Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2021 m. kovo 21 d., sekmadienis

Noah Gordon Gydytojas Avicenos mokinys

  ViršelisNoah Gordon Gydytojas Avicenos mokinys (The Physician), leidykla Alma littera, 2016 m., iš anglų kalbos vertė Leonas Judelevičius, 712 p.
  Apie knygą. Noah Gordon gimė 1926 m. lapkričio 11 d. Masačusetso valstijos Vorčesterio mieste. Jam besimokant paskutinėse klasėse prasidėjo Antrasis pasaulinis karas, todėl baigęs mokyklą jis nusprendė tapti jūrų pėstininku. Nors Noah Gordon buvo daltonikas ir nešiojo akinius, nepaisant to, jis buvo priimtas ir tapo JAV karinių pajėgų pėstininku. Po karo tėvai norėjo, jog Noah siektų mediko karjeros, jis nusprendė tapti žurnalistu ir apie tai nepranešęs tėvams pakeitė savo studijas. Praleidęs keletą metų Niujorke, grįžo į Masačusetsą, kur dirbo įvairiose žiniasklaidos priemonėse ir prisidėjo prie keleto medicinos ir mokslo žurnalų leidybos. Kai jo rankraštį teigiamai įvertino leidėja ir pasiūlė pagalbą publikuojant jį, Noah Gordon apsisprendė tapti rašytoju. Jo knyga ,,Gydytojas, Avicenos mokinys" nukelia mus į viduramžių Anglijos rūką, senosios Persijos prabangą ir dykumos karštį. 
 Robui Koului buvo vos devyneri, kai jis pirmą kartą rankomis pajuto ledinį mirties dvelksmą. Likęs našlaitis, berniukas suprato: jo pašaukimas – gydyti žmones. Bet ko galėtų išmokyti jį priglaudęs barzdaskutys? Net jeigu šis, kaip dauguma to meto barzdaskučių, gali daryti paprastas operacijas ir pagydyti menkus negalavimus. Metų metus Robas su globėju klajoja po Angliją, jausdamasis bejėgis padėti ligoniams, kol vieną dieną išgirsta apie negirdėtus stebuklus tolimojoje Persijoje darantį didį gydytoją – Aviceną. Jaunuolis užsidega ryžtu tapti jo mokiniu. Bet krikščionių ir musulmonų pasauliai nesutaikomai susipriešinę – ar Robas turi nors menkiausią galimybę musulmonų krašte mokytis medicinos paslapčių? Ir kas bus, kai jaunuolis susidurs su žmogiškais jausmais ir dideliais išbandymais?
  Mano nuomonė. Pirmoji trilogijos apie Koulų dinastiją knyga. Pradžių pradžia, nukelianti skaitytoją į XI a. Angliją bei supažindinanti su to meto buitimi ir būtimi. Purvas, ligos, šarlatanizmas ir inkvizicijos siautėjimas. Įdomu sekti Robo  Koulo klajonių kelią, vedantį per Europos valstybes, jo gyvenimą ir mokslus Persijoje. Įtampa tarp krikščionių ir musulmonų trukdo siekti užsibrėžtų tikslų: Avicenos akademija nepriima krikščionių, o gimtojoje Europoje niekas nepasitiki iš saracėnų įgytomis medicinos žiniomis. Kaului tenka apsimesti žydu ir gyventi jų bendruomenėje, kad galėtų semtis medicinos žinių iš iškilių to meto Persijos gydytojų.  Viskas, kas šiuolaikiniame pasaulyje laikoma pažanga, atėjo iš Rytų – taip galima būtų apibūdinti šios knygos pagrindinę mintį. 
  Puikus kūrinys istorinių romanų mėgėjams, nuosekliai atskleidžiantis XI a. skirtingų bendruomenių gyvenimo niuansus, leidžiantis bent maža dalele susipažinti su šalimi, kurioje išsivystė medicinos mokslas. Ir pasidžiaugti, kad buvo tokių žmonių, kaip Kaulas (o aš tikiu, kad buvo), kurie vardan žinių ir pažangos nepabūgo atsisakyti savo tikėjimo, pasipriešinti valdovams ir siekti tikslo bet kokiais būdais. 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą