Puslapiai

Puslapiai

Puslapiai

2017 m. balandžio 19 d., trečiadienis

David Mitchell Sleido namas



 Vienas sakinys. ,,Sielvartas - amputacija, o viltis - neišgydoma hemofilija: kraujuoji ir kraujuoji be galo." 142 p.
 Žanras. Mistinis siaubo romanas.
 Viršelis. David Mitchell Sleido namas (Slade House), leidykla Tyto alba, Vilnius, 2016, iš anglų kalbos vertė Laimantas Jonušys, 228 p.
 Apie autorių. David Mitchell gimė 1969 sausio 12 d. Southport mieste, Jungtinėje Karalystėje. Augo Malverne. Mokėsi Hanley Castle mokykloje, vėliau - Kento universitete, kur įgijo anglų ir amerikiečių lyginamosios literatūros magistro laipsnį.
 Dėstytojavo Sicilijoje, vėliau Japonijoje. Ten susipažino su žmona Keiko Yoshida. Po aštuonerių metų darbo Japonijoje grįžo į Angliją, kur užsiėmė rašymu. Augina du vaikus, šiuo metu gyvena Korko mieste, Airijoje.
  Už kūrybinę veiklą apdovanotas ne viena prestižine literatūrine premija.
   2007 m. David Mitchell įtrauktas į žurnalo "Time" 100 įtakingiausių pasaulio žmonių sąrašą.
   Pagal romaną "Debesų atlasas" 2012 m. L. ir A. Wachowsky bei Tom Tykwer sukūrė to paties pavadinimo filmą.
 Apie knygą. Kas devyneri metai paskutinį spalio šeštadienį nuošalaus skersgatvio sienoje pasirodo juodos, mažos, geležinės durelės; jei jūs esate tas, kurio reikia, nustebęs lengvai jas atversite – ir pateksite į puikų sodą, kuriame stūkso Sleido namas. Maloni moteris pasitiks jus ir pakvies vidun. Iš pradžių iš namo išeiti visai nenorėsite. Tačiau vėliau paaiškės, kad ištrūkti jūs jau nebegalite... Kas devyneri metai kraupieji namo gyventojai prisivilioja tą, kuris jaučiasi vienišas, nesuprastas ir yra ypatingas, tik pats to nežino: prislėgtą paauglį, neseniai išsiskyrusį policininką, drovią koledžo studentę. Daugiau jų niekas nebemato. Kas iš tiesų vyksta Sleido name? Tiems, kurie sužino, jau būna per vėlu...
Penkios aukos, padariusios tą pačią klaidą – atvėrusios mažas, juodas dureles ir įžengusios į Sleido namą.
   „Augalai vyto, pienas rūgo, o vaikai beveik sulaukėjo, kol buvau visa panirusi į šiurpią Davido Mitchello Sleido namo magiją. Tai pašėlusiai išradingas, kraupus, anapusinis, bet kartu ir nuostabiai žmogiškas pasakojimas apie užkerėtą namą. Į jo gniaužtus ketinu sugrįžti dažnai.“ ( Gillian Flynn, bestselerio "Dingusi" autorė) 
 Mano nuomonė. Penkios įdomios istorijos, pasakojamos betarpiškai jas išgyvenančių veikėjų. Pradžioje euforija, kad jiems nusišypsojo sėkmė, vėliau, pamažu suvokiant esamą padėtį, baimė ir, galų gale, supratus neišvengiamą baigtį, panika.  Sklandi kalba, gražūs sakiniai, skaityti lengva ir įdomu. Nesu fantastinės literatūros gerbėja, tačiau šis kūrinys man įtiko. Suvoki, kad autorius tave vedžioja po neįmanomas realybes, tačiau lengvai tam pasiduoti, nes labai jau smagu pasinerti į magiškosios fantastikos su saikinga šiurpuliukų doze pasaulį.  Kūrinys, savo fabula, galintis konkuruoti su geriausiomis S. Kingo novelėmis.
 Įvetinimas. 5/5

