Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. gegužės 22 d., penktadienis

Henning Mankell Žmogus iš Beidžingo

 Viršelis. Henning Mankell Žmogus iš Beidžingo (Kinesen), leisdykla Baltos lankos, 2012 m., iš švedų kalbos vertė Virginija Jurgaitytė, 494 p.

 Apie autorių. Henningas Mankellis (Henning Mankell, gim. 1948) – garsus švedų kriminalinių romanų autorius ir režisierius, dalį laiko gyvenantis gimtojoje Švedijoje, dalį – Mozambike, kur yra įkūręs teatrą. Rašytojo knygos skaitomos daugiau nei trisdešimtyje pasaulio šalių, autorius ne kartą pripažintas geriausiu Švedijos detektyvų kūrėju. „Baltos lankos“ jau išleido Mankellio romanus „Žudikas be veido“, „Prieš šalną“ ir „Klystkeliais“.

  Apie knygą. Vieną žiemos dieną švedų policija susiduria su bene baisiausiu šalies istorijoje nusikaltimu – atokiame kaimelyje žiauriai nužudyta devyniolika gyventojų. Gilindamasi į tyrimo medžiagą, teisėja Birgita Roslin aptinka, jog tarp nužudytųjų yra ir jos giminaičių, be to, pasirodo, kad svarbus tyrimo „kabliukas“ – netoli nusikaltimo vietos rastas senas dienoraštis, kurį XIX amžiuje rašė teisėjos giminaitis Janas Andrenas. Dienoraštyje pateikiami įspūdžiai iš JAV, kur jis vadovavo statybai tiesiant geležinkelį. Po truputį aiškėja, kad skerdynes atokioje Švedijos provincijoje neabejotinai sieja kažin koks ryšys su tuometiniu Andreno pavaldiniu Sanu, kuris 1863 m. buvo pagrobtas Kinijoje ir atplukdytas į Ameriką. Aptikusi šį azijiečių pėdsaką, Roslin nusprendžia vykti į Kiniją.

 Mano nuomonė. Labai stora knyga, kuri galėtų būti bent trečdaliu plonesnė ir nieko neprarastų. Istorija būtų tokia pat įdomi, tik mažiau politizuota. Mano galva, nepagrįstai daug dėmesio skirta Kinijos revoliucijai ir pačiam Mao, dabartinių dienų kinų valstiečių perkėlimo į Afriką idėjai bei pamąstymams apie išnaudojimo esmę. Knygos detektyvinis motyvas yra nestandartinis –  kerštas už daugiau nei prieš 100 metų patirtą skriaudą. Būtent ta skriaudos istorija, kurią savo dienoraštyje pasakoja kinas Sanas, ne savo noru 1868 m. atgabentas  į Ameriką tiesti geležinkelio, yra pati įdomiausia.

  Keistokas man pasirodė pagrindinis knygos personažas – teisėja Birgita Roslin, – lyg marionetė, besitampanti tarp noriu-nenoriu, galiu-negaliu, bijau-nebijau, sakysiu-nesakysiu ir pan.
   Tačiau žvelgdama į knygos visumą, galiu pasakyti, kad skaityti buvo įdomu, noro padėti knygą į šalį nekilo, tačiau puslapius, kuriuose virė aistros dėl kinų valstiečių padėties pagerinimo, sakau atvirai, tik permečiau akimis – ne mano tema.
  Įvertinimas: 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki).


1 komentaras:

  1. Išgyvenau skyrybų procesą, kai internete radau daktarą Ajayi puikų dvasingą žmogų, niekada nemaniau, kad aš ir mano vyras kada nors grįšime kartu, esame palaiminti trimis vaikais ir susituokę 12 metų, bet jis buvo pasirengęs viską mesti. Kadangi jis susipažino su nauja moterimi, bet daktaras padėjo man atlikti galingą meilės burtą, kuris privertė jį pamiršti moterį, kurią jis ką tik sutiko, o skyrybos buvo atšauktos, dabar mes gyvename taikoje savo namuose su stipresniu ryšiu. susisiekite su gydytoju Ajayi per Whatsapp / Viber: +2347084887094 arba el. paštu :drajayi1990@gmail.com, jis taip pat jums padės, jis taip pat paruoš vaistažoles įvairioms ligoms gydyti, jei tik turėsite kokių nors sveikatos problemų, kurios taip pat jus išgydys. Susisiekite su Instagram: https://www.instagram.com/drajayispiritualhome/

    AtsakytiPanaikinti