Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2013 m. kovo 16 d., šeštadienis

Paelja: Viduržiemio jūros dvelksmas

   Jau kovo vidurys, o vėjas kaip pašėlęs siaučia, sniegas niekaip nesitraukia nuo šaligatvių. Saulė šviečia, bet nešildo...Noriu  pavasario, noriu šilumos, noriu jūros... Prisiminiau Ispaniją ir maloniai šiltą Viduržiemio jūros klimatą bei nuostabiai skanų maistą. Šiandien šeštadienis, diena, kai nereikia niekur skubėti, todėl nutariau pabandyti prisijaukinti pavasarį gamindama paelją (paella). Gal ne visai ispanišką, su lietuviškais niuansais, tačiau tikrai dvelkiančią jūra ir karštu vasaros alsavimu...
 
 
   Apžvelgiu namų atsargas - svogūnas, česnakas, ryžiai (apvaliagrūdžiai), vištienos filė apie 400 g., 2 pomidorai, aliejus (geriausia alyvuogių, bet turiu tik saulėgražų - tiks), baltas vynas, žaliosios alyvuogės, citrina, druska, pipirai, karis, džiovintų prieskoninių žolelių mišinys (čiobreliai, raudonėliai, bazilikai, mairūnai, rozmarinai, dašiai, šalavijai).
  Deja, teks lėkt į prekybos centrą, nes trūksta pagrindinio ingrediento - jūros gėrybių. Perku dėžutę mažų krevečių sūryme, 100 g. virtų tigrinių krevečių, 200 g. kalmarų - midijų salotų ir 200 g. krabų lazdelų.
 
Lietuvoje apie  tokią jūros gėrybių gausą  galima tik pasvajoti
   Dabar jau galima ir gaminti. Į padruskintą ir kariu paskanintą vandenį suberiu stiklinę (200 -250 g.) ryžių ir palieku virti. Per tą laiką supjaustau svogūnėlį ir česnaką bei apkepu juos aliejuje. Vištienos filė supjaustau nedideliais kubeliais suberiu į aliejuje  besivartančius svogūnėlius. Vištytei paskrudus įmetu skiltelėm supjaustytus pomidorus bei suberiu jūros gėrybes ir viską užpilu puse stiklinės balto vyno. Tegul pasitroškina. Kol vyksta procesas, ir aš paragauju vyno... Mmm, skanu, o aromatas iš keptuvės sklinda dieviškas. 
   Vynui išgaravus iš keptuvės (ir iš taurės), sudedu išvirusius ryžius, paskaninu druska, pipirais, žolelėm, išspaudžiu kelis lašus cirtinos sulčių ir įpjaustau 5 skiltetes citrinos su žievele bei sudedu alyvuoges. Viską atsargiai išmaišau ir dar pora minučių pakaitinu. 



                La paella es listo, ¡Buen provecho.                      Paelja paruošta, skanaus!

 
 
 
 
 
 

2 komentarai:

  1. Labai skaniai atrodo paella!
    Daug geriau atrodo nei restorano!
    Šiandien pasigaminsiu :)
    Laukiu naujo įrašo :)

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Tikiuosi, kad pavyko pasigaminti ir buvo skanu. Ačiū už teigiamą vizualų įvertinimą :)

      Panaikinti