Translate

Apie mane

Mano nuotrauka
Įdomios knygos, puikūs filmai, skanus maistas ir gera muzika, dar kelionės - tolimos ir artimos - dalykai,kurie praskaidrina mano kasdienybę. Džiaugiuosi galėdama visu tuo pasidalinti su Jumis.

2015 m. sausio 14 d., trečiadienis

Khaled Hosseini Bėgantis paskui aitvarą

   Vienas sakinys. ,,Vagystė yra viena iš nedovanotinų nuodėmių, visų nuodėmių bendras vardiklis. Kai nužudai žmogų, tu pavagi gyvybę. Tu pavagi jo žmonos teisę į vyrą, atimi iš vaikų tėvą.  Kai pameluoji, tu pavagi kažkieno teisę į teisybę. Kai sukčiauji, tu pavagi teisę į dorumą."
  ,,Karas nepanaikina padorumo. Kare padorumas būtinas, net labiau, nei taikos metu."
   Žanras. Romanas
   Viršelis. Khaled Hosseini Bėgantis paskui aitvarą (The Kite Runner), leidykla Jotema, 2007 m., iš anglų kalbos vertė Mykolė Lukošienė, 359 puslapiai.
  Apie autorių. Khaled Hosseini gimė Kabule, Afganistane, 1965 m. Jo tėvas buvo Afganistano užsienio reikalų ministerijos diplomatas, motina - persų kalbos ir istorijos mokytoja. 1976 m. Khaled tėvą išsiuntė diplomatiniam darbui į Paryžių. Drauge išvyko visa šeima. 1980 m. jie buvo pasiruošę grįžti į Kabulą, tačiau Afganistane įvyko perversmas  ir prasidėjo sovietų armijos invazija. Hosseini šeimai buvo suteiktas politinis prieglobstis JAV. Jie apsigyveno San Chosė, Kalifornijoje. 1984 m. Khaled Hosseini baigė vidurinę mokyklą ir įstojo į Santa Clara universitetą, kur 1988 m. įgijo biologijos bakalauro laipsnį, o 1993 m. Kalifornijos universitete įgijo medicinos magistro laipsnį. Vėliau Khaled baigė rezidentūrą Cedars-Sinai medicinos centre Los Andžele ir dirbo praktikuojančių terapeutu nuo 1996 iki 2004 metų.
  Savo pirmąjį romaną  ,,Bėgantis paskui aitvarą" (The Kite Runner) Khaled Hosseini pradėjo rašyti dar dirbdamas terapeutu.  2003 metais šią knygą publikavo Riverhead Books. Niekas nesitikėjo, kad debiutas bus toks sėkmingas ir knyga taps tarptautiniu bestseleriu. Po tokios sėkmės Khaled Hosseini  metė mediko praktiką ir atsidėjo vien rašymui. Tais pačiais metais jis, po 38 metų pertraukos, vėl apsilankė Afganistane, kur rinko medžiagą savo antrai knygai.  2007 metų gegužę pasirodė romanas ,,Tūkstantis saulių skaisčių" (A Thousand Splendid Suns), taip pat visus metus išsilaikęs bestselerių sąrašuose. 2013 m. išleidžiamas trečiasis šio autoriaus romanas ,,Ir aidėjo kalnai" (And The Mountains Echoed).
   Šiuo metu  Khaled Hosseini su žmona Roya ir dviem vaikais gyvena  Šiaurės Kalifornijoje.
  Siužetas. Stulbinantis K. Hoseinio romanas prasideda išraiškinga afgano, tapusio amerikiečiu, istorija. Amiras, pasiturinčio Kabulo prekybininko sūnus, persikelia į Kaliforniją ir sėkmingai pradeda rašytojo karjerą. Tačiau jo sąžinę atkakliai persekioja vienas vaikystės epizodas: Amiras išduoda savo geriausią draugą Hasaną, ir šis žiauriai sumušamas vietinių piktadarių. Nūnai Amerikoje gyvenantis Amiras, sužinojęs, kad talibai nužudė Hasaną ir jo žmoną, susirūpina dėl jų vergaujančio sūnaus likimo. Kaina, kurią Amiras turi sumokėti, kad išpirktų berniuką, yra vienas iš keleto įspūdingų siužeto posūkių, dėl ko šis romanas tampa įsimintinas ir kaip politinis metraštis, ir kaip jausmingas asmeninis pasakojimas.
   Štai ką apie knygą sako Khaled Hosseini:
,,Manęs dažnai klausia apie šią knygą, ypač dažnai teiraujasi, ar tai nėra užslėpta autobiografija. Ne, taip nėra. „Bėgantis paskui aitvarą“ istorija didžiąja dalimi yra išgalvota. Tačiau, kaip dažniausiai būna grožinėje literatūroje, knygoje persismelkia ir autobiografiniai motyvai. Aštuntojo dešimtmečio Kabulas, socialinė sankloda, politinė aplinka – visa tai atkeliauja iš mano stebėjimų, prisiminimų. Mes su broliu leisdavome aitvarus – tai knygoje žaidžia Amiras ir Hassanas, su broliu, kaip ir Amiras bei Hassanas, mes mėgome vakarietiškus filmus, ypač vesternus. Turbūt labiausiai mano paties gyvenimą primenantys skyriai yra iš gyvenimo JAV, kur Amiras ir Baba bando susikurti naują gyvenimą. Aš taip pat atkeliavau į JAV kaip imigrantas ir gerai prisimenu tuos pirmuosius metus Kalifornijoje, tą sudėtingą asimiliavimąsi į vietos kultūrą." 
  Skaitykite daugiau: http://www.15min.lt/naujiena/kultura/literatura/knygos-begantis-paskui-aitvara-autorius-khaledas-hosseini-rasytojo-darbas-yra-kalbeti-apie-dalykus-apie-kuriuos-nenorime-kalbeti-286-328336#ixzz3OhRP6jLs
  Ekranizacija. 2007 m. JAV. Režisierius Marc Forster. Vaidina: Shaun Toub, Khalid Abdalla, Atossa Leoni, Sayed Jafar Masihullah Gharibzada, Zekeria Ebrahimi ir kiti. Trukmė: 122 min.
  Mano nuomonė. Tai viena iš tų knygų, kurią reikia perskaityti. Knygoje gražia kalba (ačiū vertėjai) pasakojama apie bendražmogiškus dalykus - draugystę, meilę, išdavystę, kaltę, atgailą ir atleidimą. Dalykus, kurie neturi sienų, nepavaldūs laikui.  Ne, tai nėra gilus filosofinis traktatas ar kažkas panašaus. Tai tiesiog puikus grožinės literatūros kūrinys, kuris užvaldė mano jausmus, pasiekė širdį ir, manau,  ilgam išliks atmintyje.  
 Įvertinimas. 5/5

Komentarų nėra:

Rašyti komentarą