Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. gegužės 22 d., penktadienis

Maeve Binchy Raudonlapis bukas


 Vienas sakinys.,,<...> jeigu viso pasaulio turtas būtų atimtas ir išdalytas visiems po lygiai, po penkerių metų pamatytume, kad pinigai ir galia atitektų vėl tiems patiems žmonėms ir tie patys žmonės kaip ir pirma skurstų apimti tingulio ir nevilties." (79 psl.)
 Žanras. Novelių romanas.
 Viršelis. Maeve Binchy  Raudonlapis bukas (The Copper Beech), 2008 m., leidykla ,,Alma littera", 372 psl., iš anglų kalbos vertė Zita Marienė.
 Apie autoriųMaeve Binchy (Meivė Binči) gimė 1940 m. Dalkey miestelyje. Ji buvo vyriausia iš keturių vaikų William ir Maureen Binchy šeimoje. Mokėsi šv. Onos, Dun Laoghaire, Šventojo kūdikėlio vienuolynuose, studijavo Dublino Universitetinėje kolegijoje kur įgijo istorijos bakalauro laipsnį. Dirbo mokytoja įvairiose mergaičių mokyklose, vėliau ėmėsi žurnalistės darbo "Irish Times". Darbo reikalais viešėdama Londone sutiko vaikų rašytoją Gordoną Snell, su kuriuo 1977 m. susituokė. Pradžioje pora gyveno Londone, vėliau persikėlė į Airiją, Dalkey miestelį, kur gyveno iki pat mirties  2012 m. liepos 30 d.  Rašytojai buvo 73 m.
 Pirmą knygą - romaną „Uždek žvakelę“ („Light a Penny Candle“) - M. Binchy išleido 1982 m., kuris iškart sulaukė didelio pripažinimo. Kitos jos knygos buvo ne mažiau populiarios ir mėgiamos Airijos skaitytojų. Puikios pasakotojos, talentingai kuriančios įtraukiančias istorijas ir ryškius personažus, kūryba išversta į daugiau kaip 30 kalbų. Lietuvių skaitytojams Maeve Binchy pažįstama kaip romanų „Mokslo draugai", „Raudonlapis bukas", „Alyvinis autobusiukas" ir ,,Vakariniai kursai" bei  apsakymų rinkinio „Kalėdų skrynelė" autorė.
  Siužetas trumpai.  ...Prie Šankarigo mokyklos auga bukmedis, kurio žievėje išraižyti po jo šakomis užaugusių vaikų vardai ir svajonės. Savo inicialus jame paliko ir aštuoni jaunuoliai, kurių – jau užaugusių – likimo vingius knygoje seka rašytoja. Spalvingos aštuonių žmonių istorijos kupinos netikėtumų ir paslapčių, apie kurias kartais nieko nenutuokia net visa žinantis miestelio kunigas...
  Mokyklą sergstintis bukmedis tampa savotiškais vartais į mažytį miestelį, kuriame po ramiu kasdienybės paviršiumi knibžda paslaptys, verda aistros, ambicijos ir pavydas. Kaip susiklostė jaunuolių gyvenimas? Ar išsipildė bukmedžiui patikėtos svajonės? 
Mano nuomonė. Graži, jauki knyga apie mažo Airijos miestelio gyventojus, jų kasdienius rūpesčius, jų svajones, jų neišsipildžiusius ir išsipildžiusius lūkesčius. Knygą skaityti tikras malonumas. Skaitai ir tarytum pats vaikštai miestelio gatvėmis, susipažįsti su jo gyventojais, drauge geri arbatą  ar su mokyklą baigiančiais mokiniais raižai savo inicialus raudonlapio buko kamiene. Rašymo stilius labai intymus, asmeniškas, atrodo, autorė tik tau pasakoja visas tas miestelio istorijas. Kaip tiksliai pasakyta Sunday Time recenzijoje: ,,Skaityti ,,Raudonlapį buką" - tai lyg sėdėti mėgstamoje kavinukėje su geriausia drauge ir plepėti apkalbant visus pažįstamus."  Tokios knygos kaip ši neverčia giliai mąstyti ar kažką analizuoti, ar spręsti egzistencines problemas, jos tiesiog į gyvenimą įneša šilumos ir širdį apipila medumi. Leidžia tau nusišypsoti ir ramiai užmigti, žianat, kad rytoj vėl išauš puiki diena. 
Įvertinimas. 4/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą