Esu iš tų šeimininkių, kurios nedraugauja su mieline tešla. Tačiau paskutinėmis metų dienom mečiau sau iššūkį – kepsiu mielinius pyragėlius su raugintų kopūstų įdaru pagal sau adaptuotą Nidos Degutienės receptą. Parduotuvėje nusipirkusi šviežių mielių ir raugintų kopūstų, ėmiausi darbo.
Raugintų kopūstų įdarui reikia:
- 0,7 kg raugintų kopūstų
- aliejaus
- 1-2 svogūno
- 1/2 stiklinės sultinio
- Saujos džiovintų ir išmirkytų miško grybų, pvz. baravykų
- Druskos, cukraus, juodųjų pipirų, lauro lapelių
Tešlai reikia:
- 35 g šviežių mielių
- 1 šaukšto cukraus
- 250 ml drungno pieno
- 3 kiaušinių trynių
- 350 g miltų
- 3/4 šaukštelio druskos
- 100 g minkšto sviesto
Patepimui reikia:
1 kiaušinio trynio
sezamų pabarstymui
1 kiaušinio trynio
sezamų pabarstymui
Pirmiausia raugintus kopūstus suverčiame į kiaurasamtį ir nuplauname po šaltu vandeniu. Paliekame nusivarvėti.
Tuo metu keptuvėje
įkaitiname aliejų ir jame apkepiname susmulkintus svogūnus. Ant iškepusių svogūnų suverčiame kopūstus ir susmulkintus džiovintus grybus toliau kepiname, kol šie pradeda skrusti. Supilame sultinį ir sunką, kurioje mirko grybai, uždengiame ir troškiname apie 10 minučių. Tada atidengiame, paskaniname druska, cukrumi, pipirais bei lauro lapais ir,
retkarčiais pamaišydami, kepiname kol visas skystis išgaruos, o kopūstėliai taps minkštučiai. Paliekame atvėsti. Kopūstus galima ištroškinti ir dieną prieš kepant bandeles.
O dabar pereiname prie tešlos :)
Mieles
sumaišome su cukrumi, 1/2 stikline šilto (bet ne karšto) pieno ir 2 šaukštais miltų. Šį
mišinį paliekame šiltoje vietoje 10 minučių, kad suputotų.
Į didelį dubenį suberiame likusius miltus,
druską, tada supilame mielių mišinį, likusį pieną, kiaušinių trynius ir
sukame, minkome, kol ingredientai susimaišo. Pabaigoje sudedame minkštą
sviestą ir toliau minkome tešlą, kol ji tampa elastinga, minkšta ir
žvilganti (! net jei tešla limpa, nepridėkite daugiau miltų, antraip
pyragėliai bus kieti). Išminkytą tešlą pabarstome miltais, užklojame švariu virtuviniu rankšluosčiu ir padedame 1-2 valandom šiltai. Tešlos tūris turi padvigubėti.
O tada jau formuojame pyragėlius :)
Tešlą
išimame iš dubens ir iškočiojame ant gausiai miltais pabarstyto darbastalio. Supjaustome į 4 pailgas 8-10 cm pločio juostas ir per jų vidurį išilgai
dedame kopūstų įdarą. Iš abiejų pusių kraštus užspaudžiame ir šias ilgas tešlos su įdaru dešras
suklijuota puse į apačią perkeliame į pergamentiniu popieriumi išklotą skardą.
Perkeltas tešlos dešras uždengiame virtuviniu rankšluosčiu ir paliekame šiltai dar maždaug valandai, kad pakiltų.
Orkaitę įkaitiname iki 180-200 C (priklausomai nuo orkaitės).
Pakilusias tešlos dešras patepame kiaušinio trynio plakiniu ir pabarstome sezamais.
Tada kiekvieną kepimo skardoje esančią dešrą aštriu peiliu supjaustome atskirais
pyragaičiais ir pašauname į orkaitę. Kepame apie 25-30 min. arba kol
viršus gražiai paruduoja. Išėmę iš orkaitės šiek tiek atvėsiname, ir, jei pyragėliai sulipę, peiliu dar kartą supjaustome juos pagal likusius rėžius.
Ką galiu pasakyti, pavyko! Тaip, procesas ilgas, bet vertas dėmesio. Kepsiu dar, gal net su įvairiais įdarais. O dabar, SKANAUS!