Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2014 m. rugsėjo 27 d., šeštadienis

Raukšlėtųjų gudukų, paprastai vadinamų kalpokais, užtepėlė žiemai





   Mėgstu grybauti. Ypač šiltą saulėtą rudens dieną. Vaikštai sau po mišką, švilpauji, daineles dainuoji, o grybai tau patys tiesiog į krepšį lipa. Tikrai, tikrai, šiemet taip ir buvo. Pirmiau - baravykai, kuriuos susidžiovinau, vėliau kalpokai. Kaip klasika tapusiame kūrinyje ,,Grybų karas"  - visą dieną nuo pat ryto grybai krito, krito, krito... 
   Prikrito net du kupini 5 litrų krepšiai tų kalpokėlių (oficialiai jie vadinami raukšlėtaisiais gudukais, bet žmonės juos vadina įvairiai: kalpokai, vokietuvai, gudukai, vištelės, niemčiai - nelygu iš kokio krašto). Nuploviau, sijonėlius nuvilkau. Aišku, kad tokios galybės greit nesuvalgysime - reikia žiemai užtepėlę daryti.   

  Produktus užtepėlei ėmiau ,,iš akies" (galite varijuoti pagal savo skonį):
2 didelės morkos;
3 dideli svogūnai;
1 didelė paprika;
petražolių šluotelė;
druskos, pipirų;
aliejaus;
300 ml pomidorų padažo;
pora šaukštų obuolių (ar baltojo vyno) acto;
šaukštas sojos padažo;
a/š čili padažo (arba čili pipiriukas, arba galite nedėti, jei nemėgstate aštriau).
   Morkas sutarkavau per burokinę tarką ir apkepiau aliejuje. Svogūnus ir papriką labai smulkiai supjausčiau ir taip pat apkepiau. Grybus apviriau sūdytame vandenyje, nuvarvinau. Atšalusius sumaliau mėsmalę. Į maltus grybus sudėjau keptas daržoves, subėriau smulkintas petražoles, padruskinau, papipirinau, supyliau  pomidorų, sojos ir čili padažus bei viską gerai išmaišiau. Gautą grybų masę dar kepiau aliejuje apie 15 minučių (kepant reikia nuolat maišyti, kitaip grybai prisvils). Prieš baigiant kepti supyliau actą. Užtepėlėje jo nesijaučia, tačiau actas naikina bakterijas, o grybai, juk ruošiami ilgesniam laikymui. Dar karštą užtepėlę sudėjau į švarius, iškaitintus stiklainius ir sandariai užsukau dangteliais bei palikau atšalti - vėliau stiklainius apgyvendinau šaldytuve :) Iš 10 litrų grybų ir minėto kiekio daržovių man išėjo 8 puslitriniai stiklainiai užtepėlės. 
   Galiu pasigirti - stiklainiai labai greit dingsta iš šaldytuvo. Skanu pusryčiams užsitepti ant duonytės, o ir netikėtai užėjusius svečius pavaišinti tokiomis gėrybėmis negėda.  Reiks vėl į mišką važiuoti, kol dar ruduo, kol dar grybai auga :)

2014-11-08 PASTEBĖJIMAS:  Be acto ruoštos užtepėlės taip pat puikiai laikosi šaldytuve, tad acto galima ir nepilti :)

2 komentarai:

  1. Labai skanu, gaminu be acto ir padažo. Labai tinka nelauktam svečiui :). Laikau šaldytuve.

    AtsakytiPanaikinti
    Atsakymai
    1. Ačiū už pasidalinimą patirtimi. Be acto ir aš gaminu, be padažo dar nebandžiau, reiks išbandyti.

      Panaikinti