Jo Nesbø Policija

Vienas sakinys. Žmogaus smegenys - tai keturmatis labirintas. Visi jame klaidžiojo, bet niekas nerado kelio. 250 psl.
Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Jo Nesbø Policija (Police), leidykla Baltos lankos, 2015 m., iš norvegų kalbos vertė Giedrė Rakauskaitė, 354 psl.
Apie autorių. Jo Nesbø tarptautiniu mastu pripažintas kriminalinių romanų norvegų rašytojas. Jo pirmasis romanas buvo išspausdintas Norvegijoje 1997 metais ir iškart tapo sensacija. Jo Nesbø  išleido visą seriją knygų, kurių pagrindinis herojus detektyvas Haris Hūlė.
   Jo Nesbø gimė (1960.03.29) Osle, vaikystę leido Molde.  Baigė “Norwegian School of Economics”, po jų dirbo finansų srityje. Po darbo jis atsipalaiduodavo rašydamas ...dainas, todėl pasitaikius galimybei jis su jaunu džiazo bosininku įkūrė grupę Di Derre ir kurį laiką derino darbą finansų srityje ir grupės pasirodymus. Bet pervargęs nuo tokio ritmo, pasiėmė 6 mėnesius atostogų ir iškeliavo į Australiją, kur, būdamas 37 metų,  parašė savo pirmąją knygą “The Bat”. Kūrinys buvo puikiai sutiktas kritikų ir skaitytojų. Už jį autorius gavo Stiklinį raktą - premiją, skiriamą geriausiam skandinavų detektyvų rašytojui, taip pat prestižinį Riverton apdovanojimą - jis teikiamas geriausiam Norvegijos metų kriminalinio kūrinio autoriui. Šiuo metu rašytojas su žmona ir dukra Selma gyvena Osle. Plačiau čia.
Apie knygą. Serijinis žudikas mėgaujasi keršto skoniu. Jis renkasi, kankina ir žudo Oslo policijos pareigūnus būtent ankstesnių jų tirtų, bet taip ir neišaiškintų nusikaltimų vietose. Suburtai tyrėjų grupei tikrai nepakenktų Hario Hūlės įžvalgos ir nestandartinis mąstymas. Daug metų šis detektyvas praleido didžiausių Osle kriminalinių nusikaltimų tyrimų sūkury. Jo genialiai išsiugdyta nuovoka ir intuicija, visapusiškas atsidavimas darbui leido išsaugoti begalę gyvybių. O dabar, kai policininkų žudiko alkis nenumaldomai auga ir sukelia vis didesnę įtampą miesto taryboje bei žiniasklaidoje, Haris Hūlė negali padėti.
  Vienoje Oslo ligoninės palatoje gulinčio ligonio būklė kritinė – jis ištiktas komos. Paciento duomenys įslaptinti, o visiškai izoliuotą palatą saugo policija...
  „Pragariškas trileris… Šioje velniško siužeto istorijoje, pakišdamas vis naują aštrų posūkį, Nesbø sumaniai žaidžia su skaitytoju ir, mums nerimaujant dėl Hario, staiga šiurpiai šokiruodamas visiškai pakeičia pasakojimo kryptį.
Pasakojimas – išradingas, bet šitaip įtraukia pirmiausia todėl, kad po devynių ankstesnių ciklo romanų esame užmezgę tvirtus ryšius su herojais ir nenorime matyti, kaip su jais žaidžiama. O Nesbø čia žaidžia su visais, ypač su skaitytojais, tačiau iš pradžių norėję pykti pabaigoje prašome dar.“
Booklist Starred Review
   „Legendine tapusi tamsių ir intriguojančių Nesbø trilerių apie detektyvą Harį Hūlę serija žavi skaitytojus kaskart ryškesniu herojumi, kuris „Bręstančio blogio“ stiliumi pamažu virsta antiherojumi.“
Chicago Tribune
Mano nuomonė.  Jau nuo pirmų puslapių knyga įtraukia, suintriguoja - kas gi tas paslaptingasis, gulintis vienoje Oslo ligoninėje ir kruopščiai saugomas policijos. Haris Hūlė? Kodėl miesto tarybos narė ir naujasis policijos viršininkas nori juo atsikratyti? Daug klaustukų. Ir kuo toliau, tuo daugiau tų klaustukų kyla. Atrodo, jau va va, užčiuopei siūlo galą, tačiau Jo Nesbø talento dėka vėl visi siūlai susipina, susinarplioja ir lieki amo netekęs. Toliau įdėmiai seki siužeto vingius, gal kas paaiškės...ir taip iki knygos pabaigos. Tobulas trileris, nepaleidžiantis iki pat finalo (beje, kaip ir visos Hario Hūlės serijos knygos). Ši knyga iš kitų išsiskiria painesne intriga, didesniu įtariamųjų skaičiumi - čia kiekvienas veikėjas gali būti žudiku, kiekvienas turi juodąją sielos pusę, kaip ir kiekvienas jų yra nekalti. Skaitytojui visiškai susukama galva.
  Istorija, kurią Jo  Nesbø pasakoja, lyg ir baigiasi su paskutiniais knygos puslapiais, tarytum Haris Hūlė taria sudie savo kolegoms (tuo pačiu ir skaitytojams), tačiau lieka neįmintų mįslių, neatsakytų klausimų, o knygos gale iškyla kitos istorijos užuomazga. Todėl  lieka viltis, kad gal kada nors vėl susitiksime su Hariu Hūle.
Įvertinimas. 5/5

2017 m. balandžio 18 d., antradienis

Jo Nesbø Sniego senis

Vienas sakinys. ,,Blogis nėra būtis, ieškanti būsto. Anaiptol, tai yra gėrio nebuvimas." 100 p.
Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Jo  Nesbø Sniego senis (Snomannen), leidykla Baltos lankos, 2013 m., iš norvegų kalbos vertė Giedrė Rakauskaitė, 472 p
Apie autorių. Jo Nesbø tarptautiniu mastu pripažintas kriminalinių romanų norvegų rašytojas. Jo pirmasis romanas buvo išspausdintas Norvegijoje 1997 metais ir iškart tapo sensacija. Jo Nesbø  išleido visą seriją knygų, kurių pagrindinis herojus detektyvas Haris Hūlė.
   Jo Nesbø gimė (1960.03.29) Osle, vaikystę leido Molde.  Baigė “Norwegian School of Economics”, po jų dirbo finansų srityje. Po darbo jis atsipalaiduodavo rašydamas ...dainas, todėl pasitaikius galimybei jis su jaunu džiazo bosininku įkūrė grupę Di Derre ir kurį laiką derino darbą finansų srityje ir grupės pasirodymus. Bet pervargęs nuo tokio ritmo, pasiėmė 6 mėnesius atostogų ir iškeliavo į Australiją, kur, būdamas 37 metų,  parašė savo pirmąją knygą “The Bat”. Kūrinys buvo puikiai sutiktas kritikų ir skaitytojų. Už jį autorius gavo Stiklinį raktą - premiją, skiriamą geriausiam skandinavų detektyvų rašytojui, taip pat prestižinį Riverton apdovanojimą - jis teikiamas geriausiam Norvegijos metų kriminalinio kūrinio autoriui. Šiuo metu rašytojas su žmona ir dukra Selma gyvena Osle. Plačiau čia.
Apie knygą. Iškritęs pirmasis sniegas prabangių namų rajoną apgaubė ramybe. Jo gyventojus Bekerius kiek suerzina kieme mįslingai atsiradęs sniego senis. Vėliau naktį Joną pažadina neaiškus garsas, jis eina ieškoti mamos, bet… namie jos nėra. Nedrąsiai pravėręs lauko duris berniukas žvilgsniu matuoja atstumą iki artimiausių kaimynų, kol jo akys užkliūva už priešais namą stovinčio sniego senio – šis ryši rožinį motinos šaliką. Detektyvas Haris Hūlė užčiuopia ryšį tarp savo pašto dėžutėje rasto laiško ir dingusios moters. Paaiškėja, kad per pastarąjį dešimtmetį be žinios dingo jau vienuolika moterų ir kaskart tuo pat metu – vos tik pasirodo pirmasis sniegas… Žudikas diktuoja žaidimo taisykles ir, rodos, iš arti stebi kiekvieną Hario Hūlės žingsnį…
Mano nuomonė. Puiki knyga, kaip ir visos knygos apie Harį Hūlę. Jau tiek perskaityta Jo Nesbø detektyvų, kad nebėra ką nauja ir bepasakyti. Esu šio autoriaus gerbėja. ,,Sniego senį" išskirčiau iš kitų kaip labiausiai intriguojančią, gal net įdomiausią iš visos šios serijos. Įtraukiantis siužetas, šiurpulingi įvykiai, gera intriga, įdomūs veikėjai - viskas, ko reikia geram trileriui. 
Įvertinimas. 5/5

2017 m. balandžio 17 d., pirmadienis

Salotos su fetos sūriu

   Mūsų šeimos mėgstamos salotos, kurios pirmosios dingsta nuo stalo. Jau keli sezonai, ar tai būtų pavasario, ar žiemos šventė - jos karaliauja ant stalo. Galvoju, na kodėl gi nepasidalinus šių puikių salotų receptu su jumis, gal ir jūsų šeima jas pamėgs.




    Reikės:
270 g fetos sūrio, skardinės konservuotų kukurūzų (285 g gryno kiekio), indelio juodųjų alyvuogių (160 g gryno kiekio), 150 g raudonos saldžiosios paprikos, 1/2 poro stiebo, 1 v. š. baltojo vyno acto, 1 v. š. alyvuogių aliejaus, džiovintų Provanso žolelių (naudoju ir rekomenduoju Kotany prieskonius).
  Gaminame:
 Į gilią salotinę dedame kubeliais supjaustytą fetos sūrį, griežinėliais susmulkintą porą, kubeliais -papriką, per pusę perpjautas alyvuoges bei konservuotus kukurūzus. Užpilame aliejumi, actu, pagardiname Provanso žolelėmis. Viską atsargiai sumaišome. Neberkite druskos, nes fetos sūris suteikia pakankamai sūrumo salotoms.
  Aktualu. Iš nurodyto kiekio produktų gaunasi apie 1 kg salotų, kurių bendras kaloringumas apie 1220 kcal, tad 100 g salotų yra tik 122 kcal. Mėgaukitės drąsiai!

Bolivinių balandų ir daržovių salotos

  Vitamininės salotos - taip jos pristatomos savaitraštyje ,,Savaitė". Jau vien tai, kad čia pagrindiniu smuiku groja visų sveiko gyvenimo aistruolių išgarbinta bolivinė balanda, man buvo akstinas jas gaminti.  O tai, kad kiti šių salotų ingredientai yra daržovės ir jokio majonezo, kėlė dar didesnį norą jas išbandyti. Susipirkau produktus ir pagaminau. Štai ką ragavome ir ką siūlau jums pabandyti:  



Reikės:
150 g šviežių ridikėlių, 50 g šviežių špinatų lapelių, 5-6 vyšninių pomidoriukų, kelių brokolio žiedynų, 100 g bolivinių balandų, 2 v. š. alyvuogių aliejaus, 2 a. š. medaus, 1 a. š. citrinų sulčių.
Gaminame:
 Pirmiausia išverdame bolivinių balandų sėklas. Kol jos aušta nuplauname ir nusausiname daržoves. Didesnius špinatų lapelius suplėšome, griežinėliais supjaustome ridikėlius, pomidoriukus perpjauname pusiau. Brokolio žiedynus nuplikome karštu vandeniu ir susmulkiname. Visas daržoves ir ataušusias bolivines balandas sudedame į salotinę ir apipilame padažu. Padažą pasigaminame  sumaišydami medų, alyvuogių aliejų ir citrinos sultis. Viską atsargiai sumaišome ir ragaujame. Tai sotus pusryčių patiekalas, suteiksiantis energijos visam rytui arba puikus garnyras prie baltos mėsos.

Įdaryti kiaušiniai




 Baigiasi šv. Velykų šventė. Visi draugai ir pažįstami apdalinti margučiais, o ant stalo dar kokie šeši akis bado. Na, nebenoriu aš tų virtų kiaušinių, ir niekas šeimoje jau nebenori į juos net žiūrėti. Tenka kažką iš jų pagaminti, o tas kažkas, tai įdaryti kiaušiniai. Senas geras, primenantis vaikystę, kiaušinių naikinimo būdas. Seniau, pamenu, juos įdarinėdavo ,,daktariška" dešra arba šprotais. Dabar pabandžiau kiek kitaip.








Tunu įdaryti kiaušiniai:

  Reikės: 3 kietai virtų kiaušinių, pusės skardinės tuno savo sultyse,  pusės nedidelio svogūnėlio, 1-2 šaukštų majonezo, pipiriuko ir druskos.

 Gaminame: Kiaušinius nulupame, perpjauname per pusę, išimame trynius ir sudedame juos į dubenį, Šakute sumaigome. Nusausiname tuną ir taip pat sumaigome šakute. Sumaišome su tryniais, pabarstome druska ir pipirais, sudedame labai labai smulkiai sukapotą svogūną, uždedame šaukštą majonezo. Viską šakute (galima ir blenderiu) išsukame iki vientisos konsistencijos (jei masė kieta, tai įdedame dar šaukštą majonezo). 
   Gautą masę sudedame į kiaušinio baltymo puseles (viso 6 puselės), papuošiame džiovintomis spanguolėmis - jos čia labai dera ir suteikia skoniui pikantiškumo.





Burokėliais ir silke įdaryti kiaušiniai:

 Reikės: 3 kietai virtų kiaušinių, vieno nedidelio virto burokėlio, pusės nedidelio svogūnėlio, 1-2 šaukštų majonezo, pipiriuko ir druskos, vieno gabaliuko silkės filė, kelių lapelių petražolių.
  Gaminame: Kiaušinius nulupame, perpjauname per pusę, išimame trynius. Burokėlį supjaustome kvadratėliais, susmulkiname svogūną. Visus ingredientus sudedame į plaktuvą. Įberiame druskos, pipirų ir visa tai suplakame iki vientisos masės. Įdedame 1-2 šaukštus majonezo (pagal skonį), atsargiai išmaišome. 

  Gautą masę sudedame į kiaušinio baltymo puseles (viso 6 puselės), Silkės filė supjaustome piršto storio gabaliukais ir po vieną uždedame ant burokėlių masės. Papuošiame petražolės lapeliu.


Baklažanų suktinukai su sūriu

   Atėjo savaitgalis - šaldytuvo valymo metas. Visas daržoves, kurios per savaitę nebuvo suvartotos, tenka kepti, virti ir kitokiais būdais naikinti, idant neatsidurtų šiukšlių kibire. Visas rastas daržoves (morka, burokas, cukinija, brokolis, pievagrybiai) iškepiau orkaitėje (žr. čia), o štai baklažaną ištiko kitoks likimas - jis tapo prabangiais suktinukais su sūriu :)

  Reikia:
1 baklažano;
200 g fetos tipo sūrio (aš turėjau ,,Favita");
ryšulėlio petražolių ar kitų žalumynų;
saulėgrąžų (skaniausia, žinoma, būtų su graikiškais riešutais);
kelių šaukštų grietinės;
slyvinių pomidoriukų;
2 skiltelės česnako;
druskos ir aliejaus.
Gaminame:
  Baklažaną nuplauname, nusausiname ir supjaustome plonomis juostelėmis per visą daržovės ilgį. Juosteles padruskiname ir paliekame 15 min. pastovėti. Gaminame įdarą: iki vientisos masės sumaišome sūrį (kaip minėjau, aš naudojau ,,Favita"), susmulkintas petražoles, išspaustas česnako skilteles ir grietinę (grietinės dedame tiek, kad gautume kreminę įdaro konsistenciją), suberiame saulėgrąžas.
Baklažano juosteles nusausiname ir kiekvieną apkepame įkaitintame aliejuje. Apkeptas juosteles sudedame ant popierinio rankšluosčio, kad aliejaus perteklius susigertų į rankšluostį.
    Imame baklažano juostelę, tepame kreminį įdarą, dedame pomidoriuką ir vyniojame. Ragaujame su skrudintu česnakiniu batonu. Skanaus!


Orkaitėje keptos daržovės

      Visas daržoves, kurios per savaitę nebuvo suvartotos, tenka kepti, virti ir kitokiais būdais naikinti, idant neatsidurtų šiukšlių kibire. Visas rastas šaldytuve daržoves (morka, burokas, cukinija, brokolis, pievagrybiai) iškepiau orkaitėje. Paprasta, taupu, sveika ir skanu, pirštelius  apsilaižysi. Tiesiog, kaip sakoma vienoje reklamoje: ,,Vieni pliusai". Dalinuosi šaldytuvo valymo patirtimi:
   Daržovės: morka, cukinija, brokolis, burokėlis, pievagrybiai.
   Dar reikės: aliejaus, druskos, pipirų, džiovintų prieskoninių žolelių, kmynų, balzamiko acto, žiupsnelis ,,Džiugo" sūrio, cukraus, 2 česnako skiltelės, citrinos sulčių. 



Gaminame: 
    1. kepimo skardą ištepame aliejumi.
     2. morką supjaustome nemažais šiaudeliais, suberiame į dubenį ir aliejumi pateptomis rankomis išmaišome (kas mėgsta, gali apibarstyti kmynais).  Suberiame į kepimo skardą.
     3. cukiniją supjaustome stambiais skritinėliais, sudedame į dubenį, užberiame druskos, pipirų, galima  ir džiovintų prieskoninų žolelių. Viską išmaišome aliejuotomis rankomis. Beriame į kepimo skardą.
     4. brokolį supjaustome žiedynais, sudedame į dubenį, užberiame druskos, pipirų, galima  ir džiovintų prieskoninų žolelių. Viską išmaišome aliejuotomis rankomis. Beriame į kepimo skardą.
     5. burokėlį nulupame, supjaustome pusrutuliais, sudedame į dubenį, apibarstome džiovintų žolelių mišiniu ir aliejuotomis rankomis sumaišome. Užberiame šiek tiek cukraus ir pašlakstome balzamiko actu. Dar sumaišome ir dedame į kepimo skardą.
      6. pievagrybius gerai nuplauname po tekančiu vandeniu, nusausiname ir perpjauname pusiau.  Beriame į dubenį. Pasigaminame užpilą: išspaudžiame česnako skilteles, užpilame šaukštu aliejaus, įlašiname citrinos sulčių, papipiriname. Užpilame ant grybukų ir išmaišome. Užtarkuojame ,,Džiugo" sūrio ir dar kartelį atsargiai išmaišome. Kepurėlėmis į viršų dedame į skardą.
    7. visas šias gėrybes pašauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame 20-30 min., priklausomai, kokias daržoves kepate. Pvz., grybai iškepė greičiau, tad juos išėmiau iš skardos ir toliau kepiau kitas daržoves. 
    Keptas daržoves skanu valgyti vienas ar su česnakinės varškės padažu. Daržovės taip pat puikiai tiks kaip garnyras prie pagrindinių patiekalų.  


Orkaitėje kepti šparagai

   Atėjo pavasaris ir parduotuvėse pasirodė pavasarinis šparagų derlius. Susigundžiau ir aš, nusipirkau šių daug vitaminų ir mineralų turinčių daržovių (pamenu, mano močiutės darželyjie jie buvo auginami kaip gėlytės:). Pasiskaičiau daug apie jų gaminimą ir nutariau, kad paprasčiausia bus kepti orkaitėje. Štai rezultatas:

  
Reikia:                                                                        Padažui:     
Ryšulio šparagų;                                                        v. š. majonezo;
aliejaus,                                                                      v. š. garstyčių;
druskos.                                                                      v. š. grietinės;
                                                                                    a. š. medaus.

  Šparagus nuplauname, nusausiname ir nupjauname sumedėjusią dalį (t. y., patrumpiname iki tos dalies, kur jie natūraliai lengvai lūžta). Kepimo skardą patepame aliejumi, šparagus taip pat apšlakstome aliejumi (labai negausiai) ir padruskiname. Paskleidžiame kepimo skardoje ir kišame į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę. Kepame apie 10 min. Daržovė turi būti traški, neperkepkite, nes perkepti šparagai sumedėja.
  Sumaišome visus padažui skirtus ingredientus ir užpilame ant iškeptų šparagų.

Silkė su karamelizuotais svogūnais ir spanguolėmis

   Paprastas, bet neprastas ir labai greitai paruošiamas silkutės receptas.

Reikės:
silkės filė;
100 g džiovintų spanguolių;
2 svogūnų;
v. š. cukraus,
aliejaus.




Gaminame:

Spanguoles nuplauname ir paliekame 30 min. šaltame vandenyje. Tuo metu supjaustome griežinėliais svogūnus ir 5 min. apkepiname aliejuje. Baigiant kepti užbarstome cukraus ir išmaišome, kad cukrus tolygiai pasiskirstytų. Kepame dar kokias 2-3 min. Nupilame vandenį nuo spanguolių, nusausiname ir suberiame į kepančius svogūnus. Viską dar pakepiname kokią minutę.
Silkę supjaustome gabalėliais ir išdėliojame silkinėje. Per vidurį sudedame atšalusį svogūnų ir spanguolių garnyrą. Ragaujame.
     Paprasta ir skanu.


2017 m. balandžio 16 d., sekmadienis

Bulvių salotos: vokiškos ir lietuviškos

   Vokiškos bulvių salotos - klasika. Visi žino, visi ragavo, visi gamina, tik aš – ne. Nutariau ištaisyti šią klaidą. Puoliau ieškoti recepto  – vieną nužiūrėjau vokiškuose tinklapiuose, antrą pasiskolinau iš draugės, o produktais apsiribojau tais, kurie buvo namuose. Teko šiek tiek paimprovizuoti ir receptus pritaikyti mano kasdienybei. Štai rezultatas:




  Bulvių salotos (vokiškas variantas):
0,5 kg bulvių su lupenomis;
obuolys;
4-5 marinuoti agurkėliai;
puselė svogūno galvos;
1 skiltelė česnako;
50 g aliejaus;
25 g baltojo vyno acto;
50 g. agurkų skysčio;
1 v. š. garstyčių su grūdeliais;
keli svogūnų laiškai;
pusantro šaukšto cukraus;
druskos, pipirų

   Bulves verdame su lupenomis. Kol verda bulvytės, gaminame užpilą: smulkiai supjaustome svogūną, išspaudžiame česnaką, supilame actą, aliejų, agurkų skystį, įdedame šaukštą garstyčių ir suberiame cukrų. Viską stropiai išmaišom. Papipiriname, padruskiname, vėl išmaišome ir paragaujame. Jei ko trūksta jūsų skoniui - pridedame. 
   Išvirtas ir ataušusias bulves nulupame ir supjaustome pusrutuliais, agurkėlius susmulkiname riekelėmis, o obuolius -  nedideliais kvadratėliais.
   Imame kiek gilesnį dubenį ir sluoksniuojame: bulvės, agurkėlis, obuolys - pilame užpilą, vėl bulvės, agurkėlis, obuolys - pilame užpilą, vėl  bulvės - pilame užpilo likutį ir apibarstome pjaustytais svogūnų laiškais. Dedame į šaldytuvą, kad užpilas susigertų į bulves ir salotos įgautų aštrokai gaivų skonį. Skanaus!


Bulvių salotos (lietuviškas variantas ):


0,5 kg bulvių su  lupenomis;
1-2 virti kiaušiniai (nebūtina);
4-5 marinuoti agurkėliai;
puselė svogūno galvos;
2 v. š. majonezo;
2 v. š. grietinės (galima ir jogurto);
1 - 2 v. š. garstyčių su grūdeliais;
agurkų skysčio;
sauja skrudintų saulėgrąžų;
druskos, pipirų

  Bulves verdame su lupenomis. Kol verda bulvytės, gaminame užpilą: sumaišome  majonezą, grietinę (arba jogurtą) ir garstyčias. Smulkiai sukapojame agurkėlius ir svogūną, suberiame į užpilą. Viską stropiai išmaišome. Jei padažas labai tirštas - įpilame šiek tiek agurkų skysčio. Papipiriname, padruskiname, vėl išmaišome ir paragaujame. Jei ko trūksta jūsų skoniui - pridedame. 
   Išvirtas ir ataušusias bulves nulupame ir supjaustome dideliais kubeliais, taip pat supjaustome ir virtus kiaušinius.
   Imame gilesnį dubenį, suberiame bulves ir kiaušinius, suberiame saulėgrąžas ir užpilame padažu. Gerai išmaišome ir dedame kelioms valandoms į šaldytuvą. Skanaus !