Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2018 m. vasario 2 d., penktadienis

Gyles Brandreth Oskaras Vaildas ir žmogžudystės žvakių šviesoje

Vienas sakinys. Jauni vyrai nori būti ištikimi, bet nebūna, seniai nori būti neištikimi, bet negali. Štai ir viskas. 148 p.
Oficialus pristatymas. Gyles Brandreth  Oskaras Vaildas ir žmogžudystės žvakių šviesoje (Oscar Wilde and the Candlelight Murders), leidykla Tyto alba, 2009 m., iš anglų kalbos vertė Rūta Tumėnaitė, 364 p.
Gyles Brandreth (gimė 1948 m. Wuppertal miestelyje Vokietijoje) - žymus anglų žurnalistas, rašytojas, scenaristas, teatro ir televizijos prodiuseris, daugelio radijo laidų vedėjas, politikas (1992–1997 m. parlamento atstovas, Johno Majoro vyriausybės narys). Autorius – labai populiarus Didžiojoje Britanijoje; puikus oratorius, aštrialiežuvis intelektualas Gyles Brandreth yra kalbinęs žymiausių pasaulio žmonių (tarp jų – ir karalienę Elžbietą II) ir parašęs keletą biografinių knygų apie karališkosios šeimos narius. Be to, jis – buvęs „Monopolio“ žaidimo Europos čempionas ir „Teddy bear“ muziejaus įkūrėjas.
  Autorius nuo vaikystės žavėjosi Oskaru Vaildu ir Artūru Konanu Doiliu. Sužinojęs, kad abu garsieji XIX a. visuomenės ir literatūros veikėjai iš tiesų buvo susitikę ir gal netgi draugavo, jis nusprendė sukurti paslaptimi alsuojančių detektyvinių romanų seriją, kurioje Vaildas ir Konanas Doilis žmogžudystes tiria drauge.
   Pirmoji paslaptimi alsuojančių detektyvinių romanų serijos knyga, kurioje Oskaras Vaildas ir Konanas Doilis žmogžudystes tiria drauge. Padedamas detektyvų autoriaus Artūro Konano Doilio, knygos autorius – Gyles Brandreth vedžioja skaitytoją po Viktorijos laikų salonus ir bohemišką demimondo aplinką.
Skaitydami šia knygą susidarysite sodrų ir tikrovišką nuostabios epochos, kurioje jie gyveno, portretą – tai buvo Džeko Skerdiko, karalienės Viktorijos ir Marko Tveno epocha. „Oskaras Vaildas ir žmogžudystė žvakių šviesoje“– ne tik detektyvinė istorija, bet ir kelionė į rašytojo pasaulį, rafinuotą fin de siecle Londoną ir Paryžių, kur niekuomet nežinai, kas nutiko iš tikrųjų, o kas – tik kūrėjo fantazijos vaisius. Ši knyga yra tarsi galvosūkis – visos mįslės detalės susijungia pabaigoje ir tik tada išaiškinamas žudikas.
  Mano nuomonė. Rafinuota, stilinga detektyvinė istorija, kurios veiksmas nukelia į XIX a. pabaigos Londono ir Paryžiaus salonus, kuriuose renkasi netradicinių pažiūrų meno, literatūros korifėjai ir šiaip turtingi žmonės. Kalbos sukasi apie šį bei tą, arba apie nieką, o gal apie meną. Grgraikiškos meilės malonumai bei pavydo scenos. Štai tokį pasaulį skaitytojui Oskaro Vaildo ir Artūro Konano Doilio akimis parodo rašytojas. Čia net žmogžudystė įvykdyta rafinuotai ir steriliai.
   Lėtas, mėgaujantis kiekvienu parašytu žodžiu, skaitymas - štai kokia pagrindinė šio romano teigiama savybė. Jei įsivaizduojate vakarą prie židinio su knyga, būtent ši knyga tam tinkamiausia. Na, gal dar detektyvai apie Šerloką Holmsą...
Įvertinimas 2 (1 - neverta skaityti, 2 - gera, 3 - būtina perskaityti).

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą