Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. sausio 3 d., šeštadienis

Morengų-grietinėlės tortas (,,Pavlova")


   Jau seniai norėjau padaryti šį tortą, tačiau vis nerasdavau progos.  Ir štai - mamos vardadienis. O kokia dovana mamai geriausia? Žinoma, puokštė gražiausių gėlių ir dukros rankomis darytas tortas. Labai stengiausi, įdėjau daug meilės ir šypsenų... bei dar kelis ingredientus:
6 kiaušinių baltymus;
300 g smulkaus cukraus,
1 v. š. krakmolo,
1 v. š. baltojo (obuolių, vynuogių) acto,
žiupsnelį druskos,
1/2  a. š. vanilės ekstrakto ar vanilės cukraus (nebūtina),
500 g grietinėlės (ne mažiau kaip 35 proc. riebumo),
2 v. š cukraus,
400 g šaldytų uogų (galimi ir kiti variantai: šviežios uogos, pjaustyti citrusiniai vaisiai ar pan.).
   Į švarų ir sausą indą supyliau 6 kiaušinių baltymus, atsargiai juos atskyrusi nuo trynių. Įpyliau žiupsnelį druskos ir išplakiau iki baltumo. Toliau plakdama po šaukštą subėriau visą cukrų, supyliau actą, krakmolą ir vanilės ekstraktą. Plakiau, kol gavau baltas standžias putas. 
  Orkaitę įkaitinau iki 160 laipsnių. Skardą išklojau kepimo popieriumi, patepusi jį šlakeliu aliejaus, sukrėčiau baltymų masę, suformuodama apvalų blyną. Orkaitės temperatūrą sumažinau iki 130 laipsnių ir kepiau apie 1val. 20 min., kol morenginis blynas įgavo šviesiai rusvą (kreminę) spalvą. Morengą vėsti palikau orkaitėje (kepiau iš vakaro, todėl nereikėjo nekantriai laukti, kol atvės).
   Kitą dieną, prieš teikdama šią dovaną varduvininkei, išplakiau iki standumo grietinėlę su 2 v. š. cukraus ir plakinį užpyliau ant morengo, o ant grietinėlės pusnies užbėriau šaldytų (tiksliau, šiek tiek atšildytų) aviečių ir šilauogių (perspėju, grietinėlės plakinį ant morengo pilame tik prieš  nešdami ant stalo - kitap grietinėlė suskys, o morengas persigers drėgmės ir praras traškumą).
   Man viskas gavosi puikiai! Buvo miela, gražu ir labai skanu:) Ačiū, mama, kad suteikei progą pagaminti ir paragauti šį tortą :)

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą