Jau kuris pavasaris gaunu dovanų iš Žemaitijos pundelį meškinių česnakų. Tokį pundelį gavau ir šiemet. O sode prisiskyniau jaunučių garšvos lapelių. Maniau, salotas gaminsiu. Tačiau užplaukė mintis, jog iš šių dviejų pavasarinių žolelių puikus pesto padažiukas išeitų.
Tad susirinkau produktus:
nemenkas ryšulėlis meškinių česnakų;
kiek mažesnis ryšulėlis garšvos;
50-100 ml saulėgrąžų aliejaus;
gera sauja skrudintų saulėgrąžų;
50 g tarkuoto ,,Džiugo" sūrio;
druskos.
Žalumynus nuploviau, nusausinau ir supjausčiau. Sudėjau į blenderį (plaktuvą) ir šiek tiek išplakiau. Tuomet supyliau aliejų (pyliau per kelis kartus, kol plakinys įgavo košelės konsistenciją). Subėriau saulėgrąžas ir vėl plakiau. Pabaigai subėriau sūrį ir negausiai padruskinau (nebūtina, jei jums užtenka sūrumo). Dar kartelį lengvai suplakiau, kad sūris susimaišytų su žalumynų mase.
Visą šį gėrį užtepiau ant prancūziško batono ir vaišinau namiškius - juk pavasaris, vitaminų trūkumas, o šis pesto, tai vitaminų ir mineralų bomba. Tiek garšva, tiek meškinis česnakas turi daug vitamino A, B1, B2, C ir kt., eterinių aliejų, geležies, kalio, magnio, vario, Žodžiu, ne tik skanu, bet ir sveika. Valgykite ir kitus vaišinkite!