Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2017 m. balandžio 19 d., trečiadienis

Jo Nesbø Policija

Vienas sakinys. Žmogaus smegenys - tai keturmatis labirintas. Visi jame klaidžiojo, bet niekas nerado kelio. 250 psl.
Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Jo Nesbø Policija (Police), leidykla Baltos lankos, 2015 m., iš norvegų kalbos vertė Giedrė Rakauskaitė, 354 psl.
Apie autorių. Jo Nesbø tarptautiniu mastu pripažintas kriminalinių romanų norvegų rašytojas. Jo pirmasis romanas buvo išspausdintas Norvegijoje 1997 metais ir iškart tapo sensacija. Jo Nesbø  išleido visą seriją knygų, kurių pagrindinis herojus detektyvas Haris Hūlė.
   Jo Nesbø gimė (1960.03.29) Osle, vaikystę leido Molde.  Baigė “Norwegian School of Economics”, po jų dirbo finansų srityje. Po darbo jis atsipalaiduodavo rašydamas ...dainas, todėl pasitaikius galimybei jis su jaunu džiazo bosininku įkūrė grupę Di Derre ir kurį laiką derino darbą finansų srityje ir grupės pasirodymus. Bet pervargęs nuo tokio ritmo, pasiėmė 6 mėnesius atostogų ir iškeliavo į Australiją, kur, būdamas 37 metų,  parašė savo pirmąją knygą “The Bat”. Kūrinys buvo puikiai sutiktas kritikų ir skaitytojų. Už jį autorius gavo Stiklinį raktą - premiją, skiriamą geriausiam skandinavų detektyvų rašytojui, taip pat prestižinį Riverton apdovanojimą - jis teikiamas geriausiam Norvegijos metų kriminalinio kūrinio autoriui. Šiuo metu rašytojas su žmona ir dukra Selma gyvena Osle. Plačiau čia.
Apie knygą. Serijinis žudikas mėgaujasi keršto skoniu. Jis renkasi, kankina ir žudo Oslo policijos pareigūnus būtent ankstesnių jų tirtų, bet taip ir neišaiškintų nusikaltimų vietose. Suburtai tyrėjų grupei tikrai nepakenktų Hario Hūlės įžvalgos ir nestandartinis mąstymas. Daug metų šis detektyvas praleido didžiausių Osle kriminalinių nusikaltimų tyrimų sūkury. Jo genialiai išsiugdyta nuovoka ir intuicija, visapusiškas atsidavimas darbui leido išsaugoti begalę gyvybių. O dabar, kai policininkų žudiko alkis nenumaldomai auga ir sukelia vis didesnę įtampą miesto taryboje bei žiniasklaidoje, Haris Hūlė negali padėti.
  Vienoje Oslo ligoninės palatoje gulinčio ligonio būklė kritinė – jis ištiktas komos. Paciento duomenys įslaptinti, o visiškai izoliuotą palatą saugo policija...
  „Pragariškas trileris… Šioje velniško siužeto istorijoje, pakišdamas vis naują aštrų posūkį, Nesbø sumaniai žaidžia su skaitytoju ir, mums nerimaujant dėl Hario, staiga šiurpiai šokiruodamas visiškai pakeičia pasakojimo kryptį.
Pasakojimas – išradingas, bet šitaip įtraukia pirmiausia todėl, kad po devynių ankstesnių ciklo romanų esame užmezgę tvirtus ryšius su herojais ir nenorime matyti, kaip su jais žaidžiama. O Nesbø čia žaidžia su visais, ypač su skaitytojais, tačiau iš pradžių norėję pykti pabaigoje prašome dar.“
Booklist Starred Review
   „Legendine tapusi tamsių ir intriguojančių Nesbø trilerių apie detektyvą Harį Hūlę serija žavi skaitytojus kaskart ryškesniu herojumi, kuris „Bręstančio blogio“ stiliumi pamažu virsta antiherojumi.“
Chicago Tribune
Mano nuomonė.  Jau nuo pirmų puslapių knyga įtraukia, suintriguoja - kas gi tas paslaptingasis, gulintis vienoje Oslo ligoninėje ir kruopščiai saugomas policijos. Haris Hūlė? Kodėl miesto tarybos narė ir naujasis policijos viršininkas nori juo atsikratyti? Daug klaustukų. Ir kuo toliau, tuo daugiau tų klaustukų kyla. Atrodo, jau va va, užčiuopei siūlo galą, tačiau Jo Nesbø talento dėka vėl visi siūlai susipina, susinarplioja ir lieki amo netekęs. Toliau įdėmiai seki siužeto vingius, gal kas paaiškės...ir taip iki knygos pabaigos. Tobulas trileris, nepaleidžiantis iki pat finalo (beje, kaip ir visos Hario Hūlės serijos knygos). Ši knyga iš kitų išsiskiria painesne intriga, didesniu įtariamųjų skaičiumi - čia kiekvienas veikėjas gali būti žudiku, kiekvienas turi juodąją sielos pusę, kaip ir kiekvienas jų yra nekalti. Skaitytojui visiškai susukama galva.
  Istorija, kurią Jo  Nesbø pasakoja, lyg ir baigiasi su paskutiniais knygos puslapiais, tarytum Haris Hūlė taria sudie savo kolegoms (tuo pačiu ir skaitytojams), tačiau lieka neįmintų mįslių, neatsakytų klausimų, o knygos gale iškyla kitos istorijos užuomazga. Todėl  lieka viltis, kad gal kada nors vėl susitiksime su Hariu Hūle.
Įvertinimas. 5/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą