Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2022 m. spalio 11 d., antradienis

Karamelinis maskarponės kremo tortas su obuoliais

   Kai sode obelų šakos svyra nuo vaisių, nori-nenori tenka kepti pyragus, virti uogienes ar kitais būdais doroti obuolių derlių. Juk gaila - pražus. Šiandien kepu karamelinį tortą su obuolių gabaliukais, pagal wavykitchen (svetainėje La maistas) pasiūlytą receptą (na, šiek tiek mano pakoreguotą). 


Biskvitas
Reikės:
4 kiaušinių
150 gramų cukraus
250 g 30% riebumo grietinės
1 skardinės karamelizuoto saldinto sutirštinto pieno (pvz. Rududu)
270 g miltų
2 a. š. kepimo miltelių
1 a. š. druskos
130 g kepintų graikinių riešutų (nebūtina, bet skanu)
Visi produktai turi būti vienodos (kambario) temperatūros. 

   Pirmiausia išsikepame biskvitą. Į dubenį įmušame kiaušinius ir suberiame cukrų. Elektriniu plaktuvu plakame tol, kol masė tampa gelsva, puri, o jos tūris patrigubėja. Tada į plakinį sudedame grietinę ir karamelizuotą saldintą sutirštintą pieną (aš dėjau Rududu). Produktus dar kartą gerai išplakame iki vientisos masės.  
   Kitame dubenyje sumaišome persijotus miltus, kepimo miltelius ir druską.
 Miltų mišinį, palengva maišydami, beriame į tešlą. Subėrus visus miltus tešlą maišome dar kelias minutes, kol gausi vientisa masė ir nebeliks sausų miltų. 
  Pakepiname riešutus ir smulkiai sukapojame. Riešutus suberiame į tešlą ir gerai išmaišome mentele.
  22-24 cm skersmens kepimo formą su išimamu dugnu išklojame kepimo popieriumi (aš klojau tik dugną).  Tešlos viršų nulyginame konditerine mentele.
    Orkaitę įkaitiname iki 180-200 laipsnių (priklausomai nuo jūsų orkaitės savybių), dedame paruoštą biskvitą ir kepame apie 30-40 min. Ar biskvitas iškepė, patikriname mediniu pagaliuku - ištrauktas iš kepinio centro jis turėtų būti sausas, neaplipęs tešla. Paliekame biskvitą pravėsti  ir imamės kitų darbų.

Karamelizuoti obuoliai

Reikės:
2-3 didelių rūgščių obuolių
40 g sviesto
75 g cukraus
¼ a. š druskos
cinamono (pagal skonį)
1 v. š. citrinos sulčių
 
 Nulupame obuolius, išimame sėklas ir supjaustome nedideliais kubeliais. Keptuvėje ištirpinkite sviestą ir sudedame obuolius, cukrų, cinamoną, druską, supilame citrinos sultis. Nuolat maišydami ant vidutinė kaitros kepiname obuolius, kol šie tampa minkšti ir karamelizuojasi. Tai užtrunka apie 8 minutes. Obuolius, kartu su visu išsiskyrusiu skysčiu, sudedame į dubenėlį ir paliekame atvėsti. Tuo metu ruošiame maskarponės kremą. 

Maskarponės kremas
Reikės:
600 g maskarponės (šaltos)
500 g 35% riebumo grietinėlės (šaltos)
140 g cukraus pudros
2 v. š. karamelės padažo (aš dėjau tą patį Rududu)

    Traukiame iš šaldytuvo maskarponę ir grietinėlę. Maskarponę, cukraus pudrą ir karamelę trumpai paplakame, kol susimaišys. Toliau plakdami, pamažu pilame grietinėlę. Padidiname plakimo greitį ir plakame, kol gauname purų, tvirtą kremą. Neperplakite, nes kremas sušoks į gumuliukus. Iki naudojimo kremą laikome šaldytuve.

  Pabaigai iš 1/3 stiklinės (85 ml) vandens ir 1 v. š. cukraus pasigaminame sirupą, skirtą biskvitų sulaistymui.

   

  Visos torto dalys paruoštos, belieka  surinkti tortą
 Atšalusį biskvitą aštriu peiliu supjaustome išilgai į 5-6 dalis – kuo plonesni biskvito lakštai, tuo drėgnesnis, skanesnis bus tortas. Jei kepant biskvitą, jo viršuje iškilo kauburėlis, jį, prieš pjaustydami biskvitą, nupjauname (galėsite sutrupinti ir puošti tortą arba tiesiog pasigardžiuoti prie arbatos puodelio).
     Ant didelės, lygios lėkštės padedame pirmąjį biskvito sluoksnį ir jį sulaistome sirupu (aš tiesiog konditeriniu šepetėliu biskvitą aptepiau sirupu). Tuomet biskvitą aptepame maskarponės kremu, ant kurio dedame sluoksnį karamelizuotų obuolių.  Uždedame antrąjį biskvito lakštą ir lengvai prispaudžiame. Visus biskvito lakštus susluoksniuojame ta pačia tvarka, tik ant paskutiniojo nebededame obuolių. Torto viršų nulyginame konditerine mentele. 
    Taip paruoštą tortą dedame į šaldytuvą bent kelioms valandoms, dar geriau visai nak2iai. Likusį kremą (jei liko) taip pat įdedame į šaldytuvą. 
    Po kelių valandų, ar kitos dienos ryte, traukiame tortą iš šaldytuvo ir likusiu kremu aptepame torto šonus bei viršų. Nulyginame ir puošiame. Galima obuolių skiltelėmis ir cinamono lazdelėmis, riešutais, galima aplieti karamele ar šokoladu, galima apibarstyti to paties biskvito trupiniais, arba, kaip aš, tiesiog užberti pabarstukų :)  Pasipuošusį tortą dar pora valandų pašaldome ir tada jau ragaujame. Tortas bet kuriuo puošybos atveju bus tobulas – minkštutis, gaivus ir labai greit dingstantis nuo stalo.

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą