Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2019 m. spalio 25 d., penktadienis

Jane Harper Sausra


  Viršelis. Jane Harper Sausra (The Dry), leidykla ,,Baltos lankos", Vilnius, 2018 m., iš anglų kalbos vertė Gabrielė Gailiūtė-Bernotienė, 335 p.

   Apie autorę. Jane Harper (Džeinė Harper, g. 1980 m.) – rašytoja, gimusi Mančesteryje, tačiau nuo aštuonerių augusi Australijoje. Vėliau grįžusi į Jungtinę Karalystę, kur pabaigė anglų filologijos ir istorijos studijas. Daugiau nei 13 metų dirbusi žurnalistinį darbą, Jane Harper išbandė savo jėgas nuotoliniuose kūrybinio rašymo kursuose, kurių metu atliekamos užduotys galiausiai tapo debiutiniu autorės detektyvu „Sausra". Knyga tapo nacionaliniu bestseleriu Australijoje, pelnė gausybę apdovanojimų kaip geriausias detektyvas ir net geriausia metų knyga. Knyga išleista daugiau nei 36 pasaulio šalyse, o teises pagal šį kūrinį kurti filmą įsigijo garsios Holivudo aktorės Reese Witherspoon kompanija Pacific Standard. Pagrindinį Aarono Falko vaidmenį filme atliks aktorius Ericas Bana.
  Jane Harper   taip pat yra parašiusi dar du detektyvinius romanus – „Force of Nature" ir „The Lost Man".   Apie knygą.  Knygos veiksmas vyksta Australijoje, sausros iškankintame Kievaros miestelyje. Pareigūnas Aaronas Falkas į gimtąjį miestelį atvyksta dalyvauti geriausio savo draugo Luko laidotuvėse. Prieš dvidešimt metų pats Falkas buvo apkaltintas žmogžudyste ir būtent Lukas užtikrino jam alibi. Aaronas ir jo tėvas tuomet išvyko iš miestelio ir tik Luko liudijimo dėka išvengė kalėjimo.
   Tačiau dabar jau daugiau žmonių žino, kad Luko liudijimas nebuvo tiesa, o Lukas – negyvas. Falkas drauge su vietiniu detektyvu ima aiškintis, kas iš tiesų nutiko Lukui ir kuo daugiau klausimų jis kelia, tuo daugiau iškyla keistų detalių. Ar tai – desperatiškas sausros iškankinto ir vilties netekusio ūkininko poelgis, o gal priežastys slypi giliau? Aaronui kapstantis po nusikaltimo detales ima aiškėti ilgai slėptos viso miestelio paslaptys.
  Šiame romane nusikaltimas, įvykdytas didžiausios amžiaus sausros metu, iškelia klausimą, kas iš tiesų žiauresnis – viską kaustanti ir lėtai marinanti stichija ar įniršio apakintas žmogus?
   Mano nuomonė. Sausra. Ji tęsiasi jau daugelį mėnesių. Mažo provincijos miestelio žmonės pavargę, pikti, pagiežingi. Visi jausmai, neapykanta ar meilė, hiperbolizuoti. Skaitai ir atrodo, kad pačiam dulkės veliasi burnoje, akys ašaroja, saulė nepakenčiamai kepina ir lyg įkyrios musės bjauriausios mintys lenda į galvą Įtaigu... Ir štai, esant tokiai įtampai, nužudoma trijų asmenų šeima. Visi įsitikinę, kad tai padarė šeimos tėvas, paveiktas pragariško karščio. Atrodo, kad viskas aišku. Tačiau šios mirtys  iškelia į paviršių prieš daugelį metų vykusius įvykius ir miestelis vėl sujunda. Deja, autorė finale, kažkodėl, siužetą pasuka visai kita linkme ir logišką pabaigą pakeičia netikėta, tačiau mažai įtikinama,  istorija. Man nuo tos vietos, kai pradėjo aiškėti autorės sugalvota įvykių priežastis, tapo nebeįdomu. Tikėjausi įspūdingesnio finalo, nes knygos siužetas gana stiprus ir  suteikė tokių vilčių.  


   Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki). 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą