Vieną dieną, besirausiant po kulinarinius tinklapius, akis užkliuvo už įrašo apie varškę, pagamintą iš šaldyto kefyro. Pasirodo, daug žmonių žino šį receptą (pasirauskite ir jūs tinklapiuose - rasite ne vieną įrašą), o man tai buvo nuostaba ir naujiena. Manau, reikia išbandyti, ar teisybė, kad tokiu būdu pagaminta varškė primena ricotta.
Nusipirkau 1 l talpos kefyro pakelį (2,5 proc. riebumo), įkišau jį į šaldymo kamerą. Nakčiai. Kitą rytą ištraukiau ir nukirpau pakelį. Kefyras buvo sušalęs į ledą. Susiradau marlės, sudėjau 3 sluoksnius, įstačiau kefyro luitą, surišau ryšulėlį ir pakabinau. Po ryšulėliu padėjau dubenį pasukoms nuvarvėti. Laukiau visą parą, kol luitas atitirpo ir išbėgo skystis. Atsargiai atrišau marlę ir šaukštu iškabinau varškę. Paragavau - tikrai labai skani, švelni, savo skoniu (bet ne gamybos būdu) primenanti ricotta.
Man iš 1 l kefyro gavosi apie 200 g varškės. Tądien aš ją pasigardinau uogiene, tačiau galima gardinti druska, česnaku ir graikišku jogurtu - bus puikus pagardas prie bulvinių blynų, arba tiesiog ją naudoti kepinių įdarui. Žodžiu, varškytė visur pritinka, o darbo - vieni niekai.