Puslapiai
Puslapiai
Puslapiai
2023 m. gruodžio 7 d., ketvirtadienis
Kristin Steinsdottir Šviesė
2023 m. spalio 31 d., antradienis
Žalio biskvito tortas su juodųjų serbentų kremu
Biskvitui reikės:
5 kiaušinių,
200 ml miltų
120 g cukraus
150 g špinatų
60 ml aliejaus
1,5 a. š. kepimo miltelių
2023 m. gegužės 23 d., antradienis
Alex George Paryžiaus valandos
2023 m. balandžio 26 d., trečiadienis
Braškinis putėsių (mousse) tortas – antras dublis
Torto pjūvis |
Tortui rožinę spalvą suteikia braškės |
2023 m. kovo 31 d., penktadienis
Kišas su lašiša ir daržovėmis
Viskas. Ragaujam. Skanu :)
2023 m. kovo 11 d., šeštadienis
Romy Hausmann Nuostabi diena
Viršelis. Romy Hausmann Nuostabi diena (Perfect Day) Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2022 m., iš vokiečių kalbos vertė Danutė Šaduikienė, 375 psl.
Mano nuomonė. Psichologinis trileris, kurio veiksmas daugiausiai vyksta pagrindinės veikėjos Anės prisiminimuose, kurie blokuoja ir neleidžia pripažinti tiesos, kuri ją skaudina. Ar pažįstame žmones, kurie visą gyvenimą yra šalia? Ar jūs galėtumėte patikėti, kad jums artimas žmogus galėjo slėpti didelę paslaptį, o jūs nieko nepastebėjote, nieko nematėte, nieko neįtarėte. Sukrečianti istorija, gerai papasakota istorija. Nuo pirmų puslapių tarsi jau žinai, kas vyksta, tačiau nesi tikras ir su nerimu seki įvykius. Priekaištauji sau, taip negali būti, įtarimai nepagrįsti. Ir tokiose abejonėse kankiniesi iki pat paskutinio puslapio. O knygos gale sužinai, kad istorija paremta tikru įvykiu, tai šokiruoja.
2023 m. kovo 7 d., antradienis
Romas Treinys Dziedas
2023 m. vasario 23 d., ketvirtadienis
Sarah Pearse Sanatorija
2023 m. vasario 17 d., penktadienis
Donaldas Kajokas Skudurėlių šventė
Viršelis. Donaldas Kajokas Skudurėlių šventė, Lietuvos rašytojų sąjungos leidykla, 2021 m., 296 p.
Mano nuomonė. Tai trečioji D. Kajoko trilogijos dalis, man – antroji, nes pirmos ,,Kazašas" aš neskaičiau. Jei antra knygos dalis ,,Ežeras ir kiti jį lydintys asmenys" savo mistika, neaprėpiama fantazija ir poetiško žodžio galia mane sužavėjo, tai ši knyga man pasirodė kiek kitokia, labiau santūri, tarsi autorius pavargo, aprimo. Be jokios abejonės, išliko poetiškas žodis (ir kur jis galėjo dingti, kai autorius – žinomas poetas), tačiau mistiką, nežabotą fantaziją čia keičia rytų filosofija, pasvarstymai apie gyvenimo prasmę, apie mirtį, apie menininko pašaukimą – ką reiškia būti genijumi: ar tai bausmė, slegianti atsakomybė, ar laimė, pasididžiavimas?
Keliamas klausimas, kas būtų, jei žmogus sugebėtų sustabdyti laiką ir galėtų keisti situaciją pagal savo norus? Kur tai mus nuvestų? Suvokimas, kad lemtis lėmė viena, tačiau keisto atsitiktinumo dėka gyvenimas pasisuko kitu keliu, herojus persekioja viso pasakojimo metu ir, galiausiai, priverčia atiduoti duoklę likimui.
Pasikartosiu, malonu skaityti gražia kalba parašytą tekstą, įdomu sekti autoriaus mintis apie menininko (žmogaus) pašaukimą, stebėtis ežere gyvenančiomis mistinėmis būtybėmis. Todėl neabejodama sakau – skaitykite.
