Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2017 m. gruodžio 27 d., trečiadienis

Jo Nesbø Sūnus

jo-nesbo-sunus
Viena sakinys. Jeigu žmogus negauni to, ko nusipelnęs, tuomet tai pasiimi <...> 23 p.
Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Jo Nesbø Sūnus (Sønnen), leidykla Baltos lankos, 2016 m., iš  norvegų kalbos vertė Alvyda Gaivenienė, 258 p.
Apie autorių.   Jo Nesbø gimė (1960.03.29) Osle, vaikystę leido Molde.  Baigė “Norwegian School of Economics”, po jų dirbo finansų srityje. Po darbo jis atsipalaiduodavo rašydamas ...dainas, todėl pasitaikius galimybei jis su jaunu džiazo bosininku įkūrė grupę Di Derre ir kurį laiką derino darbą finansų srityje ir grupės pasirodymus. Bet pervargęs nuo tokio ritmo, pasiėmė 6 mėnesius atostogų ir iškeliavo į Australiją, kur, būdamas 37 metų,  parašė savo pirmąją knygą “The Bat”. Kūrinys buvo puikiai sutiktas kritikų ir skaitytojų. Už jį autorius gavo Stiklinį raktą - premiją, skiriamą geriausiam skandinavų detektyvų rašytojui, taip pat prestižinį Riverton apdovanojimą - jis teikiamas geriausiam Norvegijos metų kriminalinio kūrinio autoriui. Šiuo metu rašytojas su žmona ir dukra Selma gyvena Osle. Plačiau čia.
Apie knygą. Moderniame Oslo kalėjime dešimtmetį kalintis Sonis – idealus kalinys. Ramaus būdo vaikinas seniai tapo kitų nuteistųjų išpažinčių klausytoju, o korumpuota kalėjimo valdžia naudojasi juo svetimiems nusikaltimams nuslėpti. Už šias keistokas paslaugas kaliniui nenutrūkstamai tiekiamas heroinas. Narkomanu, abejingu savo likimui, Sonis tapo, kai, norėdamas išvengti susitepusio policininko vardo, nusižudė jo tėvas. Tačiau netikėta kalinio išpažintis supurto primigusią Sonio sąmonę – taip seniai slėpta tiesa apie tėvo mirtį paskatina jį suregzti ir įvykdyti genialų pabėgimo iš kalėjimo planą. Prasideda nuožmi, šaltakraujiškai apskaičiuota keršto medžioklė. Šį kartą Sonis diktuos žaidimo taisykles.
 Vyresnysis inspektorius Simonas Kefas, senosios policijos mokyklos atstovas, vieną dieną gauna naują nužudymo bylą ir naują kolegę. Sekdami Oslo nusikalstamo pasaulio pėdsakais, Simonas ir Kari netikėtai įsitraukia į Sonio vykdomų žmogžudysčių tyrimą. Vaikino tėvas buvo inspektoriaus draugas ir kolega, todėl Simonas įtaria, kas yra naujasis Oslo mirties angelas ir kokie Sonio tikrieji tikslai.
Mano nuomonė. Dar vienas p u i k u s  detektyvas. Be Hario Hūlės, bet tikrai, labai geras. Jo Nesbø neišsisemia, atvirkščiai. Galiu daugiau nieko ir nebesakyti nei apie šią knygą, nei apie Jo Nesbø, visiems ir taip aišku: tai mano mylimukas. Kiekviena jo knyga - man šventė. Šventė ir ši. Knygoje nėra privalomo detektyvui netikėtumo fragmento, jau nuo pirmų puslapių gali apčiuopti knygos siužetą, tačiau tai nesumažina įtampos ir noro versti puslapį po puslapio. Nes domina ne kas, o kaip ir kodėl, ir tai sukelia gerokai didesnę intrigą, patikėkite. Puikiai sukurti psichologiniai herojų charakteriai neleidžia vienareikšmiškai teigti, kad blogiukas yra neigiamas personažas ir juo bodėtis. Atvirkščiai, būtent šie personažai sukelia didžiausias simpatijas ir susižavėjimą bei suteikia knygai ekspresijos. Tai va, kartoju, dar vienas p u i k u s  Jo Nesbø detektyvas.
Įvertinimas. 5/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą