Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. liepos 8 d., trečiadienis

M. J. Arlidge Lėlės namas

Viršelis. M. J. Arlidge Lėlės namas (The Doll's House), leidykla Alma littera, Vilnius 2019 m., iš anglų kalbos vertė Loreta Gema Baltaduonė, 362 p.
Apie autorių.  M. J.Arlidge gimė Londone 1974 metais, užaugo Hampstede, o baigęs mokyklą daug keliavo. Būsimasis rašytojas aplankė pietų Indiją, Singapūrą ir Australiją. Grįžęs studijavo anglų literatūrą, o vėliau metus mokėsi kino ir televizijos meno subtilybių. Jau penkiolika metų dirba televizijoje. Arlidge prodiusavo ne vieną populiarų kriminalinį serialą ITV televizijai (pavyzdžiui, „Torn“, „The Little House“ ir „Undeniable“). Kriminalinių serialų kūrimo patirtis persikėlė ir į popierių – kaip rašytojas Arlidge’as debiutavo detektyviniu romanu „Eni beni“ (Eeny Meeny). Tai pirmasis trileris iš ciklo apie detektyvę inspektorę Heleną Greis. Toliau sekė ,,Juoda širdis" ir ,,Lėlės namas".

Apie knygą. Rubė, kankinama praėjusios nakties linksmybių padarinių, pabunda keistame kambaryje, kur dienos šviesa neprasiskverbia net pro menkiausią tarpelį. Keista, tačiau ji puikiai prisimena, kad vakar užmigo savo lovoje...
Atokiame paplūdimyje randamas jaunos moters kūnas, ten pragulėjęs ne vienus metus. Jos išvaizda, net ir po tiek metų, praleistų šaltame smėlyje, neįprastai traukia akį: plaukai – anglių juodumo, o akys – didelės ir mėlynos. Mirusios merginos nepasigedo nei šeima, nei draugai. Kas keisčiausia, net jos šeima iki šiol vis dar reguliariai gauna SMS ir tviterio žinutes. Kažkas nenori, kad būtų išsiaiškinta, jog ji nebegyva. Detektyvė Helena Grace iškart sumeta: tai – ne naujoko darbas.
Dingsta jauna mergina, randama kita negyva – ar tai serijinio žudiko darbas? Koks jo motyvas?
Detektyvė suvokia, jog susidūrė ne tik su klastingu, preciziškai dirbančiu, bet ir itin kantriu žudiku. Ji pasitelkia visą išmonę, stengdamasi jį sučiupti, nes laikas nėra pagrobtosios sąjungininkas...

Mano nuomonė. Trečioji knyga apie detektyvę Heleną Greis buvo gerokai įdomesnė už antrąją: daugiau veiksmo, įdomesnės siužeto linijos. Kaip ir kitose knygose istorija pasakojama paraleliai dviem lygiais: detektyvinis tyrimas bei nusikaltėlio ir aukos dvikova. Iki knygos pabaigos išlieka intriga, kas pirmas, ar detektyvai suras nusikaltėlį, ar nusikaltėlis įveiks auką.
   Šioje knygoje atsirado daug naujų veikėjų. Senoji Helen komanda išsiskirsčiusi, į tyrimą įtraukiami jauni, ambicingi, greitos karjeros siekiantys, tačiau neturintys jokios patirties, pareigūnai. Jie, kaip ir Kerė Harvud, nesibodi kitų atliktą darbą pateikti kaip savo, tikėdamiesi, kad visi laurai atiteks jiems. Iš senosios komandos belikusi tik detektyvė Sanderson, kuria Helena Greis vis dar yra autoritetas.
   Ir dar, tiems, kas seka Helen Greis tiriamas bylas, galiu pasakyti, kad šioje knygoje Kerė Harvud bus nuvainikuota, o kaip tai įvyks, teks patiems sužinoti.
Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą