Puslapiai

Puslapiai

Puslapiai

2025 m. spalio 14 d., antradienis

Šokoladinis tortas su girtom slyvom

 


  Nuostabus tortas slyvų mėgėjams, o nemėgėjams taip pat patinka, nes praktiškai, jei nežinai, tai ir nesuprasi, kad vienas iš sluoksnių yra džiovintos slyvos. Šio torto receptą nusižiūrėjau iš diapatisserie blogo, jis tikrai vertas dėmesio - tiek tortas, tiek blogas :)

Ingredientai šokoladiniam biskvitui

5 dideli kiaušiniai
200 g cukraus
220 g miltų
8 g kepimo miltelių
50 g kakavos
Žiupsnelis druskos
60 g aliejaus
Gaminimo eiga
  Išplakame kiaušinius su cukrumi iki purumo (apie10 min.) Bebaigiant plakti supilame aliejų. Atskirame dubenyje sumaišome miltus, kepimo miltelius, kakavą, druską ir viską išsijojame į kiaušinių plakinį. Atsargiai išmaišome iki vientisos konsistencijos. 
  Įkaitiname orkaitę 180C viršus apačia, tešlą supilstome į dvi  18 cm formas ir kepame apie 30-35min.
   Iškepusius biskvitus atvėsiname ir suvyniojame į maistinę plėvelę - lai pailsi. Prieš gaminant tortą, biskvitus supjaustome. Man gavosi 6 lakštai. (Jei šiandien neplanuojame gaminti torto, biskvitus dedame į šaldymo kamerą o prireikus, išsiimame ir supjaustome).

Ingredientai slyvų įdarui
200 g džiovintų minkštų slyvų
50 g konjako ar brendžio (arba stiprios earl grey arbatos, jei norime be alkoholio)
Gaminimo eiga
Supjaustome slyvas, užpilame alkoholiu arba arbata ir paliekame pastovėti, geriausiai per naktį.

Ingredientai biskvitų sulaistymo sirupui
50 g konjako arba brendžio, arba stiprios earl grey arbatos
50 g vandens
20 g cukraus pudros
Gaminimo eiga
  Užvirintą vandenį paliekame atvėsti ir sujungiame su alkoholiu arba stipria arbata ir cukraus pudra

Ingredientai grietinės kremui
600 g  riebios grietinės (35 - 40 proc.)
400 g Philadelphia arba kito kreminio sūrio
150 g cukraus pudros
Vanilės ekstrakto
Gaminimo eiga
  Šaltą grietinę,  kreminį sūrį, vanilę ir cukraus pudrą išplakame iki standaus kremo ir nieko nelaukiant tepame torto lakštus. 

Torto surinkimas.
  Papildomai reikės 1/2 indelio virto! (t.y. ne skysto, o pavirinto, sutirštėjusio. Aš kondensuoto pieno skardinę apie 1 val. verdu puode su vandeniu, išėmusi iš vandens laukiu kol skardinė atvės, ir tik tuomet atidarau skardinę. Tokiu būdu gaunu kremo konsistencijos kondensuotą pieną) kondensuoto pieno ir 2-3 saujos graikinių susmulkintų riešutų.
 Imame pirmą biskvitą, sulaistome sirupu, padengiame plonu sluoksniu kondensuoto pieno, storai aptepame kremu, užbarstome slyvų ir riešutų. Ant viršaus dedame antrą biskvitą, sulaistome sirupu, padengiame plonu sluoksniu sluoksniu kondensuoto pieno, storai aptepame kremu, užbarstome slyvas ir riešutus. Taip kartojame, kol sunaudojame visus produktus. Man gavosi 5 biskvito sluoksniai. Suteptą tortą dedame į šaldytuvą ir paliekame bent parai sluoksniams susigulėti, bet pats skaniausias tortas yra po poros dienų. Tiesiog tobulas :)

  Aš torto nedengiau jokiu sluoksniu, tačiau, jei norite, galite padengti sviestiniu kremu.
Ingredientai dengimo kremui
Indelis virto kondensuoto
250 g labai minkšto sviesto
Darbo eiga
  Išplakame minkštą sviestą iki baltumo, tada sukrečiame virtą kondensuotą pieną ir išplakame (galina paskaninti lašeliu konjako ar brendžio). Šiuo kremu tolygiai dengiame tortą.

