Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. lapkričio 25 d., trečiadienis

Jo Nesbø Šikšnosparnis

Vienas sakinys. ,,Žmonės bijo to, ko nepažįsta. Ir nekenčia to, ko bijo." 137 p.

Jo Nesbo „Šikšnosparnis“ Žanras. Detektyvas.
 Viršelis. Jo Nesbø  Šikšnosparnis (Flaggermusmannen), leidykla ,,Baltos lankos", 2015 m., iš norvegų kalbos vertė Viktorija Gercmanienė, 366 p.
 Apie autorių. Jo Nesbø tarptautiniu mastu pripažintas kriminalinių romanų norvegų rašytojas. Jo pirmasis romanas buvo išspausdintas Norvegijoje 1997 metais ir iškart tapo sensacija. Jo Nesbø  išleido visą seriją knygų, kurių pagrindinis herojus detektyvas Haris Hūlė.
   Nesbø gimė (1960.03.29) Osle, vaikystę leido Molde.  Baigė “Norwegian School of Economics”, po jų dirbo finansų srityje. Po darbo jis atsipalaiduodavo rašydamas ...dainas, todėl pasitaikius galimybei jis su jaunu džiazo bosininku įkūrė grupę Di Derre ir kurį laiką derino darbą finansų srityje ir grupės pasirodymus. Bet pervargęs nuo tokio ritmo, pasiėmė 6 mėnesius atostogų ir iškeliavo į Australiją, kur, būdamas 37 metų,  parašė savo pirmąją knygą “The Bat”. Kūrinys buvo puikiai sutiktas kritikų ir skaitytojų. Už jį autorius gavo Stiklinį raktą - premiją, skiriamą geriausiam skandinavų detektyvų rašytojui, taip pat prestižinį Riverton apdovanojimą - jis teikiamas geriausiam Norvegijos metų kriminalinio kūrinio autoriui. Šiuo metu rašytojas su žmona ir dukra Selma gyvena Osle.
   Apie knygą. Haris Hūlė Norvegijos policijos išsiunčiamas į Australiją stebėti, kaip vyksta nužudymo bylos tyrimas. Auka – dvidešimt trejų metų norvegė televizijos įžymybė.
Nors Hūlei griežtai nurodyta nesikišti į kolegų darbą, jis ne iš tų, kurie stebi veiksmą iš paskutinių eilių. Ieškodamas bent menkiausios užuominos Haris susibičiuliauja su vienu bylai vadovaujančiu detektyvu. Ką juodu užčiuopia – tėra tik pradžia virtinėje neišaiškintų žmogžudysčių. Jiems vis giliau kapstant ir artėjant prie žudiko, Haris ima baimintis, kad nė vienas, kuris prisideda prie šios bylos tyrimo, nėra saugus.
  Mano nuomonė. Pagaliau... Sulaukėme knygos, nuo kurios puslapių pirmą kartą nužengė detektyvas Hūlė.  Suprantama, būtų buvę geriau, jei ši knyga lietuviškai būtų pasirodžiusi anksčiau, nei, pvz. Raudongurklė ar Gelbėtojas. Ši knyga kiek silpnesnė nei minėtosios, komisaras dar nėra toks prasigėręs cinikas, dar jam ,,augti ir augti" iki  mums jau pažįstamo Hūlės.  Tačiau skaityti įdomu, kriminalinis siužetas eina paraleliai su aborigenų mitais bei Australijos kolonizavimo istorija. Smagu žinoti, kad autorius po šios knygos toliau augino Harį Hūlę kaip detektyvą, leido jam ištirti dar ne vieną kriminalinę bylą ir pelnyti skaitytojų simpatijas.
   Štai ką Jo Nesbø  kalba apie ,,Šikšnosparnį":
  Parašyta su naujoko užsidegimu. Ši istorija persmelkta ne tik vietos, kurioje buvo rašoma, dvasios, bet ir mano paties gyvenimo. Visai neseniai skaitydamas romaną per radiją išsigandau, kiek daug klaidų kaip jaunas rašytojas padariau, tačiau mane apstulbino kūrinio šviežumas ir drąsa.
  Įvertinimas. 4/5 (negaliu mažiau, nes labai jau man patinka Haris Hūlė:)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą