Iki šiol nesu ragavusi auksaspalvių doradų, tačiau jau kuris laikas mano žvilgsnį parduotuvėje traukia ši vandenų gražuolė. Nusprendžiau - arba šiandien, arba niekada ir nusipirkau dvi žuveles. Auksaspalvė dorada (dar vadinama auksaspalviu sparu) nuo seno buvo auginamos pakrančių lagūnose ir sūroko vandens tvenkiniuose – ypač sūriosiose šiaurės Italijos lagūnose ir aplink pietų Ispanijos upių žiotis esančiose šlapžemėse. Tačiau XX a. devintajame dešimtmetyje pavyko pasiekti, kad auksaspalvės dorados imtų daugintis nelaisvėje, ir buvo imtasi intensyviojo jų auginimo – ypač jūroje panardintose varžose. Auksaspalvės dorados, taip vadinamos dėl auksinės galvos spalvos, tapo viena iš pagrindinių Europoje auginamų žuvų rūšių. Ši žuvis išsiskiria tuo, kad yra itin liesa (100 g yra tik 87 kcal ir tik 1,8 g riebalų), turi daug amino rūgščių, fosforo, kalcio, geležies ir kitokio gėrio bei yra idealus baltymų šaltinis. O šauniausia jos savybė yra ta, kad ji labai lengvai paruošiama ir yra itin skani :)
Pasiraitojame rankoves ir imamės darbo.
Žuvis (kaip minėjau, aš turėjau dvi žuvis po 400 g) nuskutame, išimame vidurius ir gerai išplauname. Įtriname druska ir pipirais bei paliekame kuriam laikui. Pasiruošiame kitus ingredientus:
skiltelėmis supjaustome 1 citriną;
smulkiai sukapojame saują šviežių petražolių;
peiliu sutraiškome 2 skilteles česnako.
Paimame 60 g sviesto su žolelėmis (aš perku iš Lidl), viename žuvų šone padarome po tris įpjovas ir į jas įdedame po gabalėlį sviesto. Likusį sviestą, petražoles ir česnaką sukišame į žuvų pilvukus. Žuvis sudedame į aliejumi pateptą skardą ir apklojame citrinų skiltelėmis. Jei liko citrinos, jos sultis išspaudžiame ant žuvų.
Paruoštas žuvis įdedame į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 30-40 min.
Išverdame ryžius ir, žuviai baigiant kepti, juos sudedame į skardą. Labai skanu, nes ryžiai prisigeria išsilydžiusio sviesto su žolelėmis.
Pasiraitojame rankoves ir imamės darbo.
Taip atrodo žuvytė paruošta kepti |
skiltelėmis supjaustome 1 citriną;
smulkiai sukapojame saują šviežių petražolių;
peiliu sutraiškome 2 skilteles česnako.
Paimame 60 g sviesto su žolelėmis (aš perku iš Lidl), viename žuvų šone padarome po tris įpjovas ir į jas įdedame po gabalėlį sviesto. Likusį sviestą, petražoles ir česnaką sukišame į žuvų pilvukus. Žuvis sudedame į aliejumi pateptą skardą ir apklojame citrinų skiltelėmis. Jei liko citrinos, jos sultis išspaudžiame ant žuvų.
Paruoštas žuvis įdedame į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 30-40 min.
Išverdame ryžius ir, žuviai baigiant kepti, juos sudedame į skardą. Labai skanu, nes ryžiai prisigeria išsilydžiusio sviesto su žolelėmis.
Skanių ir gardžių pietų! |
Komentarų nėra:
Rašyti komentarą