2023 m. vasario 15 d., trečiadienis
Kakavinio biskvito tortas su vyšniomis (a la ,,Juodasis miškas")
Kakaviniam biskvitui reikia:
Medaus tortas (Medutis)
Šį tortą prisimenu iš vaikystės. Tai buvo pats skaniausias naminis tortas, o kai mama jį kepdavo, visi namai pakvipdavo medumi. Dabar ir aš užsimaniau atgaivinti jau pamirštą receptą - iškepti medaus tortą. Tiesa, seniau jį dar vadino ,,pensininku", nes buvo minkštas, net be dantų galėjai įkąsti:)
Medučio lakštai:
2 kiaušiniai (arba 4 tryniai)
120 g cukraus
75 g medaus
75 g sviesto
6 g sodos
300-330 g miltų
šiek tiek prieskonių meduoliams
1 litras riebios grietinės (30-40 proc. riebumo)
6-8 v. š. cukraus pudros
1 citrinos nutarkuotos žievelės
2 v. š. citrinos sulčių (arba 1 a. š. citrinos rūgšties)
2023 m. vasario 11 d., šeštadienis
Apelsinų skonio biskvitinis tortas
Labai lengvas, purus ir tikrai nesunkiai pagaminamas torčiukas. Jį išsirinkau savo gimtadieniui, sakau, palepinsiu koleges. Pavyko! Receptą nusižiūrėjau iš grupės Pradedančios konditerės, šiek tiek pamažinau produktų kiekį (receptas buvo duotas 24 cm formai), šiek tiek pavarijavau ir rezultate iškepiau puikų tortuką. Ir ne vieną, o du :)
Produktai biskvitui:
24 cm forma 16 cm forma (2 biskvitai) 16 cm forma (1 biskvitas)
6 kiaušiniai 4 kiaušiniai 2 kiaušiniai
180 g cukraus 120 g cukraus 60 g cukraus
200 g miltų 135 g miltų 75 g miltų
90 ml aliejaus 60 g aliejaus 30 g aliejaus
40 g kukurūzų krakmolo 26 g kukurūzų krakmolo 15 g kukurūzų krakmolo
1 a. š. kepimo miltelių 1/2 a. š. kepimo miltelių 1/3 a. š. kepimo miltelių
1 apelsino žievelė 1 apelsino žievelė pusės apelsino žievelė
žiupsnelis druskos žiupsnelis druskos žiupsnelis druskos
Kiaušinius, cukrų ir žiupsnelį druskos plakiau iki standumo, apie 12 min., tada supyliau aliejų ir plakiau dar 3 minutes. Sausus produktus (miltus, krakmolą, kepimo miltelius) sumaišiau tarpusavyje, išsijojau į kiaušinių plakinį ir atsargiai viską išmaišiau mentele. Gale subėriau stambesne (burokine) tarka sutarkuotas apelsino žievele ir dar kartą viską atsargiai permaišiau. 16 cm skersmens formos dugną išklojau kepimo popieriumi ir supyliau tešlą. Kepiau apie 50 min. 180 laipsnių temperatūros orkaitėje. Biskvitas gavosi puikus! Išėmiau iš orkaitės ir palikau atvėsti.
Kol kepė biskvitas – dariau kremą pertepimui.
24 cm biskvitui arba Vienam 16 cm biskvitui reikės
dviems 16 cm biskvitams reikės
170 ml šviežių apelsinų sulčių 120 šviežių apelsinų sulčių
3 kiaušiniai 2 kiaušiniai
150 g cukraus 80 g cukraus
60 g sviesto 40 g sviesto
1/2 v. š. kukurūzų krakmolo kiek mažiau nei 1/2 v. š. kukurūzų krakmolo
1 apelsino žievelė 1 apelsino žievelė
Į puodą supyliau sultis, subėriau krakmolą ir gerai išmaišiau, subėriau cukrų, supyliau kiek paplaktus kiaušinius, sumečiau tarkuotas apelsino žieveles ir visa tą gėrį kaitinau ant nedidelės ugnies nuolat maišydama, kol kremas sutirštėjo. Puodą nukėliau nuo ugnies, įdėjau sviestą ir maišiau, kol sviestas ištirpo. Tada palikau labai gerai atšalti.
Po 3-4 valandų tortą surinkau. Biskvitą perpjoviau į 3 dalis. Į surinkimo žiedą įdėjau biskvito pagrindą, jį palaisčiau cukraus vandens sirupu (kitą tortą laisčiau limončelo likeriu) ir aptepiau apelsinų kremu. Ant jo dėjau antrą biskvitą, kiek paspaudžiau, tada sulaisčiau ir aptepiau apelsinų kremu. Uždėjau trečią biskvitą, paspaudžiau. Man liko kremo, tad jį užtepiau ant viršutinio biskvito, jei kremo neliko, nieko baisaus, gerai ir be kremo. Taip suformuotą tortą palikau šaldytuve per visą naktį.
Kitą dieną tortą tepiau kremu ir puošiau. Kremui reiks:
200 g maskarponės sūrįo (100 g maskarponės sūrio). Tiesa, maskarponės sūrį galima keisti pvz. Filadelfia sūriu
3 v. š cukraus (1,5 v. š . cukraus)
300 g. grietinėlės (200 g grietinėlės)
Šaltą grietinėlę išplakiau su cukrumi iki standumo (svarbu neperplakti, turi būti minkšta), šaltą maskarponės sūrį taip pat išplakiau iki vientisumo, tada, palengva maišydama, grietinėlę sukrėčiau į maskarponės sūrį. Tortą ištraukiau iš šaldytuvo ir aptepiau kremu. Puošiau vaisiais.
Viskas. Tortą paliekame šaldytuve dar porai valandų, kad sutvirtėtų kremas ir galime ragauti. Skanaus:)