2025 m. rugsėjo 22 d., pirmadienis

Kiaušiniai, virti be lukšto (Benedikto kiaušiniai) su olandišku padažu

 Jau seniai norėjau išbandyti pasigaminti skrebutį su be lukšto virtu kiaušiniu, tačiau šį sumanymą vis atidėdavau dėl sudėtingo gaminimo būdo. Bet štai - ryžausi ir, pasirodo, jog tai visai paprasta. Tiesa, gal virto kiaušinio forma nesigavo ideali (yra kur tobulėti), tačiau skonis buvo puikus, todėl mielai dalinuosi receptu. 


Olandiškam (Hollandaise) padažui reikės:
40 g sviesto
1 didelio kiaušinio trynio
1 a. š. vandens
citrinos sulčių arba citrinos rūgšties, skiestos lašeliu vandens
druskos
Skrebučiams su Benedikto kiaušiniais reikės:
2 kiaušinių
2 baltos duonos riekelių
1/2  prinokusio avokado

Olandiškas padažas
Pirmiausia ant silpnos ugnies išlydžiau sviestą, tada į švarų aukštesnį dubenėlį įmušiau 1 kiaušinio trynį ir įpyliau 1 a. š. vandens. Blenderiu pradėjau plakti kiaušinio trynį, o plakant po truputį, atsargiai pyliau išlydytą sviestą, kol viskas susijungė ir įgavo šviesiai gelsvą, tirštoką masę. Tada ,,iš akies" įpyliau citrinos rūgšties (neabejotinai, geriau citrinos sultys, bet aš jos šiuokart neturėjau) ir įbėriau druskos. Padažas turi būti maloniai rūgštus, todėl pilant sultis ar beriant druską reikia nuolat ragauti, kad nebūtų per rūgštu ar per sūru. Pagaminto padažo dubenėlį įdėjau į puodą su šiltu vandeniu, kad neatšaltų, kol gaminsiu kiaušinius.

Benedikto kiaušiniai
Paėmiau 3 litrų talpos puodą, pripyliau 1/3 vandens ir pastačiau virti. Kol vanduo virė, kiekvieną kiaušinį įmušiau į atskirą sietelį ir pastačiau į dubenėlius nusivarvėti. Vandeniui užvirus nustačiau silpniausią ugnį, tada su šaukštu išsukau vandenį ir supyliau vieną kiaušinį. Kai kiaušinio baltymas sutvirtėjo, pradėjo baltuoti (bet neišvirė), vėl išsukau vandenį ir supyliau antrą kiaušinį. Kiaušinius viriau 4 min., trynys buvo vidutiniškai skystas, kaip man ir patinka.

Skrebučių ruošimas.
Baltos duonos riekeles pakepinau skrudintuvėje, ant jų uždėjau avokado skilteles, ant jų - po kiaušinį, kuriuos apipyliau dar šiltu olandišku padažu (jei padažas atšalo, būtina jį pašildyti, antraip nebus skanu), užbėriau pipiriukų ir pateikiau ragautojams. Tiesa, kiaušinio forma nebuvo ideali (sako, turi būti lašo formos) bet mano šeimynai tiko, net pagyrų sulaukiau.

Skrebučių paskaninimai. 
Skrebučius su Benedikto kiaušiniais galima skaninti sūdytos lašišos gabalėliais arba keptos šoninės juostelėmis arba plėšyta kiauliena ar kitais ingredientais. Mano pasirinkimas buvo pats paprasčiausias, be jokių pašalinių ingredientų, tik avokadas ir kiaušinis.

Nekepti sūrio pyragėliai (pistacijų ir biscoff skonio)

    Užsimaniau gaminti ne didelį sūrio pyragą, o kelių skonių mini sūrio pyragėlius. O noras kilo iš to, kad naudojant tuos pačius pagrindinius produktus ir tik keičiant priedus, galima pasigaminti įvairių skonių pyragėlių. Su ta mintimi susiradau keksiukų skardą ir pradėjau burti.


 Pagrindiniai produktai:

1 pakelis sausainių ,,Gaidelis 7 grūdai"
1/2 pakelio ,,Boscoff" sausainių
2-3 v. š. cukraus pudros
150-180 g sviesto sviesto
200 g grietinėlės sūrio (pvz. Philadelphia)
250 g maskarponės sūrio
200 g plakamosios grietinėlės (35 proc.) 






Pistacijų skonio pyragėliams papildomai reikia:
  • 200 g pistacijų kremo
  • 50 g gliaudytų pistacijų 
Biscoff skonio pyragėliams papildomai reikia:
  • 200 g Biscoff kremo

Pagrindas. Su trintuvo (blenderio) pagalba atskirai sutryniau ,,Gaidelio" sausainius ir Biscoff sausainius. Į Biscoff sausainių trupinius įbėriau kelias saujas ,,Gaidelio" sausainių trupinių (galima ir nedėti ,,Gaidelio" sausainių, o imti didesnį kiekį Biscoff sausainių, pvz. 3/4 pakelio, bet man  šis variantas per saldus). Daugmaž abiejuose induose trupinių turi būti po lygiai. Į ,,Gaidelio" trupinių masę dar įbėriau dalį smulkiai sukapotų pistacijų.

 Išlydžiau sviestą ir užpyliau ant trupinių. Gerai išmaišiau. Trupiniai turi būti šlapio smėlio konsistencijos. Į kiekvieną keksiukų skardos duobelę įdėjau po gerą šaukštą trupinių. Pusę skardos užpildžiau Biscoff trupiniais, kitą pusę - ,,Gaidelio" trupiniais. Stiklinės pagalba trupinius gerai įspaudžiau į skardą. Kol gaminau sūrio masę, skardą su trupinių pagrindu įdėjau į šaldytuvą.

Sūrio masė. Dideliame dubenyje išplakiau sūrius iki vientisos masės. Kitame dubenyje išplakiau grietinėlę su cukraus pudra iki standžių smailių. Plaktą grietinėlę sudėjau į sūrio masę ir švelniai išmaišiau iki vientisos konsistencijos. Tada sūrio masę padalinau į dvi vienodas dalis. Į vieną dalį įdėjau 100 g pistacijų kremo ir gerai išmaišiau, į kitą dalį įdėjau 100 g  Biscoff kremo ir gerai išmaišiau.

Pyragėlių surinkimas. Iš šaldytuvo ištraukiau keksiukų formą ir ant sausainių pagrindo sudėjau sūrio masę, kol pilnai užsipildė keksiukų formos. Ant ,,Gaidelio" ir pistacijų pagrindo dėjau sūrio masę su pistacijų kremu, ant Biscoff sausainių pagrindo dėjau sūrio masę su Biscoff kremu. Užpildytą formą kelioms valandoms padėjau į šaldiklį.

Viršutinis sluoksnis ir papuošimas. Kai sūrio kremas sustingo, pyragėlius išėmiau iš formelių. Mikrobangų krosnelėje pašildžiau likusius pistacijų kremą ir Biscoff kremą. Kiekvieno pyragėlio viršų padengiau atitinkamo skonio kremu. Pistacijų pyragėlius dar apibarsčiau susmulkintom pistacijom, o Biscoff skonio - sausainių trupiniais. Jau pagamintus ir papuoštus pyragėlius vėl gražinau į šaldiklį (kuriame, beje, pyragėlius galima laikyti iki 3 mėn.) ir ištraukiau tik kitos dienos ryte. Kol tvarkiausi, pyragėliai atšilo ir puikiai tiko su puodeliu rytinės kavos. 

Pastebėjimai. 1. Pyragėlių kiekis priklauso nuo formelių dydžio. Iš pateikto sūrio masės kiekio man pavyko suformuoti 16 pyragėlių, po aštuonis kiekvieno skonio. 

2. Kadangi pyragėlius formavau tiesiai į metalines keksiukų formas, tai juos išimti sekėsi sunkiai, peiliu teko apibrėžti kiekvieną pyragėlį, kol pavyko ištraukti. Patogiau būtų, jei formelės būtų atsegamos, tokios, kaip torto formos. Kitą kartą bandysiu kiekvieną pyragėlį surinkinėti į formeles įdėjusi kepimo juostą arba popierines formeles.