Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2022 m. rugpjūčio 9 d., antradienis

Moliūgo sėklų miltų pyragėliai su mėlynių confit




    Kaip ir kiekvieną kartą, užėjusi į maisto prekių parduotuvę pasižvalgau, kas nauja, man dar nematyta. Šiuo kartu pamačiau žalius miltus. Štai, galvoju, aš miltus su špinatais maišydavau, kad gaučiau žalią spalvą, o pasirodo, tokių jau yra pirkti - moliūgų sėklų miltai. Čiumpu, lekiu namo ir kepu pyragėlius. Bandysiu naują skonį.
Biskvitui reikia:
160 g moliūgo sėklų miltai
70 g. cukraus
60 g sviesto
120 g grietinės
150 ml pieno
2 vnt. kiaušinių
2 nubrauktų šaukštelių kepimo miltelių
Kremui reikia:
250 g maskarponės sūrio
250 ml grietinėlės, 35% riebumo
2 šaukštų citrinų sulčių
2 šaukštų cukraus pudros
Uogų tyrės sluoksniui (Confit) reikia:
200 g uogų (braškių, serbentų ar kitų uogų - aš turėjau mėlynes)
50 g cukraus
2 v. š. citrinos sulčių
3 želatinos lapelių
Pyragėlių puošimui reikia:
120 gr cukraus pudros
60 gr sviesto
1 a. š. vanilinio cukraus
1 v. š. pieno (apytikriai)
1 a. š. kakavos miltelių

1. Pradedu nuo uogų confit gaminimo.  Želatinos lapelius sudedu į dubenėlį, užpilu šaltu vandeniu ir palieku išbrinkti.
2. Į nedidelį puodą suberiu mėlynes ir užpilu cukrumi bei citrinos sultimis. Išmaišau.
3. Puodą su mėlynėmis kaitinu ant nedidelės ugnies, kol užverda. Tuomet uždengiu dangčiu ir kartas nuo karto pamaišydama mėlynių masę kaitinu dar apie 5 minutes.
4. Gautą mėlynių masę supilu į trintuvą (blenderį) ir sutrinu iki vientisos konsistencijos. Tuomet perkošiu per marlę – gavosi puikiai.
4. Į dar šiltą masę sudedu išbrinkusią želatiną (jei masė atvėso, prieš dedant želatiną, reikia ją šiek tiek pakaitinti) ir maišau, kol želatina ištirpsta.
5. Gautą mėlynių masę supilu į 30x40 cm dydžio (t. y., tokio pat dydžio, kokiame kepsime biskvitą) formą ir pravėsusią dedu į šaldymo kamerą bent vienai valandai.

6. Biskvitui dubenyje sumaišau moliūgo sėklų miltus, cukrų, kepimo miltelius. Sudedu minkštą sviestą, supilu pieną, įmušu kiaušinius. Viską gerai išsuku iki vientisos masės. 
7. Tešlą sukrečiu į 30x40 cm dydžio kepimo popieriumi išklotą kepimo skardą ir palieku 20-25 min. kepti iki 180 °C įkaitintoje orkaitėje.
8. Ar biskvitas iškepęs, patikrinu mediniu smeigtuku. Jeigu ištrauktas medinis smeigtukas švarus, neaplipęs tešla – biskvitas iškepęs. Biskvitą ištraukiu iš orkaitės ir palieku atvėsti.

9. Gaminu kremą pertepimui ir kremą puošimui.
10. Grietinėlę su cukraus pudra ir citrinos sultimis išplaku iki standumo. Atsargiai sudedu maskarponės sūrį ir masę lengvai išmaišau. Dedu į šaldytuvą.
11. Puošybos kremui skirtus produktus – cukraus pudrą, vanilinį cukrų, minkštą kambario temperatūros sviestą, arbatinį šaukštelį pieno – sudedu į dubenį ir mažiausiu galingumu plaku elektriniu plaktuvu iki cukraus pudra įsimaišo į sviesto masę. Tada padidinu galingumą ir plaku, kol masė tampa itin puri. Jei kremas  atrodo per sausas – įpilu dar  vieną a. š. pieno ir dar kartą gerai išplaku. Kremą atskiriu į dvi dali. Į vieną suberiu kakavos miltelius ir gerai išplaku (jei per sausa – įpilu lašą pieno). Abu kremo indelius dedu į šaldytuvą.

12. Formuoju pyragėlius. Atvėsusį biskvitą aštriu peiliu perpjaunu per plokštumą. Gaunu du biskvito lakštus. 
13. Iš šaldymo kameros traukiu mėlynių confit, atsargiai išimu iš formos ir dedu ant apatinio biskvito lakšto.
14. Ant confit dedu pertepimui skirto kremo sluoksnį. Ant kremo viršaus uždedu antrą biskvito lakštą ir lengvai! paspaudžiu. 

15. Vėl imu aštrų peilį ir gaminį perpjaunu išilgai per pusę ir skersai į 6 dalis. Viso gaunu 12 pyragėlių. 
16. Puošimui skirtus kremus traukiu iš šaldytuvo, imu konditerinį švirkštą ir puošiu kiekvieną pyragėlį  – čia jau kaip kas išmano. Kas roželes, kas lapelius, o aš  tai va kokius zigzagus išraičiau :) 
17. Mažų tortukų pavidalą įgavusius pyragėlius dedu į šaldytuvą bent porai valandų, kad sutvirtėtų. O tada jau ragauju. Neįprasta, nes jaučiasi moliūgo sėklų skonis, tačiau man patinka. Tikiuosi, bus skanu ir jums :)






Komentarų nėra:

Rašyti komentarą