia.
Apie knygą. Rogeris Braunas - geriausias visoje Norvegijoje darbuotojų paieškos ir atrankos guru, profesionalus ,,galvų medžiotojas". Deja, net ir puiki karjera jam neleidžia jaustis finansiškai laisvam - prabangus namas ir mylimos žmonos Dianos įnoriai jau senokai Rogerį verčia gyventi ne pagal išgales. Diana už vyro pinigus nusprendžia atidaryti meno galeriją. Atidarymo vakarą Rogeriui įsižiebia viltis tapti turtingesniam, nei jis kada nors galėjo pasvajoti. Rogeris susipažįsta su Klasu Grėve - tobulu kandidatu į laisvą didelės įmonės vadovo postą ir vieno geidžiamiausio meno istorijoje paveikslo savininku. Rogeris Braunas įsilaužia į Grėvės butą, tačiau jame randa šį tą daugiau nei tik paveikslą. Netrukus medžiotojas pats tampa medžiojamuoju.
Mano nuomonė. Tai dar vienas mano mylimo detektyvų autoriaus kūrinys, kurio pagrindinis herojus, deja, nėra Haris Hūlė. Na nieko, jau apsirtantu su mintimi, kad ne visos Jo Nesbo knygos skirtos Hūlei, tačiau negaliu apsiprasti su tuo, kad jos gerokai prastesnės už niūriojo detektyvo Hario Hūlės istorijas. Ši knyga ne išimtis. Nesakau, kad ji prasta, tačiau lyginant su Hūlės serija - ji silpnesnė. Siužetas rutuliojasi sparčiai, knygos veikėjai gana ryškūs ir nenuobodūs, ne visada įtikinantys, tačiau nenubodūs. Man neimponuoja tai, kad istorija pasakojama pagrindinio herojaus lūpomis. Pasakodamas istoriją tokiu būdu, autorius negali pabėgti iš herojaus regos lauko.Neįtikino ir kai kurie siužeto vingiai, pvz. Klaso Grėvės motyvas. Tačiau homoro nestokojanti autoriaus išmonė įkišti pagrindinį veikėją į šikinyką tikrai verta  dėmesio. Taigi, perskaičius šią knygą negaliu paskayti ,,vau, jūs būtinai tai turite perskaityti", ne, taip nėra, tačiau jei pabandysite skaityti, tikrai apturėsite malonumą.
Įvertinimas. 4/5
Ekrnizacija. Režisierius Morten Tyldum, vaidina: Aksel Hennie, Synnove Macody Lund, Nikolaj Coster-Waldau, 2011 m. Norvegija, Vokietija.  
    Filmą žiūrėjau tą patį vakarą kai baigiau skaityti knygą. Galvojau, ai, bus nuobodu, siužetas žinomas, herojų išvaizda ir elgesio manieros jau susikurtos. Tačiau nuo pirmų filmo kadrų buvau prikaustyta prie ekrano. Aktoriai visiškai atitiko Jo Nesbo sukurtus veikėjus, atmosfera taip pat tobulai atitiko knygoje sukurtą atmosferą, filmo siužeto vingiai neleido pasitraukti iki atomazgos. Puiki knygos ekranizacija. Ne interpretacija, bet ekranizacija, nes filmas visiškai atitiko knygos nuotaiką ir puikiai atkartojo siužetą. Filmas sukurtas skandinaviška maniera - šaltos spalvos, minimalizmas, daug  ištęstų, plaukiančių kadrų, beja, kaip ir litertūriniame J. Nesbo kūrinyje. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą