Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2017 m. liepos 11 d., antradienis

Victoria Hislop Saulėtekis

Žanras. Istorinis romanas.
Viršelis. Victoria Hislop Saulėtekis (,,The Sunrise"), leidykla Jotema, Kaunas, 2016, iš anglų kalbos vertė Sigrida Rupšytė, 352 p.
Apie autorę. Čia
Apie knygą. „Famagusta kadaise buvo klestintis miestas su keturiasdešimčia tūkstančių gyventojų. 1974 metais Turkijos kariuomenei įsiveržus į Kiprą, visi gyventojai jį paliko. Varošoje – šitaip miestas vadinamas mūsų dienomis – niekas negyvena jau keturiasdešimt metų, Turkijos kariuomenė gyvenvietę atskyrė spygliuota tvora. Tai – miestas vaiduoklis.“
   1972 metų vasarą Famagustos miestas Kipre buvo vienas prestižiškiausių Viduržemio jūros kurortų ir skendėjo sėkmės spinduliuose. Saloje dygo nauji viešbučiai, ir tūkstančiai turistų iš viso pasaulio čia plūdo pasilepinti saulės ir jūros teikiamais malonumais. Turtinga ir ambicinga verslininkų pora Savas ir Afroditė Papakostai rengiasi atidaryti vieną didžiausių ir prašmatniausių viešbučių saloje. Viešbutyje, neišskiriant tautybės ir religijos, taikiai sutardami dirba ir Kipro graikai, ir turkai. Vis dėlto už žavingo klestinčio miesto fasado jaučiama besitvenkianti įtampa.
Po graikų karinio perversmo saloje kilus chaosui ir įsiveržus Turkijos kariuomenei, keturiasdešimt tūkstančių žmonių yra priversti palikti savo namus ir bėgti nuo besiartinančios karinės grėsmės. Ištuštėjusio miesto dykynėje, atskirtos nuo viso išorinio pasaulio, telieka dvi – Georgiju ir Ozkanų – šeimos. Tai jų istorija.
Mano nuomonė. Tai antroji mano skaityta šios autorės knyga. Pirmąją -,,Sala"- perkaičiau vienu atsikvėpimu, šios skaitymas užsitęsė daugiau nei savaitę. Ir ne todėl, kad knyga būtų beprotiškai stora. Greičiau dėl to, kad smulkiai aprašomi 8-o dešimtmečio politiniai įvykiai Kipre mane greit užmigdydavo (aš knygas daugiausia skaitau vakarais, po darbo). Iš esmės tai nėra bloga knyga, tiesiog gal kiek per daug istorinės medžiagos, ir kiek per mažai literatūrinės išmonės. Tai beveik dokumentinis pasakojimas apie Kipro salos žmonių tragediją, besitęsiančią iki šių dienų. Tačiau skaityti yra įdomu, kalba labai vaizdinga, ypač gyvai piešiami apleistų miestų vaizdai, rodos, lyg juos regėtum savo akimis. Negali paneigti, autorė turi talentą įtaigiai aprašyti įvykius, išdėstyti faktus, tačiau iš literatūrinės pusės, pasikartosiu, kūrinys kiek silpnokas.
Įvertinimas. 3/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą