Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2014 m. lapkričio 2 d., sekmadienis

Žirnių ir moliūgo sriuba


 Deja, mano gražuoliui moliūgui, puošusiam virtuvės palangę, atėjo galas. Nors ir labai tą moliūgą globojau, niekas negelbėjo - šiurpios šventės vakare iš jo  buvo išskaptuoti viduriai, o apvali galva tapo pabaisiška žvakide.
  Jaunimas pasiėmė išsiviepusią galvą ir išėjo draugų gąsdinti, o man liko viduriai :) Tuos vidurius (be sėklų) sukišau į puodą ir pašoviau į iki 170 laipsnių įkaitintą orkaitę 30 minučių. Pakaitintą moliūgo masę atšaldžiau,  trintuvu (taip vadinamu blenderiu) sutryniau iki tyrės konsistencijos. Supilsčiau į stiklainius - galėsiu savaitę moliūgų patiekalus gaminti :) Aišku, indus su tyre galima sudėti į šaldiklį - tuomet net  iki pavasario džiaugsitės moliūgų skoniu ir kvapu. Pirmam moliūgiškam patiekalui idėją paėmiau iš  http://www.beatosvirtuve.lt/recipes/astri-zirniu-sriuba-indiskos-virtuves-motyvais/. Aišku, pakoregavau pagal tai, ką radau savo virtuvės spintelėse.

 Taigi mums reikės:
1 stiklinės skaldytų žirnių;
2 stiklinių moliūgų tyrės;
1 didelio svogūno;
4 skiltelių česnako;
imbiero gumbo (maždaug pusės kiaušinio dydžio);
po šaukštą kario ir ciberžolės miltelių;
šaukšto kumino (jei neturite, tiks kmynai);
aliejaus.

  Verdame:
  Į puodą įpilame šiek tiek aliejaus ir įkaitiname. Sumetame smulkiai sukapotą svogūną. Pakepiname iki geltonumo. Išspaudžiame česnaką ir sutarkuojame imbiero šaknį. Abu ingredientus suberiame prie dar vis kepančių svogūnų. Paskaniname ciberžole, kariu ir kuminu. Viską gerai išmaišome ir dar minutę pakepiname. Tuomet supilame moliūgo tyrę. Vėl pamaišome. Suberiame žirnius (aš žirnius prieš virimą pabrinkinau porą valandų vandenyje) ir pripilame vandens dukart tiek, kiek yra tirštimo. Išbrinkusius žirnius verdame apie 30-40 min., jei žirniai nebrinkinti, verdame ne mažiau, kaip 1 val. Jei verdant vanduo nugaruoja ir sriuba labai sutirštėja - įpilame vandens. Baigiant virti sriubą ragaujame - jei trūksta druskos, pasūdome ir ...pilstome į lėkštes. Galite pagardinti šauktu grietinės.

   Sriuba saikingai aštri ir labai skani. Ypatingai tiks sušilti šaltą žiemos pavakarę grįžus iš lauko :)

 

2 komentarai:

  1. Pas mus šeimoje atėjus sezonui žirnių sėklos visada be išimčių būną sėjamos. Gaila, kad moliūgų niekada neteko sodinti, gal reikės pagalvoti ir apie jų sodinimą. Beje sriuba atrodo skaniai, tikrai pagaminsiu.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Būtinai pasisodinkite moliūgą, jokios priežiūros nereikalauja ir daržą papuošia savo oranžine galva. O sriuba tikrai skani, neabejokite :)

      Panaikinti