Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2020 m. sausio 28 d., antradienis

Jane Gardam Vyras be trūkumų


Viršelis. Jane Gardam Vyras be trūkumų (Old Filth), leidykla Tyto alba, 2019 m.,  iš anglų kalbos vertė Danguolė Žalytė-Steiblienė, 342 psl.
 Apie autorę. Jane Gardam – britų rašytoja, daugelio svarbiausių literatūros premijų (tarp jų – dukart Whitbread premija, buvo nominuota Booker premijai) laureatė. 1999 m. apdovanota „Heywood Hill" premija už didžiulius nuopelnus literatūrai, 2009 m. jai įteiktas Britanijos imperijos ordinas. Ji – trylikos knygų vaikams ir devynių romanų autorė. 2015 m. romaną „Vyras be trūkumų" BBC įtraukė į 100 geriausių britų romanų sąrašą.
Apie knygą. Seras Edvardas Federsas – legenda tarp advokatų: aštrus protas, sausas humoras. Ir mažai kas žino, kad šis nepriekaištingos išorės senas advokatas – Radžo našlaitis. Taip buvo vadinami vaikai, gimę Britanijos kolonijose, tėvai juos dar visai mažus išsiųsdavo į Didžiąją Britaniją mokytis... Palaidojęs žmoną ir persikraustęs į Dorsetą, kur ketina praleisti paskutinę savo gyvenimo atkarpą, Federsas pagaliau išsilaisvina iš profesinių ir emocinių taisyklių ir klišių, kuriomis visą laiką vadovavosi. Į nueitą gyvenimo kelią jis žvelgia sarkastišku, šaltu, viską mačiusio žmogaus žvilgsniu, tačiau jo paties istorija pagauna ir nepaleidžia. Jo istorija – tai Britanijos imperijos istorija.
  Mano nuomonė. Pirmiausia mano dėmesį patraukė knygos viršelis, vėliau – jos lyginimas su John Williams  ,,Stouneris", todėl, pamačiusi knygą bibliotekoje, pasičiupau ir puoliau skaityti. Sutinku, lyginimas su ,,Stouneriu" yra pagrįstas, abi knygos siejasi emocija. Abiejų knygų pagrindiniai herojai liūdni, pažeidžiami ir pasimetę (pamesti, palikti, vieniši) žmonės, nugyvenę ilgą gyvenimą, pasiekę karjeros aukštumas, tačiau taip ir nepatyrę laimės. Abu jie emociškai pažeidžiami, nuskriausti žmonės. ,,Vyro be trūkumų" veikėjo Federso ankstyvoji vaikystė pralėkė Britanijos kolonijoje Malajoje, o kiek ūgtelėjęs jis, kaip ir daugelis britų vaikų, kurių tėvai gyveno kolonijose, buvo parsiųstas į Didžiąją Britaniją ir apgyvendintas pas globėjus. Nepažinęs nei tėvo, nei motinos.
   Mokykla prieškarinėje Anglijoje, Antras  pasaulinis karas, kopimas karjeros laiptais Pietryčių Azijoje – visas Federso gyvenimas, tarsi sulėtintame filme, prasisuka prieš nusenusio herojaus akis ir skaitytojui pateikiamas atmieštas sarkazmo gaidele, lyg per atstumą, lyg ne jo gyvenimas būtų. Nes Edvardas Federsas negali kitaip, nes jis tikras britas, sustyguotas iki mažiausios smulkmenos, nes jis yra džentelmenas, vyras be trūkumų. ,,Solidi" – toks epitetas, manau, geriausiai apibūdintų šią knygą. 
   Man asmeniškai tai buvo pirma pažintis su taip vadinamais Radžo (Radž hindi kalba – valdžia) našlaičiais ir tapo pastūmiu daugiau pasidomėti jų istorija.
Įvertinimas: 3 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - puiki). 

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą