Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. liepos 16 d., ketvirtadienis

Robert Seethaler Tabakininkas

Vienas sakinys. ,,Argi ne keistas dalykas: juo ilgiau tęsiasi dienos, juo trumpesnis atrodo gyvenimas" 189 p.  
Viršelis. Robert Seethaler Tabakininkas (Der Trafikant), leidykla ,,Baltos lankos", 2018 m.,  iš vokiečių kalbos vertė Rūta Jonynaitė, 208 p.
  Apie autorių. Robert Seethaler (Robertas Zėtaleris, g. 1966) – austrų kilmės rašytojas ir aktorius, gyvenantis Berlyne. Iš viso parašė šešis romanus; tarptautinio pripažinimo sulaukė jo romanai „Visas gyvenimas“, 2016 m. nominuotas „Man Booker International“ premijai, ir „Tabakininkas“.
  Apie knygą. Artėjant 1937-ųjų rudeniui septyniolikmetis Francas Huchelis, palikęs gimtąjį kalnų kaimelį, naivumo ir gyvenimo troškulio pilna širdimi iškeliauja į Vieną. Nepažįstamame mieste mokiniu savo krautuvėje jį priima senas Vienos tabakininkas. Vienas iš jo nuolatinių klientų – greta gyvenantis garsusis psichoanalitikas Zigmundas Froidas. Francas netrunka susidraugauti su garbaus amžiaus profesoriumi, o skausmingai įsimylėjęs kabareto šokėją čekę Anežką kreipiasi į jį pagalbos. Nuoširdumo ir tylios išminties nestokojančiais pokalbiais jiedu bando įminti meilės ir seksualumo paslaptis. Tačiau naciams įžengus į Vieną Francas ir Zigmundas Froidas įsisuka į dramatiškų įvykių sūkurį ir netrukus kiekvienas yra priverstas priimti sudėtingiausią sprendimą gyvenime: pasilikti ar bėgti.
  Mano nuomonė. Ko tikėjausi, tą ir gavau - taip galiu apibūdinti savo lūkesčius knygai. Jautri, subtiliai papasakota jauno žmogaus brandos istorija karo akivaizdoje. Taikus Vienos gyvenimas pamažu kinta, vis tvirčiau įsigalintis fašizmas keičia žmonių santykius, keičia pačius žmones, atskleidžia jų blogąsias savybes, bei iškelia gerąsias. Knygoje neįkyriai paliečiama konformizmo tema, kurią ne kartą kėlė kino kūrėjai ir rašytojai, o pirmosios meilės kančios ir nusivylimai aprašomi su švelnaus humoro gaidele, herojų vis nukreipiant patarimo ieškoti pas profesorių Z. Froidą. 
   Graudžiai jauki knyga ilgo vakaro malonumui. 
   Įvertinimas: 3 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą