Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2017 m. rugsėjo 28 d., ketvirtadienis

Jo Nesbø Tarakonai


Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Jo Nesbø Tarakonai (Jo Nesbø Kakerlakkene), leidykla Baltos lankos, 216 m., iš norvegų kalbos vertė Rima Ciburevkinaitė, 352 p.

Apie autorių.   Jo Nesbø gimė (1960.03.29) Osle, vaikystę leido Molde.  Baigė “Norwegian School of Economics”, po jų dirbo finansų srityje. Po darbo jis atsipalaiduodavo rašydamas ...dainas, todėl pasitaikius galimybei jis su jaunu džiazo bosininku įkūrė grupę Di Derre ir kurį laiką derino darbą finansų srityje ir grupės pasirodymus. Bet pervargęs nuo tokio ritmo, pasiėmė 6 mėnesius atostogų ir iškeliavo į Australiją, kur, būdamas 37 metų,  parašė savo pirmąją knygą “The Bat”. Kūrinys buvo puikiai sutiktas kritikų ir skaitytojų. Už jį autorius gavo Stiklinį raktą - premiją, skiriamą geriausiam skandinavų detektyvų rašytojui, taip pat prestižinį Riverton apdovanojimą - jis teikiamas geriausiam Norvegijos metų kriminalinio kūrinio autoriui. Šiuo metu rašytojas su žmona ir dukra Selma gyvena Osle. Plačiau čia.
Apie knygą. Norvegijos ambasadorius Tailande randamas negyvas Bankoko viešnamy. Inspektorius Haris Hūlė išsiunčiamas iš Oslo pasirūpinti, kad skandalingo fakto aplinkybės neiškiltų aikštėn. Tačiau atvykęs į įvykio vietą jis pamato, kad tai – anaiptol ne atsitiktinė, įprasta žmogžudystė. Jos priežastys glūdi gerokai giliau, nei regi akis, ir veda kur kas toliau, nei apsilaupiusios viešnamio sienos.
Kitaip tariant, Hūlė supranta, kad kiekvienam tarakonui, šmirinėjančiam viešbučio kambary, tenka dar šimtai kitų, besislepiančių už pastato sienų.
Supamas niekad nenutylančio eismo triukšmo Hūlė klaidžioja Bankoko gatvėmis – mirga go-go barai, mainosi šventyklos, svaigina opiumo rūsiai – ir stengiasi iš paskirų dalelių sulipdyti ambasadoriaus gyvenimo bei mirties istoriją. Nors niekas jo neprašė ir niekas to nenori – net pats Haris.
Mano nuomonė. Gal ne kartą jau sakiau, bet dar pasikartosiu: visos knygos geros, kuriose bylas tiria Haris Hūlė.
  Haris Hūlė siunčiamas į Tailandą išsiaiškinti ambasadoriaus mirties aplinkybių. Jei kas Tailandą įsivaizduojate kaip skaisčios saulės, gražios gamtos ir žydros jūros skalaujamą žemės kampelį, perspėju, pamirškite. Hario Hūlės akimis žiūrint, jis toks pat niūrus, šiukšlinas ir pritvinkęs blogybių kaip ir jo gimtoji Norvegija. Todėl tirti bylą ir prisikasti prie tiesos čia ne ką lengviau, nei namuose.
   Knyga gera, bet ne pati geriausia Hario Hųlės serijos knyga. Taip, skaitosi labai lengvai, tačiau intrigos, užmojo mažokai. Kitose Hario Hūlės serijos knygose jaučiasi daugiau azarto, daugiau jėgos, čia veiksmas vystosi vangiai, gal dėl to kaltas Tailando karštis, o gal autorius dar gerai nepažįsta savo herojaus, juk čia tik antroji Hario Hūlės serijos knyga.
Įvertinimas. 4/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą