Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2021 m. liepos 12 d., pirmadienis

KRIKŠTĖNŲ DVARAS

Vilnius-Ukmergė greitkelyje aiškiai matoma nuoroda Krikštėnai taip ir kviečia užsukti į Krikštėnų dvarą. Matėte serialą Paveldėtoja? Jei matėte, tai bus įdomu aplankyti vietas, kur vyko filmavimas, jei nematėte – šiaip bus įdomu, nes rašytinė dvaro istorija siekia XVIII a. Suku automobilį į dešinę ir už kelių posūkių atsiveria vaizdas į prabangius dvaro rūmus.


   1744 metais pirmą kartą istoriniuose šaltiniuose minimas Krikštėnų kaimas. Manoma, kad kaimo pavadinimas kilęs iš asmenvardžio Krikštėnas, seniau reiškusio „priklausantis žmogaus, vardu Krikštas, šeimynai“. Asmenvardis Krikštas yra vardo Kristijonas liaudinis variantas. Jis kilęs iš sulotyninto graikiško vardo Christianus – „krikščionis“. Spėjama, senovėje Krikštėnai vadinti “Chrzczeniszki”. Po metų, jau randama ir įrašų apie dvarą, kuomet jį iš Monkevičių giminės nusipirko Ignas Bogušas. Po jo mirties dvarą paveldėjo jo jaunesnysis brolis – Pranciškus Ksaveras Bogušas. 1804 m. jis dvarą paliko ir išsikėlė gyventi į Varšuvą. dvarą perėmė Pomarnackių giminė. XIX a. vid. Julius Pac-Pomarnackis dvarą pritaikė savo reikmėms, paversdamas jį dviejų aukštų mūriniais rūmais su triaukščiu rizalitu pagrindinio fasado centre. Jo sūnūs Jonas ir Stanislovas XX a. pr. dvarą pardavė prancūzų kilmės carinės Rusijos generolui Edvardui de Bondi, vėliau dvarą valdė jo sūnus Ignacis de Bondi, kurio giminei dvaras priklausė iki 1940 m. Deja, paskutinę dvaro savininkę Eugeniją Janušienę de Bondi nužudė NKVD kareiviai 1941 m.
    Antrojo pasaulinio karo metais dvaras nukentėjo bomboms sugriovus vieną rūmų sparną. Pokariu dvaro rūmai priklausė Krikštėnų tarybiniam ūkiui, juose ilgą laiką buvo įsikūrusi Krikštėnų kaimo raštinė ir biblioteka, vėliau jie apleisti. Sovietinių rekonstrukcijų metu dvaro rūmai smarkiai pakito. 1992 m. Krikštėnų dvaro sodybos rūmai paskelbti vietinės reikšmės architektūriniu kultūros paveldo objektu. 1994 m. dvaras grąžintas de Bondi giminės paveldotojai, Paveldėtoja savo seneliams priklausiusio dvaro atstatyti nesiryžo. Praėjus keliolikai metų po to, kai moteriai buvo grąžinta nuosavybė, ji nusprendė rūmus parduoti. Dabar jų savininkas yra Vladas Algirdas Šemeta. 2010 m. šio žmogaus iniciatyva buvo sutvarkyta Krikštėnų dvaro aplinka, rūmai rekonstruoti, dalinai restauruoti bei pritaikyti turizmo ir visuomenės reikmėms. Šiuo metu dvarą administruoja įmonė „Roko virtuvė".

   Kadangi dvaras yra privačiose rankose, tai pakliūti į vidų nepavyko, restoranas taip pat buvo uždarytas. Manau – kaltas karantinas, vasarą, tikiuosi, bus galima pasivaišinti kava lauko terasoje. Apėjome dvaro teritoriją. Apžiūrėjome dvaro rūmus iš visų pusių. Prabangu, gražu, tvarkinga, bet neįdomu, be gyvybės. Pristatyta daug įvairių skulptūrėlių, niekučių, kurie, mano galva, nesuteikia dvarui elegancijos, užtektų vien gėlynų (kurie išties įspūdingi), suoliukų ir tiltukų per tvenkinius. Bet tai mano nuomonė.

Šaltiniai:

Wikipedia
Ukmergeinfo
Dvaras Krikštėnuose

Kam tos skulptūros, kai tokios tulpės žydi !

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą