Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. gruodžio 9 d., trečiadienis

Tom Rob Smith Slaptoji kalba


 
Žanras. Detektyvas.
Viršelis. Tom Rob Smith  Slaptoji kalba (The Secret Speech), leidykla Alma Littera, 2010, iš anglų kalbos vertė Indrė Veličkaitė, elektroninė knyga.
Apie autorių. Tom Rob Smith gimė 1979 m. Londone. Studijavo Kembridže St. John kolegijoje. Baigęs kolegiją laimėjo Harper Wood Studentship  stipendiją ir literatūrinius įgūdžius lavino Parvin Universitete Italijoje. Baigęs studijas dirbo scenaristu.
   Jo pirmasis romanas ,,The Child 44" (Vaikas 44), paskelbtas 2008 metų pradžioje. Romaną parašyti įkvėpė tikra Andrei Chikatilo istorija. Jis buvo apdovanotas 2008 m Fleming Steel Dagger premija už geriausią metų trilerį, vėliau susirinko dar ne vieną nominacija. Ridley Scott įsigijo ekranizacijos teises. Vėliau buvo parašytas knygos tęsinys ,,The Secret Speech" (Slaptoji kalba), bei trečia knyga ,,Agent 6".
   Šiuo metu Tom Rob Smith gyvena centriniame Londone su savo vaikinu Ben Stephenson.
  Apie knygą. Sovietų Sąjunga, 1956 metai. Stalinas miręs. Žiaurus jo režimas visuomenę paliko griuvėsiuose: nors tikrieji nusikaltėliai buvo tariamieji teisėtvarkos tarnai, nusikaltimais būdavo apkaltinami nekalti žmonės. Kai tautai paskelbiamas slaptasis Stalino įpėdinio Chruščiovo manifestas, viskas apsiverčia aukštyn kojomis. Chruščiovo skleidžiama žinia: Stalinas buvo tironas ir žmogžudys. Pažadas: Sovietų Sąjunga pasikeis. Buvęs Valstybės saugumo pareigūnas Levas prieš trejus metus, rizikuodamas gyvybe, sulaikė žiaurų žudiką ir už didvyriškumą buvo apdovanotas. Tačiau jo uoli tarnyba valstybei (Levui šimtus kartų teko nekaltus žmones siųsti į lagerius) atsigręžia prieš jį patį. Nauja valdžia išlaisvina daugybę kalinių ir šie sukelia bangą brutalių represijų, nukreiptų prieš sovietų veikėjus. Ir Levas su šeima tampa jų taikiniu. Patekęs į pavojingos gaujos vadės spąstus, Levas braidžioja šaltais požeminiais Maskvos nuotekų tuneliais, jam tenka patirti pažeminimą Sibiro lageryje, jis tampa Budapešto sukilimo liudytoju ir mato, kaip maištingąją Vengrijos sostinę su žeme lygina sovietų tankai.
   Mano nuomonė. Tai lyg ir pirmosios Tom Rob Smith  knygos tęsinys. Tie patys herojai, (tik veiksmas vyksta po keleto metų), tas pats ,,bondiškas" Levas Demidovas bei jo neįtikėtini nuotykiai. Į laisvę išleidžiama dalis politinių kalinių ir daugybė ,,zekų". Per šalį ritasi keršto banga buvusiems KGB darbuotojams. Trileriui vystyti aplinkybės idealios, kuo autorius ir pasinaudojo. Veiksmo daug, sunkiai realybėje įsivaizduojami nuvykimas ir pabėgimas iš gulago, gaudynės namų stogais Budapešte, moteris - vagių gaujos ,,atamanė" ir politinių to  laikmečio peripetijų interpretacija. Galiu tik pasikartoti, ką jau sakiau apie knygą ,,Vaikas 44" - knyga greitam vartojimui, bet žanro rėmuose tikrai nėra prasta. O jei korektūros klaidų būtų mažiau, būtų dar 1 balu geresnė :) 
Įvertinimas. 3/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą