Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2017 m. sausio 29 d., sekmadienis

Jo Nesbø Kraujas ant sniego


Vienas sakinys. Kartais  geros naujienos nežada nieko gera, kaip ir blogos. 19 p.
Žanras. Trileris.
Viršelis. Jo Nesbø Kraujas ant sniego (Blod pa snø), ledykla Baltos lankos, 2015 m., iš norvegų kalbos vertė  Alvyda Gaivenienė, 166 p.
Apie autorių.  Jo Nesbø tarptautiniu mastu pripažintas kriminalinių romanų norvegų rašytojas. Jo pirmasis romanas buvo išspausdintas Norvegijoje 1997 metais ir iškart tapo sensacija. Jo Nesbø  išleido visą seriją knygų, kurių pagrindinis herojus detektyvas Haris Hūlė.
   Jo Nesbø gimė (1960.03.29) Osle, vaikystę leido Molde.  Baigė “Norwegian School of Economics”, po jų dirbo finansų srityje. Po darbo jis atsipalaiduodavo rašydamas ...dainas, todėl pasitaikius galimybei jis su jaunu džiazo bosininku įkūrė grupę Di Derre ir kurį laiką derino darbą finansų srityje ir grupės pasirodymus. Bet pervargęs nuo tokio ritmo, pasiėmė 6 mėnesius atostogų ir iškeliavo į Australiją, kur, būdamas 37 metų,  parašė savo pirmąją knygą “The Bat”. Kūrinys buvo puikiai sutiktas kritikų ir skaitytojų. Už jį autorius gavo Stiklinį raktą - premiją, skiriamą geriausiam skandinavų detektyvų rašytojui, taip pat prestižinį Riverton apdovanojimą - jis teikiamas geriausiam Norvegijos metų kriminalinio kūrinio autoriui. Šiuo metu rašytojas su žmona ir dukra Selma gyvena Osle. Plačiau čia.  
Apie knygą.  Naujas pasauliniu mastu pripažinto Hario Hūlės knygų ciklo autoriaus Jo  Nesbø darbas - greito veiksmo, glaustas ir lyriškai tamsus trileris, kurio centr - rankas susitepęs, bet nuoširdus antiherojus, samdomas žudikas, ramiai leidžiasi į meditacinius apmąstymus apie meilę ir mirtį.
   Ulavo meilė gali būti tokia pat stipri, kaip ir gebėjimas žudyti. Vis delto jis visada vienišas, nes jo profesija - baudėjas. Kai gyvenimui užsidirbi bausdamas, sunku su kuo nors užmegzti artimą ryšį. Tačiau, regis, pagaliau jis sutio savo svajonių moterį. Tik yra dvi problemos: ji - jo boso žmona, o Ulavą ką tik nusamdė ją nužudyti.
  Mano nuomonė. Man Jo Nesbø vis dar Hario Hūlės autorius ir aš, skaitydama bet kurią autoriaus knygą, vis dar ieškosiu šio herojaus. Suprantu, turi praeiti kažkiek laiko, kad įsisąmoninčiau, jog mano mėgiamas detektyvų rašytojas gali ir kitas knygas rašyti. Arba nauja knyga turi būti tokia stipri, kad akimirksniu pamirščiau Hūlę. Deja,skaitydama ,,Kraują ant sniego" vis prisiminiau Hūlę. 
  Nestora knygutė, siauras pasakojimo laikotarpis, puikiai  sudėlioti sakiniai, tačiau kažko trūksta, kažkodėl ,,nekabina". Gal per daug lyrikos, per daug bereikšmių apmąstymų ir mažoka veiksmo. Tačiau, kaip Jo Nesbø gerbėja, esu pasirįžusi perskaityti visas jo knygas, ir man tai nėra prievolė.
  Jei šią knygą vertinčiau nežinodama autoriaus, tikrai daugiau balų skirčiau, o dabar, lygindama su kitomis jo knygomis, galiu tik taip įvertinti: 
Įvertinimas. 3/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą