Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2019 m. kovo 10 d., sekmadienis

Ingar Johnsrud Vienos brolija


Vienas sakinys. ,,Gyvenime ko nors pasiekia tik tie, kurie daro tai, ką reikia, pakankamai ilgai ir pakankamai atkakliai, kad darbas būtų padarytas." 362 p.
Viršelis. Ingar Johnsrud Vienos brolija (Wienerbrorskapet), leidykla  Alma littera, Vilnius, 2017, iš norvegų kalbos vertė  Saulė Ilgiūtė, 440 psl.
Apie autorių.  Ingar'as Johnsrud'as gimė 1974 m. Osle. Yra žinomas Norvegijos žurnalistas, o 2015 m. pasirodęs įtempto siužeto detektyvas „Vienos brolija“ pavertė jį ir literatūros pasaulio sensacija.
 Apie knygą. Intriguojantys siužeto vingiai  trileryje Vienos brolija verčia persvarstyti gėrio ir blogio kovos prasmę. Ribos tarp šių dviejų priešingų polių nusitrina, o vieno atsakymo, kas yra tiesa, nebelieka.
 Oslo policijos skyriaus vyresnysis inspektorius Fredrikas Beieris imasi tirti žymios Norvegijos politikės Kari Lizės Vetrės dukters ir anūko dingimo bylą. Netrukus paaiškėja, kad pradingusi moteris su vaiku kelerius pastaruosius metus priklauso religinės sektos „Dievo šviesa“ bendruomenei, kuri skelbia apie neišvengiamą degradavusio pasaulio pabaigą. Vos pradėjus paiešką Oslo priemiestyje įsikūrusios sektos nariai ir vadovas nužudomi, o moterys ir vaikai pranyksta be pėdsakų, tačiau rūsyje policijos aptikta moderni laboratorija rodo, kad šioje byloje primygtinai peršamais atsakymais tikėti negalima.
 Sekdami žudiko pėdsakais policijos tyrėjas F. Beieris su naująja partnere Kafa atskleidžia vis daugiau nerimą keliančių detalių. Kieno įsakymus vykdo religinės sektos vadovus negailestingai medžiojantis žudikas? Kokie yra tikrieji „Dievo šviesos“ tikslai ir užmojai? Kas sieja Antrojo pasaulinio karo metais koncentracijos stovykloje nežmoniškus bandymus atlikusius mokslininkus ir šių dienų Norvegijos politikus? 
Mano nuomonė.  Labai dviprasmiškas jausmas apima perskaičius šią knygą. Lyg ir įdomu skaityti, yra viskas, ko reikia detektyvui. Iš kitos pusės, skaitosi labai lėtai, sunkiai verčiasi puslapiai, daug sunkiai įsimenamų vardų, vietovių, autorius stengiasi pasakoti labai pačiai, užkabinant kelias temas iš karto (imant jas atskirai, kiekvienai temai po atskirą knygą galima būtų parašyti). Pagrindinė tema – rasių evoliucijos teorijos pritaikymas realybėje, siekiantis nacių laikus ir tęsiamas šiomis dienomis – yra nauja, dar negvildenta detektyvinėje literatūroje, arba man neteko skaityti tokia tema parašytos knygos.
Įvertinimas. 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti). 


Komentarų nėra:

Rašyti komentarą