1 kg. cukinijos (sveriama jau nulupta ir išėmus sėklas);
1 stiklinės manų kruopų;
1 stiklinės miltų;
200 gr. fermentinio sūrio;
1 svogūno;
1/2 stiklinės aliejaus;
3 kiaušinių;
arbatinio šaukštelio kepimo miltelių;
žiupsnelio druskos ir maltų pipirų.
Kepimo indo ir trintuvės (tarkos). Ją gali pakeisti bulvių tarkavimo mašina.
O dabar prie darbo.
Pirmiausia bulvių tarka sutriname cukiniją (jei norite lengviau, tarkuokite burokine tarka - rezultatas mažai kuo skiriasi) . Smulkiai smulkiai supjaustome svogūną ir įberiame į tarkius. Tuomet įmušame kiaušinius ir gerai išmaišome. Maišydamos suberiame miltus su kepimo milteliais ir manų kruopas. Maišome, maišome, neaptingstame... pilame aliejų ir galų gale suberiame tarkuotą sūrį (aš tarkuoju smulkesne negu burokinė tarka), pasiliekant gerą saują sūrio apibarstymui. Šiek tiek druskytės su pipiriukų įberiame ir visą tą gėrį supilame į aliejumi pateptą kepimo formą, išlyginame paviršių ir apiberiame sūriu. Pašauname į iki 200 laipsnių įkaitintą orkaitę ir kepame apie 50 min. Kai kugelis gražiai pakyla, apsitraukia šviesiai rusva sūrio plutele ir beprotiškai skanus kvapas pasklinda po visus kambarius - laikas traukti šį kulinarijos šedevrą iš orkaitės ir kviesti šeimyną prie stalo. Siūlau ragauti su grietine - man skaniausia.
P.S. Kol kepa kugelis, nebūtina skalbti, lyginti ar namus tvarkyti. Skaniausias jis bus, jei laukdamos paskaitysite gerą knygą, pabendrausite su artimaisiais ar, pasileidę mėgiamą muziką, pašoksite. Patikėkite, tai veikia ;)